Έκκληση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα: Αν συζητάμε για την προστασία των συνόρων, τραγωδίες θα εκτυλίσσονται στο Αιγαίο

Medecins Sans Frontiers (MSF) and Greenpeace boat crews responded to an emergency on December 16 as a wooden refugee boat capsized about mile and a half off the coast of Lesbos. On arrival to the scene all refugees were in the water and a major rescue operation involving Greenpeace, MSF, Frontex, Sea Watch and Proactiva ensued. A total of 83 people were rescued, while two people drowned - an 80-year-old man and nine-month old girl.
Medecins Sans Frontiers (MSF) and Greenpeace boat crews responded to an emergency on December 16 as a wooden refugee boat capsized about mile and a half off the coast of Lesbos. On arrival to the scene all refugees were in the water and a major rescue operation involving Greenpeace, MSF, Frontex, Sea Watch and Proactiva ensued. A total of 83 people were rescued, while two people drowned - an 80-year-old man and nine-month old girl. WILL ROSE

Την έκκλησή τους για ασφαλή και νόμιμη διέλευση επαναλαμβάνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. "Αυτό που χρειάζεται, για να σταματήσουν αυτοί οι θάνατοι, είναι μία πραγματική επιχείρηση έρευνας και διάσωσης"

Με αφορμή το ναυάγιο βάρκας, που μετέφερε περίπου 85 άτομα και ανατράπηκε στα ανοικτά των βόρειων ακτών της Λέσβου την Τετάρτη, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 2 ατόμων, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κάνουν και πάλι έκκληση για ασφαλή και νόμιμη διέλευση στα χερσαία σύνορα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και προτρέπουν τις ελληνικές και τις ευρωπαϊκές Αρχές να εντείνουν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο.

Όταν τα διασωστικά έφθασαν στο σημείο, η ομάδα ξεκίνησε γρήγορα να σώζει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, μοιράζοντας σωσίβια για να βοηθήσει όσους βρίσκονταν ακόμη μέσα στο κρύο νερό. Οι επιζώντες μεταφέρθηκαν σε ένα νορβηγικό σκάφος της Frontex που είχε έρθει για να υποστηρίξει την επιχείρηση διάσωσης. Κάποιοι άλλοι μεταφέρθηκαν σε άλλους φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

«Η βάρκα ήταν υπερφορτωμένη, το πίσω μέρος βυθιζόταν, και κυριολεκτικά αναποδογύρισε λόγω του μεγάλου αριθμού των επιβατών», αναφέρει ο Κιμ Κλάουσεν (Kim Clausen), Βοηθός Συντονιστή της Αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο. «Όταν φτάσαμε έπνεαν ισχυροί άνεμοι και τα κύματα ξεπερνούσαν το ένα μέτρο ύψος. Οι άνθρωποι ήταν ήδη μέσα στο νερό. Αυτό που χρειάζεται για να σταματήσουν αυτοί οι θάνατοι είναι μια πραγματική επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που να αναζητά αυτές τις βάρκες πριν ξεκινήσουν να βυθίζονται», τονίζει.

Ογδόντα τρεις άνθρωποι, οι περισσότεροι Ιρακινοί, διασώθηκαν τελικά και μεταφέρθηκαν στον Μόλυβο και την Πέτρα της Λέσβου. Αρκετοί χρειάζονταν ανάνηψη ή περίθαλψη για υποθερμία. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρείχαν την απαραίτητη ιατρική βοήθεια στα σημεία άφιξης και παρέπεμψαν τρεις περιπτώσεις με συμπτώματα υποθερμίας στο τοπικό νοσοκομείο. Μεταξύ τους βρισκόταν και ένα παιδί το οποίο έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο.

Τουλάχιστον δύο άτομα, ένας άνδρας 80 ετών και ένα βρέφος εννέα μηνών, πνίγηκαν σύμφωνα με μαρτυρίες. Ο αριθμός των θυμάτων εκτιμάται ως μεγαλύτερος από την ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

«Αν συνεχίσουμε να συζητάμε για την ενίσχυση της προστασίας των συνόρων και αδιαφορούμε για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, τέτοιες τραγωδίες θα συνεχίσουν να εκτυλίσσονται στο Αιγαίο. Είναι αδιανόητο να χάνονται ζωές εξαιτίας της έλλειψης νόμιμων και ασφαλών εναλλακτικών. Ζητάμε από την ΕΕ άμεσες και συγκεκριμένες λύσεις», τονίζει η Μαριέττα Προβοπούλου, Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Από την πλευρά της Greenpeace Greece, η Αλεξάνδρα Μεσσαρέ, διευθύντρια προγράμματος  σημειώνει σχετικά με τις επιχειρήσεις διάσωσης που υλοποιούν από κοινού οι δύο οργανώσεις:

«Αυτή η φοβερή κρίση δεν θα έπρεπε να συμβαίνει. Οι άνθρωποι που ξεφεύγουν από τον πόλεμο, τη φτώχεια ή την κακοποίηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους θα έπρεπε να έχουν ένα ασφαλές πέρασμα. Ούτε οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ούτε η Greenpeace θα έπρεπε να βρίσκονται στην Λέσβο για να σώζουν μωρά από παγωμένα νερά. Όμως, αυτή είναι η θλιβερή πραγματικότητα και βλέπουμε με αίσθημα ταπεινοφροσύνης κάποιους από τους καλύτερους ανθρώπους των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και της Greenpeace να θέτουν όλες τους τις ικανότητες αλλά και τη διάθεσή τους στην υπηρεσία της ανθρωπότητας».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μυτιλήνη: Δυο νεκροί, ανάμεσα τους ένα παιδί, σε ναυάγιο σκάφους με πρόσφυγες

Frontex: Λιγότεροι πρόσφυγες έφτασαν τον Νοέμβριο στην Ελλάδα, λόγω καιρικών συνθηκών

SHARE:

24Media Network