Ελλείψεις στα self test στα φαρμακεία - Πού οφείλεται το πρόβλημα

Διάθεση self test στα φαρμακεία
Διάθεση self test στα φαρμακεία INTIME

Σοβαρές ελλείψεις σε δωρεάν self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς εντοπίζονται σε φαρμακεία ανά την επικράτεια. Πού εντοπίζεται το πρόβλημα, τι απαντούν κυβερνητικές πηγές.

Σημαντικές ελλείψεις καταγράφονται στη διάθεση των δωρεάν self test στα φαρμακεία, τα οποία έως σήμερα διανέμονται δωρεάν προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου μαθητών και εκπαιδευτικών ενόψει του ανοίγματος των σχολείων τη Δευτέρα.

Σε ορισμένα φαρμακεία έχουν εξαντληθεί τα δωρεάν self test, ενώ σε άλλα έχουν μείνει ελάχιστα σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολο Βαλτά, ο οποίος όπως είπε στον ΣΚΑΙ, από το κεντρικό σημείο διανομής έχει ήδη διατεθεί η ποσότητα των 8,5 εκατ. self test, ενώ σημειώνει πως το πρόβλημα εντοπίζεται στην κατανομή τους μεταξύ φαρμακαποθηκών και φαρμακείων.

Σύμφωνα με τον κ. Βαλτά, η απάντηση που λαμβάνουν οι φαρμακοποιοί όταν επικοινωνούν με την αποθήκη, είναι πως όλα έχουν τελειώσει.

ΦΣΘ: Στέρεψαν από τα δωρεάν self tests τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης

Ίδια είναι η εικόνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου, όπως επισημαίνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης τα φαρμακεία έχουν "στερέψει", με την κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης ενόψει του ανοίγματος των σχολείων να έχει ως αποτέλεσμα να εξαντληθούν τα αποθέματα που υπήρχαν και να αδειάσουν τα ράφια των φαρμακείων.

«Η ζήτηση των δωρεάν self tests εκτοξεύτηκε τις τελευταίες ημέρες από γονείς και μαθητές που έσπευσαν να τα προμηθευτούν μετά τις εξαγγελίες των υπουργείων Υγείας και Παιδείας. Μεσολάβησε και η αργία των Φώτων και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα περισσότερα φαρμακεία της πόλης να διαθέσουν όλο το απόθεμά τους και πλέον να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν άλλους συμπολίτες μας», εξηγεί ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης.

Από την πλευρά του, ο Γραμματέας του Συλλόγου Γιώργος Κιοσές επισημαίνει ότι «η ζήτηση ήταν τόσο αυξημένη που εκτιμάται ότι σε κάποια φαρμακεία μπορεί να διατέθηκαν μέσα σε μόνο μία μέρα έως και χίλια self tests. Ταυτόχρονα, τονίζει ότι έγιναν κάποιες νέες προμήθειες, αλλά οι συσκευασίες που εστάλησαν στα φαρμακεία ήταν 200άδες αντί 500άδες, δηλαδή μειωμένες ποσότητες σε σύγκριση με τις προηγούμενες φορές».

Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης «για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ευθύνεται το μικρό περιθώριο που δόθηκε από την Πολιτεία, μόλις δύο ημερών, για την εξυπηρέτηση των δικαιούχων, χρονικό διάστημα μη επαρκές. Επιπλέον, κύρια αιτία για την έλλειψη self tests είναι και η δυσλειτουργία του συστήματος καταχώρισής τους, το οποίο, όπως είχε καταγγείλει ο ΦΣΘ, δεν ανανεώνεται όπως πρέπει, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι τα φαρμακεία ακόμη έχουν απόθεμα σε τεστ αυτοδιάγνωσης, ενώ στην πραγματικότητα το έχουν εξαντλήσει αλλά αδυνατούν να κάνουν νέα παραγγελία από την φαρμακαποθήκη τους».

Κυβέρνηση: Δόθηκαν 1 εκατ. test - Συνεχίζεται η διανομή σήμερα

Μετά τις καταγγελίες γονέων και εκπαιδευτικών ότι σε πολλά φαρμακεία δεν υπήρχαν πλέον διαθέσιμα δωρεάν self test για τους μαθητές, ώστε να έχουν κάνει όλοι τον αναγκαίο έλεγχο εν όψει ανοίγματος των σχολείων τη Δευτέρα, με κυβερνητική παρέμβαση καλύφθηκαν τα κενά και η διάθεση συνεχίζεται σήμερα μέχρι το απόγευμα.

Kυβερνητικές πηγές ειδικότερα ανέφεραν ότι μέχρι το βράδυ της Παρασκευής είχαν διατεθεί περισσότερα από 6 εκ τέστ 1.287.000 δικαιούχους. Δηλαδή 3 στους 4 δικαιούχους μαθητές και εκπαιδευτικούς έχουν πάρει τα τέστ που τους αναλογούν.

“Λόγω της υψηλής ζήτησης σημειώθηκαν κενά σε φαρμακεία και έως αργά το βράδυ και νωρίς σήμερα το πρωί έγιναν οι αναγκαίες ενέργειες ανεφοδιασμού των φαρμακείων από τις φαρμακαποθήκες αλλά και από το απόθεμα της πολιτικής προστασίας προκειμένου να καλυφθούν οι όποιες ελλείψεις”, προσέθεταν οι ίδιες πηγές.

Ανακοίνωσαν επίσης ότι τα φαρμακεία σήμερα τρίτη ημέρα διάθεσης των τεστ στους δικαιούχους παραμένουν ανοιχτά έως τις 5-6μμ και συνεχίζουν τη δωρεάν διανομή σε όσους πολίτες δεν έχουν λάβει.

Εκτιμάται ότι σήμερα θα μπορέσουν να διατεθούν πάνω από 1 εκ τεστ, ενώ κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν ότι υπάρχει το αναγκαίο απόθεμα για την εξυπηρέτηση όλων των δικαιούχων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Self test, Μετάλλαξη Όμικρον, Covid-19, Σχολεία, Κυβέρνηση
SHARE:

24Media Network