Επίδομα γέννησης: Ποιοι και πώς θα πάρουν τα 2000€

Νεογέννητο
Νεογέννητο 123RF

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το επίδομα γέννησης. Θα έχει ύψος 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα. Ποιες οι προϋποθέσεις. Δείτε το νομοσχέδιο.

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων με το οποίο θεσπίζεται επίδομα γέννησης ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα από 1-1-2020.

 

Το επίδομα καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ εκάστη. Για την καταβολή του επιδόματος λαμβάνεται υπόψη και το εισόδημα, τόσο το πραγματικό όσο και το τεκμαρτό.

Το εισοδηματικό όριο είναι στις 40.000 ευρώ για τον ένα γονέα, ο οποίος έχει συντελεστή 1. Από εκεί και πέρα υπάρχει προσαύξηση εισοδήματος κατά 1/2 (ή 0,5) για τον δεύτερο γονέα και κατά 1/4 (ή 0,25) για κάθε άγαμο, ή ανήλικο παιδί που δεν έχει κλείσει την ηλικία των 18 ετών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του έτους γέννησης του παιδιού για το οποίο ζητείται το επίδομα.

Για τη λήψη του επιδόματος από γονείς άλλων χωρών θα πρέπει ο ένας από τους δύο να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα 10 τελευταία χρόνια πριν από το έτος γέννησης του παιδιού.

Κατ' εξαίρεση,, "για παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα κατά τα έτη 2020 και 2021, το επίδομα χορηγείται εφόσον η μητέρα τους, ως πολίτης τρίτης χώρας, διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια από το έτος 2012 και εντεύθεν".

Ολόκληρο το νομοσχέδιο

Page: /

 

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βουλή, επιδόματα, Υπουργείο Εργασίας
SHARE:

24Media Network