Έρευνα: Ακρίβεια, ενέργεια, υποκλοπές – Τι πραγματικά απασχολεί τους Έλληνες

Έρευνα: Ακρίβεια, ενέργεια, υποκλοπές – Τι πραγματικά απασχολεί τους Έλληνες
Αθήνα AP

Πως η ελληνική κοινή γνώμη προσλαμβάνει τις διεθνείς εξελίξεις και τις συνέπειες που παράγονται από αυτές, τι πιστεύει για το ζήτημα των παρακολουθήσεων, πόσοι τάσσονται υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας.

Την ακρίβεια, την απώλεια εισοδήματος και το ενεργειακό ζήτημα αξιολογεί ως τα πλέον σημαντικά η ελληνική κοινή γνώμη σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analisis που παρουσιάστηκε στο συνέδριο με θέμα «η Ελλάδα Μετά VI: Εθνική στρατηγική και διεθνής περιδίνηση, που διοργανώνει ο Κύκλος Ιδεών, σήμερα και αύριο σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Η έρευνα εξετάζει το πως η ελληνική κοινή γνώμη προσλαμβάνει τις διεθνείς εξελίξεις και τις συνέπειες που παράγονται από αυτές, τις κοινωνικές τάσεις, θέματα που έχουν να κάνουν με την δημοκρατία, τα πολιτικά συστήματα και τα μετεκλογικά σενάρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 74% των ερωτηθέντων θεωρεί σημαντικότερο πρόβλημα την ακρίβεια, το 68% το ενεργειακό ζήτημα, το 54% τη δημόσια παιδεία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, το 49% την απώλεια εργασίας, το 44% την τουρκική απειλητικότητα και το 41% την δημόσια υγεία, το 40% τους δημοκρατικούς θεσμούς και ενώ το ζήτημα των τηλεφωνικών υποκλοπών έρχεται τελευταίο με το 38% να το θεωρεί το θεωρεί ως το πιο σημαντικό.

«Από την ανάλυση προκύπτει πως δεν μπορούμε να βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι, το αν θα έχω εισόδημα με ζητήματα όπως το εάν λειτουργούν οι θεσμοί και που στέκονται», σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis, Στράτος Φαναράς, συνομιλώντας με τον Παύλο Τσίμα.

Πως επηρέασε η πανδημία τη ζωή των Ελλήνων

Συνεχίζοντας ανέφερε πως ανεξάρτητα από το τι θεωρούν ως το περισσότερο σημαντικό οι Έλληνες εμφανίζονται λιγότερο ικανοποιημένοι από την ζωή τους και εκτίμησε ότι αυτό οφείλεται κυρίως στη μεγάλη διάρκεια της πανδημίας. Η μέση τιμή Ικανοποίησης από τη ζωή για τους Έλληνες είναι 5,8 παρουσιάζοντας σημαντική κάμψη από το 6,2 του 2017.

«Η υπόθεση της πανδημίας και των αλλεπάλληλων κρίσεων έχει αναδείξει ένα μείζον ζήτημα, το ζήτημα της ασφάλειας, το οποίο καθορίζει και το αίσθημα της ικανοποίησης και του ανικανοποίητου» είπε ο κ. Φαναράς και πρόσθεσε: «Παράλληλα το αίτημα για Ελευθερία επιστρέφει και σταδιακά ενδυναμώνεται. Στο ερώτημα εάν θεωρούν σημαντικότερη την ασφάλεια ή την ελευθερία, το 59% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η ελευθερία είναι σημαντικότερη έναντι του 31% που θεωρεί πιο σημαντική την ασφάλεια».

Ο πόλεμος στη Ουκρανία

Οι δυο στους τρεις Έλληνες θεωρούν πολύ σημαντικό να ζουν σε μια δημοκρατική χώρα ενώ παράλληλα το ποσοστό όσων δηλώνουν ικανοποιημένοι από το επίπεδο της δημοκρατίας είναι χαμηλότερο αλλά οριακά υψηλότερο από εκείνο του 2017.

Στο ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία το 71% τάσσεται κατά της Ρωσίας, έναντι του 16% που τάσσεται υπέρ. Ταυτόχρονα όμως επιθυμούν αλλαγή στάσης της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία λόγω των επιπτώσεων στην καθημερινότητα.

«Η στάση της ελληνικής κοινής γνώμης έναντι της Ρωσίας δεν άλλαξε τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά από την ώρα που φάνηκε πως υπάρχει μια προσέγγιση μεταξύ του Πούτιν – Ερντογάν, η οποία δουλεύει στρατηγικά ενάντια στα ελληνικά συμφέροντα», παρατήρησε ο κ. Φαναράς.

Το ζήτημα των παρακολουθήσεων

Στο θέμα της παρακολούθησης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, και στο ερώτημα, εάν πιστεύουν ότι ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, το 65% απαντά ότι ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού και το 27% ότι δεν γνώριζε τι συμβαίνει.

Στο ερώτημα εάν συμφωνούν με την άποψη ότι ο πρωθυπουργός έχει συγκεντρώσει υπέρμετρες εξουσίες στο Μέγαρο Μαξίμου, το 56% συμφωνεί και το 34% διαφωνεί με την άποψη.

«Βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο και η κυβέρνηση πρέπει να προσέξει πάρα πολύ. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας είναι ότι σταθερά η Ελλάδα έχει ένα από το χαμηλότερα επίπεδα κοινωνικής και πολιτικής εμπιστοσύνης που υπάρχουν στην Ευρώπη», υποστήριξε ο κ. Φαναράς.

Ειδικότερα σχετικά με τα σενάρια που αφορούν στην επαύριο των επόμενων εκλογών και στο ερώτημα αν από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν με απλή αναλογική δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση τι θα θέλατε να γίνει, το 52% τάσσεται υπέρ της κυβέρνησης συνεργασίας και το 45% υπέρ αυτοδύναμης κυβέρνησης. Το 49% τάσσεται υπέρ των αυτοδύναμων Κυβερνήσεων και το 47% υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας.

«Το ποσοστό υπέρ της αυτοδύναμης κυβέρνησης, ήταν 39% το 2021. Αυξήθηκε γιατί εντάθηκε η πολιτική πόλωση», σχολίασε ο κ. Φαναράς.

Η κομματική εμπιστοσύνη κινείται σε χαμηλά επίπεδα και η ταύτιση με κάποιο πολιτικό κόμμα. Οι δυο στους τρεις δεν ταυτίζονται με τις θέσεις κάποιου πολιτικού κόμματος και μόνο το 31% δηλώνει ότι ταυτίζεται. Σε ό,τι αφορά την πολιτική προέλευση των ερωτηθέντων τα μεγαλύτερα ποσοστά ταύτισης εκφράζουν οι ψηφοφόροι της ΝΔ 51%, του ΚΚΕ 50% και τα χαμηλότερα οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, 26% και όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως «κεντρώοι», 21%.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα