Φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία: Στις φλόγες σπίτια – Μάχη να σωθεί ο αρχαιολογικός χώρος

Φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία: Στις φλόγες σπίτια – Μάχη να σωθεί ο αρχαιολογικός χώρος
Φωτιά στην περιοχή Ηρακλεια του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας EUROKINISSI/ ILIALIVE.GR ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ

Σε πύρινο κλοιό η Αρχαία Ολυμπία. Σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Μάχη δίνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Σε επιφυλακή για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου.

Μάχη με τις φλόγες δίνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην περιοχή Μιράκα του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και στο πύρινο μέτωπο που είναι σε εξέλιξη στην Ηρακλεια.

Σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες, ενώ τεράστιο είναι το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής. Στο σημείο επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 31 οχήματα και τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού τέσσερα αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.

Εκκενώνεται ο οικισμός της Αρχαίας Ολυμπίας και οι γύρω οικισμοί

Από την αρχή της φωτιάς έως τώρα έχει δοθεί εντολή εκκένωσης για τους οικισμούς Ηρακλειά, Πελόπιο, Πλάτανο, Κοσκινά, Μάγειρα, Κλαδέο, Καυκωνιά, Χελιδόνι, Λατζόι και πλέον και ο οικισμός της Αρχαίας Ολυμπίας όπου πλησιάζει η φωτιά απειλητικά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Πελόπιο και στο Μάγειρα. Πληροφορίες για εγκλωβισμένα άτομα δεν επιβεβαιώνονται από την Πυροσβεστική επί του παρόντος.

Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, καθώς πλέον η φωτιά είναι σε απόσταση αναπνοής από τα χωριά Πουρνάρι, Πλάτανο και Πελόπιο.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Τριπόλεως-Πύργου έχει διακοπεί, από το 124ο χλμ., έως το 130ο χλμ. Οι Αρχές καλούν τους πολίτες να μην μετακινούνται λόγω της πυρκαγιάς προς Ηράκλεια, Πελόπιο, Πλάτανο, Καυκώνια, Κοσκινιά, Πουρνάρι, Χελιδόνι, Μάγειρα, Κλαδέο, και Μοίρακα. Στις περιοχές πραγματοποιούνται ρίψεις νερού από εναέρια μέσα. Παρακαλούνται οι οδηγοί να είναι προσεκτικοί κατά την μετακίνησή τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών.

«Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα επιχειρούν σε απόσταση μόλις δύο χιλιόμετρων από την Αρχαία Ολυμπία και μαζί με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατήσουν την φωτιά μακριά από την πόλη».

Με αυτά τα λόγια περιγράφει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Χάρης Σπηλιόπουλος, τα όσα διαδραματίζονται στην Αρχαία Ολυμπία, λόγω της φωτιάς.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει, «η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη σε όλο τον δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας και ένα άλλο μέτωπο της φωτιάς ‘ανεβαίνει’ προς τις κοινότητες».

Επίσης, ο Χάρης Σπηλιόπουλος ανέφερε ότι «καταφέραμε να εκκενώσουμε άμεσα την Αρχαία Ολυμπία, όπως και τα ξενοδοχεία στα οποία διέμεναν τουρίστες».

Πυρκαγιά στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας Eurokinissi

Μήνυμα του 112

Με νεότερο μήνυμα του 112, η Πολιτική Προστασία καλεί τους πολίτες να προστατευτούν από τις φλόγες.

Αν βρίσκεστε στην Αρχαία Ολυμπία εκκενώστε τώρα προς Μουριά από Αρχαία Πίσα και Ε.Ο. Τρίπολης Ολυμπίας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας” αναφέρει το μήνυμα.

Σε επιφυλακή για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου

Σε κατάσταση επιφυλακής έχει τεθεί ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας. Το σημείο έχει σκεπαστεί από τους καπνούς των εστιών φωτιάς που καίνε στη γύρω περιοχή τη στιγμή που οι αρμόδιοι φορείς καταβάλλουν προσπάθειες για να το προστατέψουν.

Στην Αρχαία Ολυμπία εκδηλώθηκαν επτά εστίες φωτιάς μέσα σε δύο ώρες, σε έναν άξονα μεταξύ των χωριών Καυκανιά, Πουρνάρι και Μιράκα.

Φωτιά στην Ολυμπία Patrisnews.gr

Χρυσοχοΐδης και Μενδώνη μεταβαίνουν στην Αρχαία Ολυμπία

Στην Αρχαία Ολυμπία μεταβαίνουν αυτή την ώρα οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, λόγω της πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί στην ευρύτερη περιοχή.

Η υπουργός Πολιτισμού -σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ- θα πάει στον αρχαιολογικό χώρο προκειμένου να έχει άμεση εποπτεία της κατάστασης.

Στην περιοχή μεταβαίνει επίσης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σημειώνεται ότι η φωτιά στην Ηλεία, που ξεκίνησε από την Αρχαία Ολυμπία είναι εκτός ελέγχου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν εγκλωβισμένοι σε στάβλο στην περιοχή του Πελοπίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα