Φωτιές: Πάνω από 1000 πυροσβέστες "πολεμάνε" 56 δασικές πυρκαγιές

Πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής επιχειρεί στην Εύβοια
Πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής επιχειρεί στην Εύβοια AP

Με το κύριο πρόβλημα να εντοπίζεται στην φωτιά της κεντρικής Εύβοιας, οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν σκληρό αγώνα να περιορίσουν τα τρία μέτωπα στο νησί και κυρίως στο Μακρυμάλλη ώστε να μην περάσει προς τα Ψαχνά.

Όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι σε κόκκινο συναγερμό, σε μια ύστατη προσπάθεια να περιορίσουν τη νύχτα τα τρία μέτωπα στην Εύβοια. Η μεγάλη ανησυχία είναι να περιοριστεί το μέτωπο στο Μακρυμάλλη και να μην το περάσει καθώς επόμενο μεγάλο στοίχημα θα είναι να μην φτάσει στα Ψαχνά.

Από την πλευρά του πάντως ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε ότι "βασικός στόχος είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές.

ADVERTISING

Σημειώνεται, παράλληλα, ότι μόλις μέσα σε 24 ώρες έχουν ξεσπάσει 56 δασικές φωτιές με πάνω από 1.000 πυροσβέστες να είναι μέσα στα πύρινα μέτωπα. Ειδικότερα, και όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας "από Ω/19:00/12-08-2019 έως Ω/19:00/13-08-2019, εκδηλώθηκαν 56 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν: 796 πυροσβέστες, 347 οχήματα, 274 πυροσβέστες ως πεζοπόρα τμήματα, 22 πυροσβέστες με 10 οχήματα του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), 30 εθελοντές και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα, ενώ περιοδικά επιχείρησαν όλα τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης. Συνδρομή παρείχαν δύο (2) Ε/Π, δύο (2) ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ.) καθώς και 56 υδροφόρες και 17 μηχανήματα έργου των Περιφερειών και των ΟΤΑ, 30 εθελοντές πυροσβέστες και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα και δυναμικά στο αρχικό τους στάδιο.

Εκκένωση του χωριού Κοντοδεσπότι, στην Εύβοια.
Εκκένωση του χωριού Κοντοδεσπότι, στην Εύβοια. EUROKINISSI

Η σημαντικότερη δασική πυρκαγιά είναι στην περιοχή Αγριλίτσας Εύβοιας που εκδηλώθηκε περί Ω/03:16. Επιχειρούν 227 πυροσβέστες, 75 πυροσβεστικά οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ» και περιοδικά 6 Α/Φ, 6 Ε/Π και 1 Ε/Π ως συντονιστικό. Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν: δύο (2) ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και ένα (1) Ε/Π Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ.), οκτώ (8) μηχανήματα έργου και δέκα (10) υδροφόρες της Περιφέρειας και των Ο.Τ.Α.

Στην πυρκαγιά μετέβησαν προκειμένου να συντονίσουν το έργο της πυρόσβεσης ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

Τις πρώτες απογευματινές ώρες στάλθηκε αίτημα συνδρομής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU) που ανταποκρίθηκε άμεσα και η χώρα μας θα ενισχυθεί με πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Οι κάτοικοι στα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταύρος και Πλατάνια αφήνουν τα σπίτια τους, μετά από εντολή εκκένωσης. Σε πολύ δύσβατη περιοχή η φωτιά για τις επίγειες δυνάμεις ενώ τα εναέρια μέσα επιχειρούν με μεγάλη δυσκολία λόγω των πυκνών καπνών.
Οι κάτοικοι στα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταύρος και Πλατάνια αφήνουν τα σπίτια τους, μετά από εντολή εκκένωσης. Σε πολύ δύσβατη περιοχή η φωτιά για τις επίγειες δυνάμεις ενώ τα εναέρια μέσα επιχειρούν με μεγάλη δυσκολία λόγω των πυκνών καπνών. AP

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των Π.Υ. καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας:

1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς

Εκκένωση του χωριού Κοντοδεσπότι, στην Εύβοια
Εκκένωση του χωριού Κοντοδεσπότι, στην Εύβοια EUROKINISSI

2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter

3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Ευρωπαϊκό Αριθμό κλήσης 112.

Τέλος, παρακαλούμε όλους τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών".

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό μέσα από τη Live Blogging πλατφόρμα του News 24/7.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Φωτιά, Φωτιά Εύβοια, Εύβοια
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ιατρικός Σύλλογος για φωτιές: Συμβουλές σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

Φωτιά στην Εύβοια: Δραματικές εικόνες - Συγκλονιστικά φωτογραφικά ντοκουμέντα

Φωτιά στην Εύβοια: Ανατριχιαστική η προσομοίωση της πορείας της δασικής πυρκαγιάς

Φωτιά στην Εύβοια: Αναζωπύρωση στο χωριό Μακρυμάλλη

SHARE:

24Media Network