Κακοκαιρία Μήδεια: Χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα στην Αττική

Κακοκαιρία Μήδεια: Χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα στην Αττική
Η Αθήνα μετά την επέλαση της κακοκαιρίας "Μήδεια" Eurokinissi

Μάχη με το χρόνο για να αποκατασταθούν οι βλάβες που προκάλεσε η κακοκαιρία Μήδεια. Σε απόγνωση χιλιάδες πολίτες, που παραμένουν χωρίς ρεύμα, θέρμανση και νερό.

Μπορεί τα ακραία φαινόμενα της κακοκαιρίας «Μήδεια» σταδιακά να υποχωρούν από σήμερα, Τετάρτη, τα τεράστια προβλήματα που προκάλεσαν ωστόσο παραμένουν, με χιλιάδες νοικοκυριά σε Αττική και περιφέρεια να παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται αυτήν την ώρα και στην Κρήτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πέρασμά της η κακοκαιρία στοίχισε τη ζωή σε τρεις συμπολίτες μας, έναν 56χρονο κτηνοτρόφο στην Κρήτη και δύο ηλικιωμένοιυς 73 και 80 ετών στην Εύβοια.

Η σφοδρή χιονόπτωση προκάλεσε την πτώση δεκάδων δέντρων επάνω σε καλώδια της ΔΕΗ, γεγονός που επέφερε ένα ντόμινο από blackout σε πολλές γειτονιές του λεκανοπεδίου, το οποίο σε μεγάλο ποσοστό παραμένει έως τώρα είτε με τη μορφή πλήρους διακοπής ρεύματος είτε με την απώλεια του internet. Επιπλέον, πολλές είναι οι περιοχές που έχουν μείνει χωρίς νερό.

Η επόμενη μέρα στον Διόνυσο Eurokinissi

Η επόμενη μέρα στον Διόνυσο Eurokinissi

Όπως αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΔΕΔΗΕ το μεσημέρι της Τετάρτης, από τα περίπου 70.000 νοικοκυριά που  έμειναν χωρίς ρεύμα στην Αττική, έχουν αποκατασταθεί οι ηλεκτροδοτήσεις σε 38.000.

 Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ προκύπτουν τα εξής: Στις 24.00 τα μεσάνυχτα στις 15 προς 16 Φεβρουαρίου, 30.000 ρολόγια είχαν βλάβες, ενώ αντίστοιχα τα μεσάνυχτα στις 16 προς 17 Φεβρουαρίου, 70.000 ρολόγια είχαν βλάβη. Οι βλάβες αφορούσαν κυρίως στη Βόρεια Αττική και σημαντικό μέρος αυτών έχει αποκατασταθεί.

Ειδικότερα, τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζονται σε Ηλιούπολη, Χαλάνδρι, Αγ. Απόστολοι Καλάμου, Άγιος Στέφανος, Πετρούπολη, Γλυφάδα, Περιστέρι, Ίλιον, Βριλήσσια, Κάτω Κηφισιά, Μαρούσι, Δαχτυλίδι Αμαρουσίου, Λούτσα, Παλαιό Ψυχικό, Νέο Ψυχικό, Γραμματικό, Αγία Παρασκευή, Μελίσσια, Πολύδροσο, Διόνυσος, Καπανδρίτι, Κιούρκα, Καλογρέζα, Μενίδι, Νέο Ηράκλειο, Σκαραμαγκάς, Σαλαμίνα, Αυλώνας, Νέα Ιωνία και Μεταμόρφωση. Δραματικές ώρες περνούν χιλιάδες κάτοικοι σε Ωρωπό, Ιπποκράτειο Πολιτεία, Αφίδνες και Μαλακάσα όπου και δυο ημέρες προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τον χιονιά χωρίς ρεύμα και χωρίς νερό.

EUROKINISSI

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε νωρίτερα, σήμερα ότι το σύνολο του τεχνικού του προσωπικού στην Αττική, περί τα 440 άτομα, συνεχίζουν τις εργασίες αποκατάστασης στις περιοχές με προβλήματα ηλεκτροδότησης, κυρίως στα Βόρεια Προάστια του Νομού. Μέχρι αυτή την ώρα έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές σε 15 γραμμές Μέσης Τάσης από ένα σύνολο 43 γραμμών που παρουσιάζουν προβλήματα, σε τμήμα των περιοχών Διόνυσος, Αγ. Στέφανος, Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Νέο Ψυχικό, Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη, Παπάγου, Πετρούπολη, Κεφαλάρι, Πολιτεία, Πεύκη, Βριλήσσια, Γλυκά Νερά, Κάτω Κηφισιά, Εκάλη και Νέα Ερυθραία.

Η επόμενη μέρα στον Διόνυσο Eurokinissi

Στις 16:30 το απόγευμα της Τετάρτης, τα συνεργεία του ΔΕΔΗΕ συνέχιζαν τις εργασίες τους για την επανηλεκτροδότηση 16 γραμμών Μέσης Τάσης σε τμήματα των περιοχών Διόνυσος, Αγ. Στέφανος, Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Νέο Ψυχικό, Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη, Παπάγου, Πετρούπολη, Κεφαλάρι, Πολιτεία, Πεύκη, Βριλήσσια, Γλυκά Νερά, Κάτω Κηφισιά, Εκάλη και Νέα Ερυθραία.

Η επόμενη μέρα στον Διόνυσο Eurokinissi

Χαρδαλιάς: Μέχρι το βράδυ θα έχει αποκαταστηθεί η πλειονότητα των βλαβών

Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης θα έχει αποκατασταθεί η πλειονότητα των βλαβών που προκάλεσε στο δίκτυο ηλεκτροδότησης η κακοκαιρία «Μήδεια», τόνισε μετά από το τέλος της τεχνικής σύσκεψης στην Πολιτική Προστασία ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε πως το φαινόμενο είναι πλέον σε ύφεση και εξήγησε πως μεγάλος αγώνας δίνεται στην Κρήτη: «Νομίζω είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια από τις σφοδρότερες κακοκαιρίες και χιονοπτώσεις της τελευταίας εικοσαετίας. Ήδη το φαινόμενο είναι σε ύφεση κι αυτή τη στιγμή ο αγώνας δίνεται στην περιοχή της Κρήτης. Από τις 04.00 έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας.

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Το μεγάλο μέτωπο είναι η ηλεκτροδότηση. Ταυτόχρονα, όλο το βράδυ, σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, αποκαταστάθηκαν όλες οι μονάδες επεξεργασίας νερού. Έως τις 03.00 είχαμε οριστικοποιήσει τα ζητήματα που είχαν προκύψει. Το μεγάλο πρόβλημα εντοπιζόταν στο αντλιοστάσιο στα Κιούρκα και στη δεξαμενή στον Άγιο Στέφανο. Αυτή τη στιγμή, η ύδρευση έχει αποκατασταθεί στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων. Υπάρχουν μικρά προβλήματα στο Κουκάκι, στη Βάρη, στο Γαλάτσι στην Ελευσίνα και στο Ηράκλειο. Μέχρι τις 15.00 θα έχουν αποκατασταθεί και αυτά τα σημεία και το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι το ζήτημα της ηλεκτροδότησης.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι γίνεται μια τεράστια προσπάθεια από τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ. Είναι η πρώτη φορά που είχαμε ένα καθολικό φαινόμενο σε όλη την Ελλάδα, διότι η κακοκαιρία δεν αφορούσε μόνο την Αττική. Θα πω χαρακτηριστικά ότι στον Ιανό είχαμε τέσσερα μέτωπα στο θέμα των ηλεκτροδοτήσεων. Αντιμετωπίσαμε ένα καθολικό μέτωπο – μόνο στην Εύβοια αλλάξαμε 500 στύλους και χρειάστηκε να γίνουν πέντε διαφορετικές οδεύσεις.

Προφανώς από χθες έχει δοθεί εντολή και σε εμάς, εδώ στην Πολιτική Προστασία, να συνδράμουμε με συνεργεία τόσο της ΕΜΑΚ όσο και του Στρατού. Έχουν πέσει και αυτά στη μάχη κι όλο το βράδυ δουλεύουν μαζί με τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ. Η απόλυτη προτεραιότητά μας είναι το ζήτημα της αποκατάστασης του δικτύου, το οποίο έχει υποστεί συντριπτικές ζημιές μιας και εκατοντάδες δέντρα έχουν πέσει, έχουν συμπαρασύρει τα δίκτυα και ταυτόχρονα, ειδικά στο Βόρειο και Ανατολικό κομμάτι της Αττικής, οι ζημιές είναι εκτεταμένες. Θα δώσω το λόγο στον κ. Μάνο για να σας δώσει την εικόνα. Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι σήμερα μέχρι αργά το βράδυ, η συντριπτική πλειονότητα των βλαβών θα έχει αποκατασταθεί, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα» είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Τάσος Μάνου: “Πρωτοφανής κατάσταση”

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Τάσος Μάνου δήλωσε: «Ο ΔΕΔΔΗΕ βρέθηκε αντιμέτωπος με μία πρωτοφανή κατάσταση η οποία δεν έχει επαναληφθεί εδώ και δεκαετίες. Ουσιαστικά τα μέτωπα ήταν ανοιχτά σε όλη την Ελλάδα, Εύβοια, κεντρική Ελλάδα, Ζαγόρι, Κρήτη, βόρεια προάστια.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση παραπάνω από 600 συνεργεία και 1.500 εργαζόμενοι πανελλαδικά εργαζόντουσαν στην αποκατάσταση των βλαβών. Στα βόρεια προάστια ειδικότερα σε 24ωρη βάση έχουμε παραπάνω από 400 άτομα και ουσιαστικά αυτά ενισχύονται με επιπλέον μονάδες εκτός Αθηνών, πλέον των 50-60 ατόμων, και ήδη έχουν αφιχθεί από χθες στο βράδυ και εργάζονται στο πεδίο με συναδέλφους.

EUROKINISSI

Σε αυτό το διήμερο είχαμε περίπου 84 με 85 βλάβες σε κεντρικούς κορμούς τροφοδοσίας μέσης τάσης όπου οι 42-43 έχουν αποκατασταθεί. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών μέχρι το βράδυ θα έχει ηλεκτροδοτηθεί ώστε στη συνέχεια να δουλεύουν τα συνεργεία μας στις κατά τόπους παροχές και συνδέσεις. Θα δώσουμε έμφαση στα νοικοκυριά που είναι πολλές ώρες χωρίς ρεύμα, άρα ξεκινάμε κατά προτεραιότητα από Διόνυσο, Άνοιξη και Άγιο Στέφανο. Ήδη σιγά σιγά ηλεκτροδοτούνται κομμάτια αυτών των περιοχών.

Όταν είναι 800 δέντρα σπασμένα στο δίκτυο σημαίνει ότι κάθε 2 λεπτά ένα δέντρο σπάει, πέφτει πάνω στο δίκτυο και κάνει ζημιά, όσο γρήγορα και να προσπαθείς να αποκαθιστάς τις βλάβες, ο αριθμός και η συχνότητα είναι τεράστιος».

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί στην Αττική

Λόγω ύφεσης των καιρικών φαινομένων από ώρα 04:00 δόθηκε στην κυκλοφορία το τμήμα της νέας εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας από τη Γέφυρα Καλυφτάκη (Κηφισιά) έως τα όρια με τον Νομό Βοιωτίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών. Σημειώνεται ότι από την Βοιωτία και πάνω η κυκλοφορία στην εθνική οδό διεξάγεται κανονικά.

Στην Αττική υπάρχει για την ώρα διακοπή κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στα ακόλουθα σημεία:

– Επί της Λεωφόρου Πάρνηθος, από το ύψος του «Ο.Τ.Ε.», ρεύμα κυκλοφορίας προς “REGENCY CASINO MONT PARNES”.

– Επί της Λ. Φυλής, στο ύψος του καταστήματος το «Χρυσό Βαρέλι», ρεύμα κυκλοφορίας προς Δερβενοχώρια.

– Επί της Λ. Διονύσου από το ύψος του Γηπέδου Διονύσου έως το ύψος του Πάρκου Ανατολής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

– Περιφ. Οδός Πεντέλης – Ν. Μάκρης από το «Νοσοκομείο 414» έως «θέση Άγιος Πέτρος».

– Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών από τον Κόμβο Μάνδρας προς Βίλια.

– Οδός Αναστάσεως, από το Νεκροταφείο προς Υμηττό, Παπάγου.

– Λ. Αλίμου-Κατεχάκη προς Καλοπούλα, από ύψος Προφυλακίου Καισαριανής (από σταθμό της Τάξης).

– Επ. Ο. Καπανδριτίου από Καπανδρίτι προς Βαρνάβα.

– Οδός Ιπποκράτους από ύψος Επ. Ο. Αφιδνών (Πλατεία Αφιδνών), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ιπποκράτειο Πολιτεία.

– Οδός Αγίου Μερκουρίου από ύψος ταβέρνας «Λεωνίδας», στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ιπποκράτειο Πολιτεία, Αχαρνές.

EUROKINISSI

Πώς κινούνται τα Μέσα Μεταφοράς

Πριν από τις 7 το πρωί ξεκίνησαν από τα αμαξοστάσια τα λεωφορεία (γραμμές ΟΣΥ, ΚΤΕΛ) και τα τρόλεϊ. Ωστόσο, λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων που άφησε η «Μήδεια», παρατηρούνται δυσκολίες στις μετακινήσεις των οχημάτων σε τοπικές γραμμές στα Βόρεια Προάστια.

Σε ό,τι αφορά στο Μετρό, σύμφωνα με τη ΣΤΑΣΥ ΑΕ, κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια στις γραμμές 2 και 3 του μετρό, εκτός από το τμήμα Δουκ. Πλακεντίας – Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Οι επιβάτες μετεπιβιβάζονται στον προαστιακό σιδηρόδρομο.

Στη γραμμή 1 του Μετρό (πρώην ΗΣΑΠ) τα δρομολόγια διεξάγονται στο τμήμα Πειραιάς – Ειρήνη, ενώ ήδη γίνονται δοκιμαστικά δρομολόγια (χωρίς επιβάτες) στο τμήμα Ειρήνη – Κηφισιά, προκειμένου να επιτραπεί τις επόμενες ώρες η κυκλοφορία των συρμών σε όλο το δίκτυο. Χωρίς προβλήματα γίνονται τα δρομολόγια του τραμ σε όλο το δίκτυό του.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον ΟΑΣΑ, εποπτικά συνεργεία της ΟΣΥ σε συνεργασία με την Τροχαία Αττικής διενεργούν αυτοψίες προκειμένου να διαπιστωθεί η δυνατότητα εκτέλεσης δρομολογίων σε όλο το δίκτυο.

Μετά τις 7 το πρωί ξεκίνησαν τα δρομολόγια των λεωφορείων -σε όσα το επιτρέψουν οι συνθήκες να πραγματοποιηθούν- αφού λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων που επικράτησαν και χθες, Τρίτη, σε όλη την Αττική είναι αυξημένος ο κίνδυνος εμφάνισης παγετού κατά τις πρώτες πρωινές ώρες.

Από το πέρασμα της Μήδειας AP Photo/Thanassis Stavrakis

Περιπέτεια με 3 κτηνοτρόφους στην Κρήτη

Αισίως ολοκληρώθηκε η περιπέτεια των τριών κτηνοτρόφων που κατά την επέλαση της κακοκαιρίας «Μήδεια» αποκλείστηκαν στα ορεινά του Δήμου Μυλοποτάμου και αγνοούνταν από το βράδυ της Τρίτης, προς ανακούφιση των οικείων τους και των σωστικών δυνάμεων που κινητοποιήθηκαν για τον εντοπισμό τους.

Ο λόγος για τρεις άνδρες, 40, 38 και 37 ετών, οι οποίοι μίλησαν στο zarpanews.gr για την περιπέτειά τους, επισημαίνοντας ότι ανέβηκαν στο βουνό επειδή είχαν ξεμείνει τα ζώα τους στη χιονοθύελλα: «Είχαν αποκλειστεί τα ζώα και πήγαμε να τα δούμε με το τρακτέρ, το οποίο, όμως, αποκλείστηκε και αυτό αφού υπήρχε σε μερικά σημεία μέχρι και δύο μέτρα χιόνι.

Καταφέραμε και απεγκλωβίσαμε τα ζώα και τα βάλαμε μέσα, όμως δεν μπορούσαμε να κατεβούμε χθες λόγω της χιονοθύελλας. Γι’ αυτό κάτσαμε μέσα, ανάψαμε φωτιά και σφάξαμε ένα ζώο να φάμε.»

Τελικά, κατάφεραν να επικοινωνήσουν ξανά με τους δικούς τους το πρωί της Τετάρτης, όταν και βελτιώθηκε κάπως ο καιρός και βγήκαν από το καταφύγιό τους.

EUROKINISSI

Βελτίωση του καιρού από το απόγευμα

Στην πρόγνωση του καιρού σήμερα Τετάρτη στα ανατολικά και τα νότια προβλέπονται τοπικές χιονοπτώσεις που μέχρι το μεσημέρι θα περιοριστούν στην Κρήτη και βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Στη δυτική και βόρεια χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ

Στην πρόγνωση του καιρού αύριο Πέμπτη προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν στο Ιόνιο, ενώ στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου θα σημειωθεί χιονόνερο και στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις, με σταδιακή βελτίωση μετά το μεσημέρι. Η ορατότητα τις βραδινές ώρες στα δυτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5, βαθμιαία τοπικά 6 και στα Δωδεκάνησα τις πρωινές ώρες έως 7 μποφόρ. Πρόσκαιρα στα βορειοανατολικά θα πνέουν νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, κατά τόπους ισχυρός στη δυτική Μακεδονία.

Η πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη


Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Την Παρασκευή προβλέπονται λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα δυτικά, τα βόρεια και το Αιγαίο. Από το απόγευμα οι νεφώσεις στα βόρεια θα αυξηθούν και τις βραδινές ώρες λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της βορειοανατολικής χώρας. Η ορατότητα στα ηπειρωτικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο νότιο Αιγαίο 5 τοπικά 6 μποφόρ. Από τις πρωινές ώρες βαθμιαία στα βορειοανατολικά θα επικρατήσουν ανατολικοί βορειοανατολικοί άνεμοι 4 με 5 και πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις ελάχιστες τιμές, όμως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.

Η πρόγνωση του καιρού για την Παρασκευή

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

Στη νοτιοανατολική νησιωτική χώρα το Σάββατο θα υπάρξουν αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες και βαθμιαία στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ασθενείς, στα ανατολικά βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Η πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Στην πρόγνωση του καιρού την Κυριακή προβλέπονται λίγες νεφώσεις, τοπικά αυξημένες στα ανατολικά και τα νότια, όπου θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις, που βαθμιαία θα σταματήσουν. Η ορατότητα στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά και τα βόρεια.

Η πρόγνωση του καιρού για τη Κυριακή

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα