Κορονοϊός: Γιατί δεν υπήρξε ασθενής “μηδέν” στην Ελλάδα

Κορονοϊός: Γιατί δεν υπήρξε ασθενής “μηδέν” στην Ελλάδα
Νοσηλευτές στην Ελλάδα Eurokinissi

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επιβεβαίωσε ότι ο ιός ήταν εδώ από τα μέσα Φεβρουαρίου ή ακόμη και νωρίτερα. Εξετάζονται δείγματα ασθενών αρνητικών για γρίπη.

Αν και η αρχή της επιδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα τοποθετείται από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος, η επιστημονική κοινότητα επισημαίνει ότι ο ιός προϋπήρχε αυτού. Ίσως λοιπόν Ιταλία και το Μιλάνο να μην ήταν η χώρα που μας έφερε τον ιό, αλλά κάποια άλλη γεωγραφική περιοχή.

Όπως μάλιστα σημειώνει ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας από γενετικές αναλύσεις του ιού φαίνεται ότι ο ιός δεν χρειάζεται ασθενείς “μηδέν”. Και στις περισσότερες χώρες, οι επιδημίες ξεκίνησαν από πολλαπλές εισαγωγές και μάλιστα και από διαφορετικές περιοχές, πολλαπλούς, κατά κάποιο τρόπο, ασθενείς “μηδέν”.

Όσον αφορά το πότε ακριβώς ξεκίνησε στη χώρα μας, δεν το ξέρουμε ανέφερε ο καθηγητής. “Σίγουρα με βάση το πρώτο κρούσμα το οποίο ήταν τέλος Φεβρουαρίου, μπορεί να πάει κανείς 10 ημέρες πίσω και να πει ότι, κατά πάσα πιθανότητα, επειδή παίρνει περίπου δύο σειριακά διαστήματα, δύο γενιές του ιού να δει κρούσμα, ότι κατά πάσα πιθανότητα ξεκίνησε κάποια στιγμή στα μέσα Φεβρουαρίου. Δεν αποκλείω επίσης την πιθανότητα να υπήρχε πιο πριν. Και το είδαμε αυτό σε μελέτες και δημοσιεύσεις που έγιναν, ας πούμε, στην Γαλλία”.

Σχετικά με τον αν μπορεί να επιβεβαιωθεί αν ο ιός υπήρχε πιο πριν ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι μπορεί να επιβεβαιωθεί, γιατί υπάρχουν κρούσματα τα οποία είχαν γρίπη, είχαν μπει στο νοσοκομείο με γρίπη και τα οποία μπορεί κανείς να εξετάσει αναδρομικά και να δει αν υπήρχε ο ιός σε αυτά τα κρούσματα. “Αυτός είναι ο ένας τρόπος. Να πάρει δηλαδή όλα τα αρνητικά για γρίπη δείγματα από τα κέντρα αναφοράς και να εξετάσει και την παρουσία του ιού. Για αυτό έχω ήδη κάνει κουβέντα με τον υπεύθυνο ενός από τα εργαστήρια αναφοράς, να κοιτάξει αναδρομικά τα κρούσματα γρίπης. Δεν σημαίνει κάτι πρακτικά, απλά θα δείξει αυτή τη δυνατότητα που έχει ο ιός να κινείται ύπουλα σε μία χώρα και να μην τον ανακαλύπτεις αν δεν έχεις γνώση για αυτόν. Και έχει να κάνει με το πότε μας ανακοινώθηκε από τις διεθνείς αρχές και πότε υπήρξε η επιφυλακή”.

Σημείωσε ακόμη ότι υπάρχει πιθανότητα, παρά το γεγονός ότι μπορεί να βρεις ένα τέτοιο κρούσμα, για παράδειγμα τέλος Ιανουαρίου, αυτό το κρούσμα από μόνο του να σταμάτησε τη μετάδοση στον περιορισμένο κύκλο επαφών που είχε, είτε γιατί τήρησαν οι άνθρωποι τα μέτρα που τηρούμε για γρίπη, είτε γιατί απομονώθηκαν ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο.

Σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα, “δεν είναι απαραίτητο από αυτό το κρούσμα να ξεκίνησε κάτι τότε, γιατί θα το βλέπαμε πιο νωρίς στην Πατρίδα. Άρα, έχει σημασία επιδημιολογική, δεν είναι τόσο μεγάλη η σημασία για τώρα. Τώρα, όσον αφορά θανάτους που να οφείλονταν σε αυτό, σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται και οι θάνατοι”.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα