Κορονοϊός: “Σαρώνει” η Όμικρον – Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Αττική

Κορονοϊός: “Σαρώνει” η Όμικρον – Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Αττική
Στιγμιότυπο από το κέντρο της Αθήνας (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Οι αναλύσεις των λυμάτων δείχνουν οτι πολύ σύντομα η μετάλλαξη Όμικρον θα επικρατήσει στην Αττική. Τι προβλέπουν οι ειδικοί.

Ραγδαία είναι η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα και ιδιαίτερα, στην Αττική.

Στην πρωτεύουσα σήμερα ανακοινώθηκαν 4.038 νέες μολύνσεις του κορονοϊού, ενώ μόλις χθες (26/12) ανάλογος αριθμός κρουσμάτων ανακοινώθηκε για όλη την επικράτεια.

Η κατάσταση πλέον φαίνεται να είναι εκτός ελέγχου, με την κυβέρνηση να λαμβάνει νέα περιοριστικά μέτρα, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της πορείας της πανδημίας και της μετάλλαξης Όμικρον.

Ιδιαίτερα ανήσυχοι εμφανίζονται οι ειδικοί για τη νέα μετάλλαξη που εξαπλώνεται ραγδαία. Ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, μιλώντας στο Mega, ανέφερε ότι οι αναλύσεις των λυμάτων δείχνουν πως τα μισά κρούσματα στην Αττική πλέον αφορούν τη μετάλλαξη Όμικρον, επαληθεύοντας τη μεγάλη μεταδοτικότητά της.

“Η αλήθεια είναι ότι σιγά σιγά βλέπαμε να αυξάνεται το επιδημιολογικό φορτίο και η επιβάρυνση. Αυτή τη στιγμή στην Αττική έχουμε το 44% των κρουσμάτων, άρα είναι πολύ πιθανό σύντομα τα μισά κρούσματα να είναι στην Αττική. Τα λύματα των επόμενων ημερών θα δείξουν τον ακριβή επιπολασμό, όμως ξέρουμε ότι όταν ξαφνικά είχαμε 1.600 κρούσματα στην Αττική και ξαφνικά πηγαίνουν στις 4.000, δεν μπορεί να είναι Δέλτα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Επιπλέον, ο κ. Θωμαΐδης προέβλεψε ότι η παραπάνω αναλογία πρόκειται να αλλάξει σύντομα και η Όμικρον να επικρατήσει στην Αττική.

Μετάλλαξη Όμικρον: Δεκαπλασιάστηκε σε 4 ημέρες στην Αττική

Η μετάλλαξη Όμικρον πλέον ξεκίνησε να δείχνει την “ισχύ” της και στη χώρα μας, με την εξάπλωσή της να χαρακτηρίζεται ραγδαία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η Όμικρον που εντοπίστηκε στα λύματα της Αττικής, δεκαπλασιάστηκε σε διάστημα 4 ημερών, αποδεικνύοντας ότι είναι περισσότερο μεταδοτική από προηγούμενα στελέχη.

Η μετάλλαξη στα λύματα της Θεσσαλονίκης θα δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με την πορεία της εξάπλωσης στη χώρα, ιδιαίτερα στις δύο μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας.

Αύξηση κρουσμάτων προβλέπουν οι ειδικοί αυτή την εβδομάδα

Η παγκόσμια κοινότητα προετοιμάζεται για την εκρηκτική άνοδο της παραλλαγής Όμικρον, η οποία αναμένεται να κυριαρχήσει στην Ευρώπη τον Ιανουάριο.

Στην Ελλάδα έχουν διαγνωσθεί μέχρι σήμερα μερικές δεκάδες νέα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους Όμικρον, αλλά η εβδομάδα ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά είναι αυτή που αναμένεται να φανεί η αλματώδης αύξηση της μετάλλαξης, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, παθολόγος, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στις 24.11.2021 ονόμασε “μετάλλαξη ανησυχίας” το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού Όμικρον, και μόλις ένα μήνα μετά, το στέλεχος έχει εμφανιστεί σε τουλάχιστον 89 χώρες, ενώ χαρακτηρίζεται από μεγάλη μεταδοτικότητα με ρυθμό διπλασιασμού 1.5- 3 ημέρες, αναφέρει η κ. Ψαλτοπούλου, συνοψίζοντας τα νεότερα δεδομένα.

Στις ΗΠΑ, πλέον η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού αποτελεί το 75% περίπου των νέων περιστατικών που διαγιγνώσκονται.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα