Lockdown: Η κυβέρνηση συζητά το να ανοίξουν οι εκκλησίες και την Πρωτοχρονιά 

Lockdown: Η κυβέρνηση συζητά το να ανοίξουν οι εκκλησίες και την Πρωτοχρονιά 
Εικόνα από εκκλησία σε περίοδο κορονοϊού Eurokinissi

Η κυβέρνηση σκέφτεται να ανοίξουν οι εκκλησίες μία ακόμη ημέρα και για διπλές λειτουργίες. Αναμένεται επικοινωνία Μητσοτάκη- Ιερώνυμου.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για ένα συμβιβασμό με την Εκκλησία προκειμένου στο πλαίσιο του δεύτερου lockdown εκτός από τα Χριστούγεννα και τα Φώτα, να ανοίξουν οι ιεροί ναοί και την Πρωτοχρονιά, άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας προανήγγειλε ότι σήμερα θα υπάρξει και νέα επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και σε ερώτηση του News 24/7 επιβεβαίωσε ότι σε αυτή την επικοινωνία θα εξεταστεί εάν υπάρχει περιθώριο μεγαλύτερης ευελιξίας.

Συγκεκριμένα, θα συζητηθεί το ενδεχόμενο για μία ακόμη ημέρα λειτουργίας, πάντα όμως με την τήρηση του ορίου των εννέα πιστών στους απλούς ναούς και των 25 στις Μητροπόλεις, όπως έχει εξαγγελθεί. Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει δυνατότητα για διπλή λειτουργία, αποκάλυψε ο κ. Πέτσας.

Προφανώς επομένως η κυβέρνηση δεν συζητά το ενδεχόμενο να επιτραπεί όλες τις ημέρες η ατομική λατρεία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε πάντως να μπει σε πολεμική κατά της Εκκλησίας με αφορμή περιπτώσεις ιεραρχών που παραβιάζουν τα μέτρα ή απειλούν για σκληρή στάση, λέγοντας πως: “Η Εκκλησία γενικότερα έδειξε πραγματικά υπεύθυνη στάση όλο αυτό το χρονικό διάστημα, σε όλο αυτό το Γολγοθά που ανεβαίνουμε όλοι μας και πιστεύω ότι το ίδιο θα εξακολουθήσει να κάνει και στο μέλλον”.

Σημειωτέον πάντως ότι ήδη επιβλήθηκε πρόστιμο σε εκκλησία του Κορωπίου, το οποίο η Μητρόπολη Μεσογαίας αποφάσισε προκλητικά να πληρώσει από το φιλόπτωχο ταμείο…

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη θα συνεδριάσει η Ιερά Σύνοδος, όπου θα συζητηθούν βασικά δύο προτάσεις: Η πρώτη πρόταση αφορά στο να επιτραπεί η λειτουργία των Εκκλησιών και την Πρωτοχρονιά, και μάλιστα να τελούνται κυλιόμενες λειτουργίες και όχι μόνο μία με εννέα πιστούς, καθώς και να αυξηθεί ο αριθμός πιστών πχ ένας πιστός ανά 10 τμ, αλλά και να επιτραπεί η ατομική λατρεία όλες τις ημέρες.

Τι σημαίνει ατομική λατρεία; Οι πιστοί να προσέρχονται όποια ώρα επιθυμούν στις εκκλησίες για να ασπαστούν τις εικόνες, να ανάψουν ένα κερί και -κυρίως- να αφήσουν τον οβολό τους στο παγκάρι…

Οι ιεράρχες που ασπάζονται αυτή τη λογική, προτείνουν και ορισμένες παραχωρήσεις, όπως να μοιράζεται συσκευασμένο το αντίδωρο στους πιστούς.

Υπάρχει και μία δεύτερη πιο σκληρή τάση, που ζητά η Εκκλησία της Ελλάδος να αρνηθεί το άνοιγμα με όρους τα Χριστούγεννα και τα Φώτα και με ανακοίνωση της η Ιερά Σύνοδος να καταγγείλει ότι η κυβέρνηση ευθύνεται για αυτό. Την τάση αυτή ασπάζονται κυρίως Μητροπολίτες από τη Βόρεια Ελλάδα, δηλαδή από τις περιοχές ακριβώς που έχουν τα περισσότερα κρούσματα και που θρηνούν τους περισσότερους νεκρούς. Μεταξύ αυτών ο Μητροπολίτης των Σερρών, που έχουν πληγεί βαρύτατα από τον κορονοϊό

Περιθωριακές φωνές στην ιεραρχία ζητούν πάντως ακόμη και να αγνοήσει η Εκκλησία τα μέτρα της πολιτείας και να ανοίξει παρανόμως τους ναούς.

Σε κάθε περίπτωση, τίθεται εκ των πραγμάτων και το ζήτημα της τήρησης των όποιων μέτρων στις περιπτώσεις όπου Μητροπολίτες αρνούνται ακόμη και τη χρήση μάσκας ή την ύπαρξη του ιού. Με την επικοινωνία Μητσοτάκη- Ιερώνυμου πάντως η κυβέρνηση αναμένεται να προσφέρει στον Αρχιεπίσκοπο ένα συμβιβασμό, χωρίς να κάνει πίσω από τα βασικά υγειονομικά μέτρα, ώστε να προλάβει τις αντιδράσεις στην Ιερά Σύνοδο.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα