Lockdown: Ημίμετρα αντί για έξυπνα μέτρα

Lockdown: Ημίμετρα αντί για έξυπνα μέτρα
Στιγμιότυπο από το Μοναστηράκι στην Αθήνα καθώς η πόλη μπήκε επισήμως σε καθεστώς καθολικού lockdown Eurokinissi

Επιπλέον μέτρα που στοχεύουν μόνο στον περιορισμό των...περιπάτων, επιβάλλει η Κυβέρνηση, προσδοκώντας στο θαύμα που θα ανακόψει την επέλαση της επιδημίας και θα άρει το lockdown.

Έως και περιττή θα θεωρούσε κάποιος την 6ωρη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η οποία, σύμφωνα με την Κυβέρνηση κατέληξε στην εισήγηση ότι αρκούν κάποιοι επιπλέον περιορισμοί στη χρήση των sms 2, 4 και 6, για να ανακοπεί η επέλαση του κορονοϊού και η σφοδρή πίεση που δέχεται το ΕΣΥ στην Αττική. Η Πολιτεία μιλούσε για αναζήτηση έξυπνων μέτρων και τελικά κατέληξε σε ημίμετρα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, η κατάσταση στο ΕΣΥ είναι δραματική, και από την πλευρά των υγειονομικών αρχών όντως διαπιστώνεται μια οργανωμένη ετοιμότητα ώστε να ανταποκριθεί στην επερχόμενη πίεση. Όμως δεν αρκούν μόνο οι στοχευμένες κινήσεις του Υπουργείου. Χρειάζεται παράλληλα και μια πολιτική που να μπορεί να προάγει τον περιορισμό της κινητικότητας και τη διασπορά του ιού, τη στιγμή μάλιστα που τείνει να επικρατήσει η μετάλλαξη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μεταλλάξεις

Όπως μάλιστα σημείωσε χθες κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των νέων “μέτρων” ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, η μετάλλαξη έχει ως συνέπεια τα πιο ήπια μέτρα που έριχναν το δείκτη μεταδοτικότητας Rt στο 0,9 και συνεπώς περιόριζαν την επιδημία, να μην είναι εξίσου αποτελεσματικά. “Με απλά λόγια, με τα ίδια μέτρα, αντί για Rt 0,9 έχουμε 1,1 και αντί για βραδεία συρρίκνωση έχουμε βραδεία επιβάρυνση. Τα μεταλλαγμένα στελέχη φαίνεται ότι έχουν επικρατήσει στην Ελλάδα σε μεγάλο ποσοστό”.

Στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί, ταυτοποιηθεί από τα τέλη Δεκεμβρίου 1.756 πολίτες με διάφορες μεταλλάξεις, εκ των οποίων 1.667 αφορούν στην βρετανική μετάλλαξη σε 34 Περιφερειακές Ενότητες, αλλά και 48 στη μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής σε 3 Περιφερειακές Ενότητες, με την πλειονότητα των κρουσμάτων να είναι εγχώρια και να μην δείχνουν να συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό.

Οι αναφορές του κ. Χαρδαλιά, ενισχύουν την άποψη ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, κάθε άλλο παρά αποτελεσματικά μπορεί να είναι. Κι αυτό γιατί πολύ απλά η αυξημένη μεταδοτικότητα έχει ήδη αρχίσει και με ήπιες αντιδράσεις, δεν ανακόπτεται. Έτσι κι αλλιώς ακόμη και αν από αύριο επιβάλλονταν ένας απόλυτα αυστηρό κατ’ οίκον περιορισμός, για τις επόμενες 7-10 ημέρες θα βλέπαμε έξαρση της επιδημίας.

Παράλληλα είναι ιδιαίτερα δύσκολη η επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων, όπως έχει ήδη διαπιστωθεί.

Διασωληνώσεις

Σύμφωνα με κύκλους της επιστημονικής κοινότητας, είναι θέμα πλέον ελάχιστων ημερών να δούμε τα κρούσματα να προσεγγίζουν τα επίπεδα του Νοεμβρίου, τις διασωληνώσεις να ξεπερνούν τις 500 και φυσικά την αύξηση των θανάτων. Η επανάληψη της κατάστασης που επικράτησε στην Θεσσαλονίκη αναμένεται να επαναληφθεί και στην Αττική.

Όπως εκτιμούν οι επιδημιολόγοι, η εκτίναξη των κρουσμάτων χθες στα 2700, θα φανεί ως πίεση στο σύστημα υγείας σε περίπου δύο βδομάδες από σήμερα. Αρκεί να δει κανείς την πορεία των κρουσμάτων 4 μήνες πριν για να διαπιστώσει ότι η επιδημία κινείται με ανάλογο τρόπο. Και μάλιστα διαφαίνεται μια πιο εκθετική αύξηση.

Χθες ο μέσος όρος κρουσμάτων σε 7ημερη βάση ήταν πάνω από 1800 όπως και στις 4 Νοεμβρίου. Παράλληλα ο αντίστοιχος μέσος όρος διασωληνώσεων ήταν λίγο πάνω από 390 όπως και στις 18 Νοεμβρίου. Να επισημανθεί ότι οι διασωληνώσεις ανέβαιναν ραγδαία μετά τις 18 Νοεμβρίου ενώ ήδη τα κρούσματα είχαν αρχίσει να μειώνονται. Σήμερα τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται και αυτό δείχνει ότι είναι σχεδόν βέβαια οι διασωληνώσεις να κινηθούν επίσης εκθετικά ανοδικά.

Επίσης διαφορά με τον Νοέμβριο είναι πως τότε τα ιδιαίτερα πολλά κρούσματα ήταν σχετικά περιορισμένα στην Βόρεια Ελλάδα, ενώ τώρα είναι στην Αττική αλλά και σε πάρα πολλές άλλες περιοχές. Πολλές φωνές επιστημόνων σημειώνουν πως η μη επιβολή ενός καθολικό lockdown από την Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, αποτελεί σφάλμα, καθώς εφεδρείες για το σύνολο της χώρας δεν υπάρχουν.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα