Μαίνεται η φωτιά στην Εύβοια – Τεράστιες καταστροφές σε σπίτια και δασικές εκτάσεις

Μαίνεται η φωτιά στην Εύβοια – Τεράστιες καταστροφές σε σπίτια και δασικές εκτάσεις
Εικόνες καταστροφής στην Εύβοια Thodoris Nikolaou/AP Photo

Έναν ατελείωτο εφιάλτη αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στην Εύβοια. Μάχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τις φλόγες. Η φωτιά έχει μπει μέσα στις Ροβιές.

Αποκαρδιωτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο τεράστιο πύρινο μέτωπο που έχει ξεσπάσει από την Τρίτη στην περιοχή Μυρτιά του δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας Ευβοίας.

Η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη, περνώντας μέσα από χωριά, καταστρέφοντας σπίτια και δασικές εκτάσεις. Επιχειρούν πάνω από 100 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα και από αέρος πλέον 4 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α. Στην περιοχή κάηκαν δεκάδες σπίτια ενώ δόθηκε εντολή εκκένωσης των οικισμών Καλαμούδι, Ρετσινόλακκος, Χρόνια, Σηπιάδα, Κουρκουλοί, Σκεπαστή και το πρωί σήμερα, δόθηκε εκ νέου εντολή εκκένωσης για το Καλαμούδι, το Παλαιοχώρι, την Δαμιά και την Ιερά Μονή Οσίου Δαυίδ. Νωρίτερα σήμερα, δόθηκε νέα εντολή εκκένωσης για τους οικισμούς Κούλουρος και Μαρούλι και στη συνέχεια για τις Ροβιές και το Παλαιοχώρι εκ νέου.

Νωρίτερα, τρεις πυροσβέστες τραυματίστηκαν ευτυχώς ελαφρά, με ελαφρά εγκαύματα που υπέστησαν και μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου για την παροχή των Πρώτων Βοηθειών.

Στις Ροβιές που πλέον είναι και το χειρότερο από τα πολλά μεγάλα και παράλληλα μέτωπα που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική, η φωτιά έχει μπει μέσα στο χωριό και κάτοικοι και παραθεριστές έσπευσαν να εγκαταλείψουν τον οικισμό ακόμη και με πλωτά μέσα από την θάλασσα.

Κόλαση φωτιάς στις Ροβιές struttluke/Instagram

Εικόνες καταστροφής στην Εύβοια Thodoris Nikolaou/AP Photo

/

Τρία μέτωπα στη Β. Εύβοια απειλούν να φτάσουν στο Αιγαίο

Οι ενισχυμένες εναέριες δυνάμεις -κατά περιόδους ακόμα και 7 αεροπλάνα και ελικόπτερα- καλούνται να δώσουν τη μάχη σε τρία βασικά μέτωπα ενώ από τη στιγμή που οι φλόγες έχουν κάψει χθες Σηπιάδα και Χρόνια και σήμερα τις Ροβιές, πλέον δεν έχει απομείνει τίποτα στο μεσοδιάστημα παρά μόνο θάλασσα. Έτσι το σύνολο των δυνάμεων έχει ρίξει το κύριο βάρος στον ορεινό όγκο και στα χωριά τα οποία παραμένουν κυκλωμένα από τις φλόγες.

Η μάχη, τώρα, δίδεται κοντά στο χωριό Κουρκουλοί καθώς η φωτιά κύκλωσε το χωριό και το προσπέρασε ακολουθώντας μία πορεία προς το χωριό Σκεπαστή που, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Φάνη Σπανό, «αν δεν μπορέσουμε με το φως της μέρας να την σταματήσουμε σε αυτό το σημείο και σύμφωνα με τις συνθήκες που θα επικρατούν τη νύχτα μέχρι το ξημέρωμα μπορεί να φτάσει στο Αιγαίο».

Αυτή την ώρα ένας μεγάλος όγκος από πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και χωματουργικά μηχανήματα των Δήμων και της Περιφέρειας δίνουν μία πραγματική μάχη για να σταματήσουν τις φλόγες.

Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής είναι αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουν να την σταματήσουν, με τον περιφερειάρχη να διατηρεί αμφιβολίες, καθώς όπως δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ «και σήμερα το πρωί είχαμε καθηλώσει τη φωτιά στο ίδιο χωριό αλλά λίγο αργότερα πήρε πάλι διαστάσεις βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους και τις υψηλές θερμοκρασίες».

Το δεύτερο μέτωπο στο οποίο επικεντρώνονται οι προσπάθειες είναι ένα τεράστιο μέτωπο που έχει σχηματιστεί μετά το χωριό Καλαμούδι και δυτικά από το χωριό Κουρκουλοί που αρχικά κινήθηκε απειλητικά προς τη Μονή του Οσίου Δαυίδ και το Δρυμώνα.

Οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν από πυροσβέστες, με τη βοήθεια από μηχανήματα απέτρεψαν τις φλόγες να φτάσουν μέχρι το Μοναστήρι το οποίο σώθηκε αφού η φωτιά πέρασε λίγα μέτρα μακρύτερα.

Τώρα πλέον η φωτιά έχει βρει μπροστά της ένα παρθένο δάσος με πεύκα, τα οποία φτάνουν τα 30 και τα 40 μέτρα, το οποίο κατακαίει ακολουθώντας μία πορεία πλέον προς την Ιστιαία.

Τα πύρινα μέτωπα

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Καστανιά του Δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας, επίσης παραμένει ανοιχτή σε δύσβατο σημείο και επιχειρούν 55 πυροσβέστες, με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 οχήματα, 1 Ε/Π και 2 Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Δόθηκε εντολή προληπτικής εκκένωσης στους κατοίκους της Καστανιάς, του Αγίου Νικολάου, στα Κόκκινα Λουριά και στο Σελεγούδι.

Νέες φωτιές έχουν ξεσπάσει επίσης, σε δασική έκταση στην Τορώνη Σιθωνίας στη Χαλκιδική. Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν 57 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 20 οχήματα, ένα ελικόπτερο και ένα αεροσκάφος και σε χορτολιβαδική έκταση στη Νέα Σάντα Κιλκίς.

Στην περιοχή Μέλπεια του δήμου Οιχαλίας στη Μεσσηνία που επίσης έχει ξεσπάσει νέα φωτιά, έχει ζητηθεί εκκένωση της Άνω και Κάτω Μέλπειας, στον Βράχο, στο Μοναστηράκι και στους Αγίους Θεοδώρους. Επιχειρούν 21 άντρες με 7 οχήματα, ένα ελικόπτερο και ένα πεζοπόρο τμήμα.

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Βασιλίτσι Μεσσηνίας, βρίσκεται πλέον σε ύφεση και επιχειρούν 74 πυροσβέστες, με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 22 οχήματα και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ δόθηκε εντολή εκκένωσης στους οικισμούς Βασιλίτσι, Λειβαδάκια, Άγιος Γεώργιος και Μεμί.

Μικρές καύσεις και ελεγχόμενες αναζωπυρώσεις στην Βαρυμπόμπη

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι μικρές αναζωπυρώσεις και διάσπαρτες αντιμετωπίσιμες καύσεις στο μέτωπο της Βαρυμπόμπης σε διάφορα σημεία. Σύμφωνα με την ενημέρωση που παραχώρησε νωρίτερα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, η καταστροφή υπολογίζεται στα 12.500 στρέμματα ωστόσο έχει ενεργοποιηθεί η Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ακριβή καταγραφή. Πρόσθετα, ο Δήμος Αχαρνών κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και την διαχείριση των συνεπειών από την καταστροφική φωτιά.

Ως προς τις ζημιές, 76 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, 18 σπίτια μερικές ζημιές, 27 επιχειρήσεις έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, 82 οχήματα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και 64 οχήματα έχουν υποστεί μερικές ζημιές. Συνολικά έχουν γίνει 442 απεγκλωβισμοί και μεταφορές πολιτών σε ασφαλή σημεία. Επτά άτομα, όλοι μόνο με αναπνευστικά προβλήματα, έχουν μεταφερθεί στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο.

Εξαιτίας της φωτιάς στην περιοχή, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, στην Λ. Τατοΐου από την Λ. Κύμης έως την οδό Ερυθραίας, στην οδό Ερυθραίας από το ύψος της γέφυρας Βαρυμπόμπης, στην Λ. Τατοΐου από την οδό Πάρνηθος (Ιπποκράτειος Πολιτεία-Ταβέρνα Λάμπρος), στη Λ. Κρυονερίου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κρυονέρι από το ύψος της οδού Δημοκρατίας και στον παράδρομο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας από την οδό Ελαιών, στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη και στην Λ. Κύμης από την οδό Τατοΐου, στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη.

Στην πυρκαγιά επιχειρούν 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Έχουν κινητοποιηθεί και περιοδικά θα επιχειρήσουν 5 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Επίσης, συνδράμουν πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου, ενώ έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ξέσπασε η φωτιά πραγματοποιείται από την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα