Επίσημη παραδοχή των ελληνικών αρχών: Οι μη αναγνωρισμένοι πρόσφυγες δεν μπορούν να επιστρέψουν στην Τουρκία

Επίσημη παραδοχή των ελληνικών αρχών: Οι μη αναγνωρισμένοι πρόσφυγες δεν μπορούν να επιστρέψουν στην Τουρκία
Πρόσφυγας στη δομή του Ελαιώνα Eurokinissi

Η Ελλάδα μπορεί να έχει αναγνωρίσει την Τουρκία ως ασφαλή χώρα για τους πρόσφυγες, ωστόσο η γειτονική χώρα δεν δέχεται κανέναν μη αναγνωρισμένο πρόσφυγα από την Ελλάδα. Αποκαλυπτικό e-mail επίσημης ελληνικής αρχής.

Σύμφωνα με το αφήγημα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, οι πρόσφυγες, οι αιτήσεις των οποίων για χορήγηση ασύλου απορρίπτονται (η συντριπτική πλειοψηφία δηλαδή), επιστρέφουν από την οποία εισήλθαν στην Ελλάδα, την Τουρκία δηλαδή.

Αλλωστε η χώρα μας έχει αναγνωρίσει ως ασφαλή χώρα την Τουρκία για πρόσφυγες που προέρχονται απο τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία.

Είναι όμως απολύτως ασφαλές να ισχυριστεί κανείς ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Η Τουρκία έχει ανάψει έτσι και αλλιώς κόκκινο στην επιστροφή προσφύγων στο έδαφός της μόνο η Ελλάδα καμώνεται ότι αυτό δεν συμβαίνει. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται μία κατάσταση πλήρους αδιεξόδου με τους ανθρώπους να εγκλωβίζονται στην ελληνική επικράτεια χωρίς βοηθήματα, χωρίς δικαίωμα προσφυγής σε παροχές και εν τέλει χωρίς καμία προοπτική.

Τα παραπάνω τα γνωρίζουν άριστα και οι αρχές όπως αποδεικνύει και η ηλεκτρονική απάντηση υψηλόβαθμου αξιωματικού της αστυνομίας τον Σεπτέμβριο του 2021 (μόλις πριν από δύο μήνες δηλαδή και μετά την έκδοση της ΚΥΑ σύμφωνα με την οποία η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα για τους πρόσφυγες των εθνικοτήτων που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Στην απάντησή του, ο αξιωματικός, τα πλήρη στοιχεία του οποίου, βρίσκονται στη διάθεση του NEWS24/7 αναγνωρίζει τα εξής: “Σε απάντηση του αιτήματός σας, σας γνωρίζουμε ότι, η επανεισδοχή υπηκόων τρίτων χωρών από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προς την Τουρκία, πραγματοποιείται σε υλοποίηση της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας

Επιπρόσθετα, σας γνωρίζουμε ότι, η επανεισδοχή υπηκόων τρίτων χωρών από την ηπειρωτική χώρα προς την Τουρκία, πραγματοποιείται σε υλοποίηση του διμερούς Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας (κυρώθηκε με το Ν.3030/2002, ΦΕΚ-Α΄-163/15.07.2002).

Οι εν λόγω επανεισδοχές υπηκόων τρίτων χωρών πραγματοποιούνται βάσει των σχετικών διατάξεων των Νόμων 3386/2005, 3907/2011 και 4636/2019.

Ειδικότερα, ως προς τους αιτούντες τη χορήγηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας στη χώρα μας, γνωρίζεται ότι, η επιστροφή τους διατάσσεται,κατά λόγο αρμοδιότητας, από την Υπηρεσία Ασύλου και την Αρχή Προσφυγών,σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στα άρθρα 82 παρ. 8 και 95 παρ. 10 του Ν. 4636/2019, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Επίσης, γνωρίζεται ότι, οι επιχειρήσεις επανεισδοχής στην Τουρκία, βάσει της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, πραγματοποιούνται από τις ελληνικές Αρχές (κατά τόπον αρμόδια Διεύθυνση Αστυνομίας), με τη συνδρομή του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (“FRONTEX”). Η διεξαγωγή των εν λόγω επιχειρήσεων ανεστάλη από τις τουρκικές Αρχές την 16-03-2020. Ως εκ τούτου, δεν υφίσταται σχετικός προγραμματισμός, επί του παρόντος.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι η εφαρμογή του ανωτέρω διμερούς Πρωτοκόλλου ανεστάλη από τις τουρκικές Αρχές εντός του έτους 2018, αιτία για την οποία ουδείς υπήκοος τρίτης χώρας έχει έκτοτε επιστραφεί στην Τουρκία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την επίσημη παραδοχή, η Τουρκία δεν δέχεται κανέναν πρόσφυγα του οποίου το αίτημα για χορήγηση ασύλου στην Ελλάδα αππορίπτεται. Σ’ αυτήν την περίπτωση όμως τα αιτήματα των ανθρώπων, που απορρίπτονται ως τυπικώς απαράδεκτα, θα πρέπει να εξετάζονται από την υπηρεσία ασύλου ως προς την ουσία τους κάτι που όμως δεν γίνεται. Πρόκειται για παραβίαση του κοινοτικού δικαίου.

Την ίδια ώρα άνθρωποι εδώ και περίπου 1,5 χρόνο αφού βλέπουν τα αιτήματά τους να απορρίπτονται παγιδεύονται στη χώρα, όπως τονίστηκε, χωρίς καμία προοπττική βοήθειας αφού οι όποιες παροχές δεν δίνονται πλέον σε μη αναγνωρισμένους.

Είναι, κοντολογίς, άνθρωποι “αόρατοι” για τις επίσημες αρχές, άνθρωποι που ουσιαστικά ωθούνται στην παρανομία ακόμα και για την καθημερινή επιβίωση. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλειά τους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα