Πλεύρης για έλλειψη φαρμάκων: “Λείπουν τα εισαγόμενα φάρμακα και όχι αυτά που παράγονται στην Ελλάδα”

Πλεύρης για έλλειψη φαρμάκων: “Λείπουν τα εισαγόμενα φάρμακα και όχι αυτά που παράγονται στην Ελλάδα”
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης Caption/Glomex

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε αναφορικά με τη μεγάλη έλλειψη φαρμάκων στην χώρα ότι πρόκειται για "παγκόσμιο φαινόμενο, λόγω της μεγάλης έξαρσης των λοιμώξεων".

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, βρέθηκε στο τηλεοπτικό πλατό της εκπομπής “Κοινωνία Ώρα Mega” και μίλησε για τη μεγάλη έλλειψη βασικών φαρμάκων που παρατηρείται στην χώρα.

Ο υπουργός σημείωσε αρχικά πως το πρόβλημα παρουσιάζεται σε όλη την Ευρώπη, λόγω της μεγάλης έξαρσης των λοιμώξεων. “Αυτά τα φάρμακα που λείπουν τώρα, τα παιδιατρικά και τα αντιπυρετικά δεν συνδέονται με τα φάρμακα των παράλληλων εξαγωγών. Το πρόβλημα σχετίζεται με την έλλειψη παραγωγής” υπογράμμισε.

Όσον αφορά τις λύσεις που προτείνονται τόνισε αρχικά πως ζητείται από την φαρμακοβιομηχανία να διατηρεί απόθεμα τριών μηνών και “δεύτερον σε μία σειρά από άλλα φάρμακα που σχετίζονται με τις παράλληλες εξαγωγές έχουμε προβεί σε απαγορεύσεις από τον Μάρτιο, για να μην λένε κάποιοι ότι καθυστερήσαμε”.

“Τα φάρμακα που λείπουν, δεν είναι φάρμακα που παράγονται στην Ελλάδα, αλλά εισάγονται στην Ελλάδα, και οι παράλληλες εξαγωγές αφορούν εισαγόμενα φάρμακα κατά βάση, δηλαδή οι φαρμακαποθήκες αντί να τα δίνουν στην αγορά, τα πουλάνε ξανά έξω”, συμπλήρωσε.

Εξήγησε πως ως χώρα “δεν μπορούμε να επέμβουμε στο κομμάτι της παραγωγής, παρά μόνο να κάνουμε μεγαλύτερες παραγγελίες”.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία βρισκόταν επίσης καλεσμένη στην τηλεοπτική εκπομπή, τόνισε απευθυνόμενη και στον υπουργό, ότι “αυτό που πρέπει να εξασφαλίσουμε είναι πως τα νοσοκομεία της χώρας θα πρέπει να έχουν απόθεμα το τρίμηνο που θα έχουμε την έξαρση της γρίπης”.

“Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα στην τροφοδοσία, αλλά δεν έχει σταματήσει. Συνεπώς πάντοτε θα υπάρχει η δυνατότητα της επάρκειας και πιστεύουμε ότι ο Ιανουάριος θα έχει μία δυσκολία παραπάνω, αλλά και μέσα στον Ιανουάριο θα γίνει και η ομαλοποίηση του προβλήματος” συμπλήρωσε ο υπουργός.

“Αυτή τη στιγμή συνταγογραφούν περισσότερες αντιβιώσεις απ’ όσες χρειάζονται προκειμένου να “στοκάρουν” για να μην έχουν πρόβλημα μετά. Αυτό είναι επιπλέον πρόβλημα” σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

Αναφορικά με τον αντικαπνιστικό νόμο, ο υπουργός δήλωσε πως εφαρμόζεται ικανοποιητικά στον κλάδο της εστίασης.

“Υπάρχει ένα πρόβλημα τις νυχτερινές ώρες, είμαστε αποφασισμένοι και σε αυτό το κομμάτι, σε συνεργασία και με τα κέντρα και με τους πολίτες, που πρέπει και οι ίδιοι να μπαίνουν στη λογική. Τον Δεκέμβριο έγιναν 20.000 έλεγχοι. Δεν φτάνουν, πρέπει να αλλάξουμε και εκεί την κουλτούρα”, επεσήμανε.




Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα