Λάκης Σάντας: Δέκα χρόνια από το θάνατο του ανθρώπου που μαζί με το Γλέζο κατέβασαν τη σημαία των Ναζί

Λάκης Σάντας: Δέκα χρόνια από το θάνατο του ανθρώπου που μαζί με το Γλέζο κατέβασαν τη σημαία των Ναζί
Ο Λάκης Σάντας Eurokinissi

Πέρασε ακριβώς μία δεκαετία από την ημέρα που ο Λάκης Σάντας περνούσε στην αιωνιότητα. Ποιος ήταν.

Οταν ο Λάκης Σάντας αποφάσισε μαζί με τον άλλο πολύ τολμηρό νεαρό, τον Μανώλη Γλέζο, να κατεβάσουν τη ναζιστική σημαία από την κορυφή του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης ήταν 19 ετών.

Είχε πριν από μερικούς μήνες, το 1940, εισαχθεί στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας αλλά όπως έγινε φανερό άλλα πράγματα έβαλε ως προτεραιότητα και όχι να τελειώσει εγκαίρως τις σπουδές του.

Μετά το σπουδαίο κατόρθωμα του κατεβάσματος της σημαίας, γεγονός που έκανε τους Ναζί να ψάχνονται μόλις τις πρώτες ημέρες τους παραμονής τους στην ελληνική πρωτεύουσα, ο γεννημένος στην Πάτρα το 1922 Σάντας εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση (ΕΑΜ, ΕΠΟΝ, ΕΛΑΣ). Πολέμησε, μάλιστα, με τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ και όπως συνέβη σχεδόν με όλα τα μέλη του Εθνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού εν συνεχεία εξορίστηκε.

Ικαρία, Ψυτάλλεια και στο τέλος Μακρόνησο μέχρι να διαφύγει στην Ιταλία και να ζητήσει εν τέλει πολιτικό άσυλο στον Καναδά το 1948. Εζησε επί καναδικού εδάφους μέχρι το 1962 όταν και επέστρεψε στην Ελλάδα.

Στον υπόλοιπο βίο του διακρίθηκε για τη σεμνότητά του χωρίς ποτέ να προδώσει τις αρχές και τις ιδέες του.

Πέθανε σε ηλικία 89 ετών, στις 30 Απριλίου του 2011 και η σορός του τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα. Τον επικήδειο εκφώνησε ο άλλοτε συναγωνιστής και συνοδοιπόρος του, ο Μανώλης Γλέζος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα