Τζανάκης: Αποκλιμάκωση από τέλη Απριλίου - Τα σχολεία συμβάλλουν στην πανδημία

Απολύμανση στο 16ο Δημοτικό  και 33ο Νηπιαγωγείο Αθηνών
EUROKINISSI

"Τα σχολεία συμβάλλουν στην πανδημία" ανέφερε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Ν. Τζανάκης, ο οποίος προέταξε το άνοιγμα του λιανεμπορίου με αυστηρά πρωτόκολλα.

Την εκτίμηση ότι η επιδημιολογική καμπύλη επιπεδώνεται διατύπωσε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης, τασσόμενος υπέρ της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου με εγρήγορση.

Στο ζήτημα των σχολείων, ο κ. Τζανάκης προέταξε το άνοιγμα μόνο των Λυκείων, ειδικά της 3ης Λυκείου. «Τα σχολεία έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην πανδημία» δήλωσε απερίφραστα.

Ο ρυθμός αποκλιμάκωσης

«Σύμφωνα με τις δικές μας αναλύσεις στην Ιατρική Σχολή, έως τις 10 - 15 Απριλίου θα έχουμε περίπου 2.000 κρούσματα, 2.000 με 2.200 από τις 20 Απριλίου, και ύστερα θα αρχίσουμε να ‘’παίζουμε’’ με κυλιόμενους μέσους όρους κάτω από 2.000. Στην αρχή μεταξύ 1.500 και 1.800» ανέφερε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ.

«Το Δεκέμβριο ανοίξαμε με 1500 - 1600 κρούσματα, 29 Δεκεμβρίου, παραμονές Πρωτοχρονιάς, είχαμε 1.910 κρούσματα» υπενθύμισε.

«Η αποκλιμάκωση δεν είναι οξυκόρυφη όπως η γωνία ενός τριγώνου. Είναι μια κούρμπα, η οποία μπορεί να διαρκέσει 7, 8 καμιά φορά και 10 μέρες. Το ευχάριστο όμως είναι ότι επιπεδώνεται η καμπύλη. Αυτό φάνηκε και από την ανάλυσή μας στην Αττική η οποία είναι ο τροχιοδείκτης της πανδημίας, και φαίνεται, με λιγοστές εξαιρέσεις των περιφερειακών ενοτήτων της Δυτικής Αττικής και των Βορείων Προαστίων, ότι έχει μπει σε ύφεση και αποκλιμάκωση. Η Αττική δίνει τον τόνο στην πανδημία, κι αν αποκλιμακωθεί η Αττική θα δούμε πάρα πολύ γρήγορα αποκλιμάκωση των νέων διαγνώσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης.

Ξεκαθάρισε ότι «το να ανοίξουμε με 2.000 - 2.500 κρούσματα βεβαίως έχει ρίσκο στις επιδημιολογικά φορτισμένες περιοχές, γι’ αυτό μου αρέσει ο όρος ‘’ανοίγουμε με περίσκεψη και εγρήγορση’’. Πρέπει να εκθειάσουμε το γεγονός ότι μπαίνουν στη μάχη τα self test ή εν πάση περιπτώσει θα πρέπει να μπουν στη μάχη αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Είμαι σίγουρος ότι οι επιχειρηματίες θα τα τηρήσουν, είναι προς όφελός τους. Δεν πρόκειται για ‘’χαλάρωση’’, πρέπει να απαγορευτεί αυτή η λέξη - είμαστε σε εγρήγορση».

Ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να ανοίξουμε με τη μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια, με αυστηρότατα πρωτόκολλα και τέστινγκ».

«Οι εμβολιασθέντες 60 άνω μπορούν να πάνε στον προορισμό τους, έχουν μικρή πιθανότητα να νοσήσουν μικρή πιθανότητα ιοφορίας και να μεταδώσουν» σημείωσε.

Λιανεμπόριο - σούπερ μάρκετ - σχολεία

Για το λιανεμπόριο επισήμανε ότι πρέπει να πάρουμε αποκεντρωμένα μέτρα, και όχι οριζόντια σε όλη τη χώρα. Θα πρέπει να ανοίξει με αυστηρά πρωτόκολλα.¨

«Στις κόκκινες περιοχές πρέπει να κινηθούμε με πολύ προσεχτικότερο βηματισμό, να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες στην αρχή σημαντικές, πχ. τα συνοικιακά καταστήματα του λιανεμπορίου δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μεταδίδουν περισσότερο, και όχι τα σούπερ μάρκετ», ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο κ. Τζανάκης.

"Θα διεύρυνα το ωράριο των σούπερ μάρκετ και τις Κυριακές και ίσως έως τις 22.00"

«Τα σχολεία έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην πανδημία, η δομή των σχολείων στην Ελλάδα δεν επιτρέπει να αραιώσουμε τα παιδιά στις τάξεις και δεν έχουμε και τα καλύτερα κτιριακά συγκροτήματα για αερισμό των αιθουσών, θα πρότεινα υβριδική λειτουργία των σχολείων στις περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο δηλαδή μερικά μαθήματα εξ αποστάσεως και μερικά μαθήματα στην τάξη εκ περιτροπής και στις κόκκινες περιοχές προς στιγμήν τα σχολεία μπορούν να περιμένουν, η δουλειά τους έως ένα βαθμό γίνεται. Θα έβλεπα την 3η Λυκείου ή μόνο το Λύκειο να επιστρέφει στα σχολεία» υπογράμμισε.

"Πάνω από 5.000 κρούσματα"

Ο κ. Τζανάκης σημείωσε δε ότι «εάν τυχόν δεν εφαρμόζαμε τα μέτρα έστω με αυτή τη μειωμένη αποτελεσματικότητα, ενδεχομένως θα είχαμε πάνω από 4.000 ή 5.000 κρούσματα, με συνέπεια απρόβλεπτη πίεση στο ΕΣΥ. Τα μέτρα τηρήθηκαν σε ένα ποσοστό 60 έως 70%».

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

 
 

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Lockdown, Covid-19, Σχολεία, Λιανεμπόριο, άρση μέτρων
SHARE:

24Media Network