Ξέσπασμα Χαρδαλιά: Απαγορεύονται τα take away ποτά

Ξέσπασμα Χαρδαλιά: Απαγορεύονται τα take away ποτά
Κλειστά μπαρ Eurokinissi

«Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Κράτους ενεργοποιούνται από σήμερα προς την κατεύθυνση διαφύλαξης της Δημόσιας Υγείας και εφαρμογής των νόμων και για αυτή την περίπτωση»

Για πολλοστή φορά ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά την σημερινή του ενημέρωση για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, επισήμανε την ανάγκη στη νέα αυτή ρευστή καθημερινότητα να τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής και προστασίας.

Από αυτό θα εξαρτηθεί η επιτυχία της δεύτερης φάσης και η περαιτέρω πορεία και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανώριμη αλλά και παράνομη συμπεριφορά που έχει παρατηρηθεί σε διάφορα καφέ μπαρ της χώρας, όπως στον Βόλο, στην Πάτρα, αλλά και στην Αγία Παρασκευή, στην Αττική, με ιδιότυπα πάρτι και με τους πελάτες να στοιβάζονται και να χορεύουν μέσα και έξω από τα μαγαζιά με τα ποτά στα χέρια και με το πρόσχημα του δήθεν «take
away»:

«Θα ήθελα όμως να κάνω κάποιες ιδιαίτερες αναφορές σήμερα, σε σχέση με τη χθεσινή πρώτη ημέρα της δεύτερης φάσης. Οι συστάσεις μας για αποφυγή του συγχρωτισμού βασίζονται σε πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα, με πραγματικούς κινδύνους εξάπλωσης του ιού και της νόσου και αυτό θα πρέπει να γίνει αντιληπτό σε όλη τη χώρα.

Η εικόνα καφέ-μπαρ στις 11:00 το βράδυ, σε διάφορες πόλεις και ειδικά στην Περιφέρεια να παίζουν μουσική στη διαπασών και να προμηθεύουν δήθεν «take-away» ποτά, με τους πελάτες- πολίτες, στοιβαγμένους όρθιους ανά δεκάδες, μέσα και έξω, χωρίς να τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις και τα μέτρα προφύλαξης και χωρίς να αισθάνονται ότι συμβαίνει το παραμικρό, αν και σε μικρή κλίμακα, προσβάλλει βάναυσα όλους μας. Προσβάλει όλους εκείνους, που καθολικά, με απίστευτη πειθαρχία, κινήθηκαν χθες και μετακινήθηκαν και σήμερα, τηρώντας τα μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής.

Προσβάλλει όλους εκείνους που δίνουν καθημερινά την μάχη στην πρώτη γραμμή με μοναδικό γνώμονα πως δεν θα επιτρέψουμε την εξάπλωση της νόσου και πώς θα προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας των ευπαθών ομάδων, τους παππούδες μας, τις γιαγιάδες μας, που πραγματικά κινδυνεύουν. Προσβάλλει τη νοημοσύνη και προκαλεί τη συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών στο χώρο της εστίασης που με υπομονή και καρτερικότητα ακολουθούν τις οδηγίες και παρά την τεράστια οικονομική και όχι μόνο πίεση αντιλαμβάνονται την στρατηγική μας και με περισσή ευθύνη, περιμένουν την άρση της απαγόρευσης.

Ως εκ τούτου απευθύνω ισχυρή σύσταση σε όσους κατάφορα παίζουν με την δημόσια υγεία και ξεκαθαρίζω ότι το «takeaway» αφορά στον καφέ και επιβάλλει ότι λέει η άδειά τους. Δηλαδή να το παραγγείλουν, να το παραλάβουν και να φύγουν από το χώρο και όχι να παραμείνουν μέσα ή έξω από αυτόν. «Takeaway» σε ποτά από τα καφέ ή τα καφέ-μπαρ δεν επιτρέπεται όπως επίσης δεν επιτρέπεται στα καταστήματα αυτά να παίζουν μουσική στη διαπασών. Άτυπα πάρτι και συγχρωτισμός έξω από καφέ μπαρ με το πρόσχημα της «take-away» διάθεσης ποτών απλά απαγορεύονται.

Καλούμε όλους να συμμορφωθούν και τονίζω απερίφραστα, ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Κράτους ενεργοποιούνται από σήμερα προς την κατεύθυνση διαφύλαξης της Δημόσιας Υγείας και εφαρμογής των νόμων και για αυτή την περίπτωση. Για τους παραβάτες υπενθυμίζω ότι υπάρχει πρόστιμο και για τις επιχειρήσεις υπάρχουν πέραν του προστίμου και διοικητικές κυρώσεις αλλά και ποινικές κυρώσεις για τους ιδιοκτήτες τους. Σε κάθε περίπτωση επιφυλασσόμαστε για περισσότερα μέτρα αν συνεχιστούν παρόμοια φαινόμενα. Είναι κρίμα πάλι κάποιοι λίγοι να παίζουν την προσπάθεια των πολλών. Ο ιός είναι εδώ, ανάμεσά μας και αν κάποιοι αδιαφορούν και για τον ιό και για τους συμπολίτες μας που κινδυνεύουν, η ελληνική Πολιτεία, το Κράτος, θα πρέπει να πάρει μέτρα».

Δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις εκτός νομών

Χθες καταγράφηκαν 85 παραβάσεις για μη προβλεπόμενες μετακινήσεις. «Να υπενθυμίσω ότι η μετακίνηση μεταξύ νομών, δεν επιτρέπεται παρά μόνο για πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις. Επίσης, συνεχίζουν να βρίσκονται σε ισχύ οι περιορισμοί για μετάβαση στα νησιά. Αντιλαμβανόμαστε και μπορούμε να κατανοήσουμε την κόπωση και την αδημονία όσων θέλουν να δουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Θα πρέπει όμως να είναι κατανοητό ότι η ταχύτητα και η σειρά με την οποία γίνεται η άρση των περιορισμών έχει ένα και μόνο στόχο. Να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία, να προστατεύσει τα όσα μέχρι σήμερα έχουμε, με μεγάλες δυσκολίες, πετύχει», τόνισε για το ζήτημα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Συνεχίζονται οι παραβάσεις για μη τήρηση των μέτρων αποστάσεων και χρήσης μασκών

Συνεχίζονται οι έλεγχοι που διενεργούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων που ισχύουν για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα από τις 6 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια, για μη τήρηση της ελάχιστης απόστασης και μη χρήση μάσκας, 34 παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 150 ευρώ. Συγκεκριμένα, 27 στην Αττική, 4 στην Ήπειρο και 3 στην Κρήτη.

Για μη προβλεπόμενες μετακινήσεις (εκτός νομού του τόπου κατοικίας κλπ.) βεβαιώθηκαν 31 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 150 ευρώ. Συγκεκριμένα, 12 στην Κεντρική Μακεδονία, 8 στην Αττική, 5 στην Κρήτη, 2 στην Ήπειρο, 2 στην Πελοπόννησο, μία στη Θεσσαλία και μία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Για λειτουργία επιχειρήσεων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κέντρα κλπ.) παρά την σχετική απαγόρευση και λοιπές συναφείς περιπτώσεις, βεβαιώθηκε μία παράβαση και συνελήφθη ένα άτομο. Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου, έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια 570 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 548 άτομα. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα