ΕΕ: “Τρέχει” για περισσότερα εμβόλια κορονοϊού – Αυξάνουν την παραγωγή οι εταιρίες

ΕΕ: “Τρέχει” για περισσότερα εμβόλια κορονοϊού – Αυξάνουν την παραγωγή οι εταιρίες
Νοσοκόμα στο Βέλγιο ετοιμάζεται να κάνει εμβόλιο κατά του κορονοϊού σε ασθενή ⓒ 2021 Francisco Seco/Associated Press

Μάχη με το χρόνο και τις φαρμακευτικές εταιρείες δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα περισσότερα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Ποια η κατάσταση προς το παρόν.

Ενώ ο κορονοϊός καλπάζει σε ολόκληρη την Ευρώπη, παρά τα lockdown, με τις διάφορες μεταλλάξεις του να προκαλούν μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, η Ευρωπαϊκή Ένωση μάχεται με το χρόνο και τις φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να καλύψει τις αυξημένες και επείγουσες ανάγκες της για εμβόλια.

Σήμερα οι εταιρείες Biontech και Pfizer ανακοίνωσαν μαζική αύξηση της παραγωγής του εμβολίου τους. Η νέα εγκατάσταση παραγωγής στην πόλη Μάρμπουργκ της Γερμανίας θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε αυτό.

Φέτος, αντί 1,3 δισεκατομμυρίων δοχείων που είχαν προγραμματιστεί αρχικά, θα παραχθούν συνολικά δύο δισεκατομμύρια δόσεις. Επιπλέον, θα παραδοθούν στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο, παρά τις καθυστερήσεις, οι συμφωνηθείσες δόσεις. Η ΕΕ είχε παραγγείλει 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, εκ των οποίων τουλάχιστον 75 εκατομμύρια περισσότερες δόσεις πρόκειται να παραδοθούν το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η Biontech επιβεβαίωσε αυτά τα στοιχεία κατόπιν σχετικού ερωτήματος του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου MDR.

«Σχεδιάζουμε για το 2021 την παραγωγή 2 δισ. δόσεων του εμβολίου μας για τον κορονοϊό. Για να γίνει αυτό, θα αυξήσουμε την παραγωγή που είχε προγραμματιστεί προηγουμένως κατά 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις , δηλαδή κατά περισσότερο από 50%. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την αύξηση των αποστολών από τις 15 Φεβρουαρίου για να διασφαλίσουμε την αποστολή της πλήρους ποσότητας δόσεων εμβολίου κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Θα μπορούσαμε επίσης να στείλουμε έως και 75 εκατομμύρια περισσότερες δόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση το δεύτερο τρίμηνο. Σύμφωνα με το κλειδί διανομής της ΕΕ, αυτό σημαίνει για την Γερμανία ειδικά περίπου 14 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου επιπλέον των δόσεων οι οποίες είχαν αρχικά παραγγελθεί», δήλωσε στο MDR η εκπρόσωπος της εταιρείας Γιούλια Μπλόες.

Η εκπρόσωπος της Biontech ανέφερε τρεις λόγους για τη μαζική αύξηση της παραγωγής:

-έχει ολοκληρωθεί η προσαρμογή των διαδικασιών παραγωγής στο εργοστάσιο της Pfizer στο Βέλγιο και έτσι εξασφαλίζονται οι αρχικά προγραμματισμένες παραδόσεις στην ΕΕ,

-η εγκατάσταση παραγωγής της Biontech στην γερμανική πόλη Μάρμπουργκ έλαβε άδεια παραγωγής του εμβολίου και έτσι η παραγωγή του θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο

-Υπάρχουν εν τω μεταξύ 13 χώροι παραγωγής στην Ευρώπη και πρόκειται να προστεθούν και άλλοι.

Οι εταιρείες Biontech και Pfizer προκάλεσαν μεγάλη δυσφορία, διότι είχαν προσωρινά μειώσει την παραγωγή του εμβολίου. Αυτό αιτιολογήθηκε με τις αλλαγές οι οποίες έγιναν στο εργοστάσιο της Pfizer στο Βέλγιο, προκειμένου να μπορέσει να αυξήσει μετά την παραγωγή.

Προηγουμένως, η ΕΕ είχε ανακοινώσει ότι και η Astrazeneca προτίθεται επίσης να παραδώσει επιπλέον δόσεις εμβολίου και ότι θα ξεκινήσει επίσης την παράδοση μια εβδομάδα νωρίτερα. Εκτός τούτου, οι δυνατότητες παραγωγής της εταιρείας αυτής στην Ευρώπη θα διευρυνθούν.

Κυριακίδου: Στο 70% οι εμβολιασμοί στην ΕΕ έως το τέλος καλοκαιριού

Στο μεταξύ, σε διαδικτυακή συζήτηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ συμμετείχε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου και ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Στέλλα Κυριακίδου ενημέρωσε ότι στην ΕΕ, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ο εμβολιασμός μπορεί να έχει φτάσει το 70% τονίζοντας ότι θα υπάρχουν αρκετές δόσεις για όλους τους πολίτες.

Παράλληλα, σημείωσε ότι μέχρι σήμερα, έχουν παραδοθεί 18,5 εκατομμύρια δόσεις.

Η Ευρωπαία Επίτροπος επισήμανε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, την πολυπλοκότητα της ανάπτυξης, της παρασκευής και της διανομής των εμβολίων υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να υποστηρίξει τους παρασκευαστές ώστε να αυξήσουν γρήγορα την παραγωγή, να παραδώσουν εμβόλια, να ξεπεράσουν τα εμπόδια στην παραγωγική ικανότητα και να αντιμετωπίσουν τις συνεχιζόμενες μεταλλάξεις.

Αυξάνονται δόσεις και παραγωγή της AstraZeneca για την ΕΕ

“Η εταιρεία AstraZeneca θα παραδώσει 9 εκατομμύρια έξτρα δόσεις το πρώτο τρίμηνο (40 εκατομμύριο στο σύνολο) σε σύγκριση με την προσφορά της περασμένης εβδομάδας και θα ξεκινήσει τις παραδόσεις μία εβδομάδα νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Η εταιρεία θα επεκτείνει επίσης την παραγωγική της ικανότητα στην Ευρώπη”.

Αυτό το tweet έκανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αφού ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη με τους διευθύνοντες συμβούλους των φαρμακευτικών εταιρειών με τις οποίες η Επιτροπή έχει υπογράψει συμφωνίες για την προμήθεια εμβολίων κατά του κορονοϊού, δηλ. τις BionNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Curevac και Sanofi την Κυριακή (31/01).

Στις συνομιλίες συμμετείχαν τόσο η επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου και ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, όσο και η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων Έμερ Κουκ.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της βιντεοδιάσκεψης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει πως “στόχος της τηλεδιάσκεψης ήταν να ξεκινήσει το έργο σχετικά με την ευρωπαϊκή ετοιμότητα βιοάμυνας. Η Επιτροπή θα συγκροτήσει μια Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης για την Υγεία (HERA), η οποία θα παρέχει μια πιο δομημένη προσέγγιση για την ετοιμότητα για πανδημία. Το HERA θα βοηθήσει στην πρόβλεψη απειλών και στην απάντηση σε αυτές τις απειλές”.

“Η φαρμακοβιομηχανία” συνεχίζει η ανακοίνωση” θα είναι ένας σημαντικός εταίρος. Η συνεργασία με τη φαρμακοβιομηχανία θα επικεντρωθεί τόσο στη βελτίωση της ευρωπαϊκής ετοιμότητας για την πανδημία μεσοπρόθεσμα όσο και στη συμβολή στην αντιμετώπιση πιο άμεσων προκλήσεων που συνδέονται με τον κορονοϊό. Κατά την προετοιμασία του HERA, ξεκινά ήδη μια πιλοτική απάντηση σχετικά με την ευρωπαϊκή ετοιμότητα βιο-άμυνας. Ο στόχος είναι η χρηματοδότηση του σχεδιασμού και της ανάπτυξης εμβολίων και η αύξηση της παραγωγής βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, καθώς και η στόχευση των μεταλλάξεων του κορονοϊού. Η πανδημία έδειξε ότι οι παραγωγικές ικανότητες αποτελούν περιοριστικό παράγοντα. Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις. Επιπλέον, η εμφάνιση ανησυχητικών μεταλλάξεων αυξάνει την απειλή της μειωμένης αποτελεσματικότητας των πρόσφατα εγκεκριμένων εμβολίων. Είναι σημαντικό να υπάρχει προετοιμασία για την εμφάνιση τέτοιων μεταλλάξεων”.

Η ανακοίνωση καταλήγει πως “στην συζήτηση διερευνήθηκαν οι απαιτήσεις για πολύ ταχεία ανάπτυξη, κατασκευή και έγκριση των εμβολίων για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού στην ΕΕ. Ήταν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση, με πολλές πρακτικές προτάσεις. Περαιτέρω συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν με τη φαρμακοβιομηχανία και άλλους σχετικούς τομείς τις επόμενες εβδομάδες”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα