Από ιό που προσβάλλει τους χοίρους πέθανε ο άνδρας που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση καρδιάς γουρουνιού

Από ιό που προσβάλλει τους χοίρους πέθανε ο άνδρας που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση καρδιάς γουρουνιού

Ο Ντέιβιντ Μπένετ υποβλήθηκε τον Ιανουάριο σε μεταμόσχευση καρδιάς γενετικά τροποποιημένου γουρουνιού. Πέθανε δύο μήνες αργότερα, οπως αποκαλύφθηκε, από ιό που προσβάλλει τα γουρούνια.

Τον Ιανουάριο του 2022 ο Ντέιβιντ Μπένετ προχώρησε σε μια άκρως πειραματική χειρουργική επέμβαση, η οποία στέφθηκε με επιτυχία και πραγματοποιήθηκε σε νοσοκομείο του Μέριλαντ των ΗΠΑ. Σε μια ύστατη προσπάθεια να του σώσουν τη ζωή, οι γιατροί μεταμόσχευσαν την καρδιά ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου στον 57χρονο Μπένετ.

Ο ασθενής που έπασχε από καταληκτική καρδιοπάθεια, επέζησε για δύο μήνες μετά το χειρουργείο. Οι γιατροί, τότε, δεν προέβησαν σε κάποια επίσημη ανακοίνωση αναφορικά με την αιτία θανάτου ενώ από το νοσοκομείο είχαν απλώς αναφέρει πως “η κατάστασή του επιδεινώθηκε”.

Λίγους μήνες μετά, ο χειρουργός του Μπένετ, κατά τη διάρκεια ενός διαδικτυακού σεμιναρίου που διοργάνωσε η Αμερικανική Εταιρεία Μεταμοσχεύσεων, αποκάλυψε πως ένας ιός που προσβάλλει τα γουρούνια ήταν αυτός που επέφερε τον θάνατο του 57χρονου ασθενή. Συγκεκριμένα, η καρδιά του γουρουνιού είχε προσβληθεί από τον κυτταρομεγαλοϊό των χοίρων. Τις δηλώσεις του μετέδωσε το MIT Technology Review την Τετάρτη.

Η ομάδα του Μέριλαντ υποστήριξε ότι ο χοίρος-δότης ήταν υγιής, είχε περάσει τα τεστ που απαιτούνται από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για τον έλεγχο των λοιμώξεων και ανατράφηκε σε μια εγκατάσταση που έχει σχεδιαστεί για να εμποδίζει τα ζώα να διαδίδουν λοιμώξεις.

Ο χειρουργός του Μπένετ, Μπάρτλεϊ Γκρίφιθ εξήγησε πως ο ασθενής του ανέρρωσε αρκετά καλά μετά τη μεταμόσχευση. Όμως ένα πρωί ξύπνησε με συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της μόλυνσης. Οι γιατροί του χορήγησαν ένα σχήμα αντιβιοτικών, αντιιικών φαρμάκων και μια θεραπεία ενίσχυσης του ανοσοποιητικού. Η καρδιά του χοίρου πρήστηκε, γέμισε υγρό και τελικά σταμάτησε να λειτουργεί. Παράλληλα, η αντίδραση του ασθενή δεν φάνηκε να συνάδει με την τυπική απόρριψη οργάνου με την έρευνα να βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Η πρωτοπορία του χειρουργείου

Υπάρχει τεράστια έλλειψη ανθρώπινων οργάνων που δωρίζονται για μεταμόσχευση, ωθώντας τους επιστήμονες να προσπαθήσουν να βρουν τρόπους για να χρησιμοποιούν τα όργανα ζώων. Πέρυσι, υπήρξαν μόλις 3.800 μεταμοσχεύσεις καρδιάς στις ΗΠΑ, αριθμός ρεκόρ, σύμφωνα με το United Network for Organ Sharing, το οποίο επιβλέπει το σύστημα μεταμοσχεύσεων της χώρας.

“Εάν αυτό λειτουργήσει, θα υπάρξει μια ατελείωτη παροχή αυτών των οργάνων για ασθενείς που υποφέρουν”, είχε δηλώσει ο Δρ Muhammad Mohiuddin, επιστημονικός διευθυντής του προγράμματος μεταμόσχευσης από ζώο σε άνθρωπο του πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

Αλλά οι προηγούμενες προσπάθειες για τέτοιες μεταμοσχεύσεις – ή ξενομοσχεύματα – απέτυχαν, κυρίως επειδή το σώμα των ασθενών απέρριψε γρήγορα το όργανο του ζώου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1984, η Baby Fae, ένα ετοιμοθάνατο βρέφος, έζησε 21 ημέρες με μια καρδιά μπαμπουίνου.

Η διαφορά αυτή τη φορά ήταν ότι οι χειρούργοι του Μέριλαντ χρησιμοποίησαν μια καρδιά από ένα γουρούνι που είχε υποβληθεί σε γονιδιακή επεξεργασία για να αφαιρέσουν ένα σάκχαρο στα κύτταρά του που ευθύνεται για αυτήν την υπερβολικά γρήγορη απόρριψη οργάνων. Αρκετές εταιρείες βιοτεχνολογίας αναπτύσσουν όργανα χοίρου για μεταμόσχευση ανθρώπου. Αυτό που χρησιμοποιήθηκε για την επέμβαση προήλθε από τη Revivicor, θυγατρική της United Therapeutics.

“Πιστεύω ότι μπορείτε να το χαρακτηρίσετε ως γεγονός ορόσημο”, είχε πει ο Δρ Ντέιβιντ Κλάσεν, επικεφαλής ιατρός της UNOS, σχετικά με τη μεταμόσχευση στο Μέριλαντ.

Ωστόσο, ο Klassen είχε προειδοποιήσει ότι είναι μόνο ένα πρώτο δοκιμαστικό βήμα για να διερευνηθεί εάν αυτή τη φορά, η ξενομεταμόσχευση θα μπορούσε τελικά να λειτουργήσει.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, η οποία επιβλέπει τέτοια πειράματα, είχε επιτρέψει τη χειρουργική επέμβαση στο πλαίσιο της λεγόμενης εξουσιοδότησης έκτακτης ανάγκης «παρηγορητικής χρήσης», που είναι διαθέσιμη όταν ένας ασθενής με μια απειλητική για τη ζωή του κατάσταση δεν έχει άλλες επιλογές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα