Αρμενία: Στη δημοσιότητα φωτογραφίες από το αεροσκάφος που καταρρίφθηκε

Αρμενία: Στη δημοσιότητα φωτογραφίες από το αεροσκάφος που καταρρίφθηκε
Φωτογραφία από το μαχητικό της Αρμενίας που καταρρίφθηκε την Τρίτη Government of Armenia / Twitter

Η κυβέρνηση της Αρμενίας δημοσίευσε φωτογραφίες από το SU-25, το οποίο είχε μόλις καταρριφθεί από τουρκικό F-16, όπως υποστηρίζει το ΥΠΑΜ της χώρας

Φωτογραφίες από τα συντρίμμια του SU-25, το οποίο καταρρίφθηκε το πρωί της Τρίτης στον εναέριο χώρο της Αρμενίας από τουρκικό μαχητικό, όπως ανέφερε το υπουργείο άμυνας της χώρας.

Το Γερεβάν είχε αναφέρει ότι τουρκικά αεροσκάφη είχαν πάρει μέρος στο πλευρό του Μπακού και ότι τα μαχητικά του Αζερμπαϊτζάν υποστηρίζονταν από τουρκικά F-16 κατά τη διάρκεια επιθέσεων κατά Αρμενίων, με τις αναφορές να “φουντώνουν” μετά την κατάρριψη του μαχητικού της Αρμενίας, την οποία η Τουρκία έσπευσε να διαψεύσει.

Την Τετάρτη, ωστόσο, η κυβέρνηση της Αρμενίας δημοσίευσε στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter τέσσερις φωτογραφίες από το σημείο όπου βρίσκονταν τα συντρίμμια του αεροσκάφους, αναφέροντας: Στις 29 Σεπτεμβρίου, μαχηΤΙΚΌ F-16 των Τουρκικών Αεροπορικών Δυνάμεων κατέρριψε στον εναέριο χώρο της Αρμενίας στην περιοχή Βαρντενίς το SU-25 Μαχητικό των Αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων που εκτελούσε καθήκοντα για να αποκρούσει τις επιθέσεις”.

Τέταρτη μέρα συγκρούσεων

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται για τέταρτη μέρα οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και της αποσχιθείσας περιοχής του Ναγκόρνο- Καραμπάχ που στηρίζεται από την Αρμενία. Οι συγκρούσεις έχουν επεκταθεί πέρα από τα όρια του θύλακα αυτού, όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι, απειλώντας να εξελιχθούν σε έναν πόλεμο μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο, η εισαγγελία του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι επτά ακόμη άμαχοι τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς στην πόλη Τάρταρ, που βρίσκεται στα σύνορα με το Ναγκόρνο- Καραμπάχ. Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας της χώρας επεσήμανε ότι οι δυνάμεις της αποσχιθείσας περιοχής προσπάθησαν να ανακτήσουν τα εδάφη που έχουν χάσει εξαπολύοντας αντεπιθέσεις εναντίον της Μανταγκίζ, όμως οι αζέρικες δυνάμεις τους απώθησαν.

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι ο αζέρικος στρατός βομβάρδιζε στη διάρκεια της νύκτας όλη τη γραμμή του μετώπου και ότι δύο αζέρικα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν στην πόλη Στεπανακέρτ, το διοικητικό κέντρο του Ναγκόρνο- Καραμπάχ. Δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την Κυριακή και εκατοντάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί.

Πασινιάν: “Δεν μπορούμε να μιλάμε για σύνοδο την ώρα που γίνονται συγκρούσεις”

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν, έπειτα από συνομιλία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι δεν εξετάζει προς το παρόν να ζητήσει βοήθεια βάσει του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας.

Η Αρμενία θα διασφαλίσει την ασφάλειά της με τη συμμετοχή του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας ή χωρίς”, είπε ο Αρμένιος πρωθυπουργός που επεσήμανε ότι με τον Πούτιν δεν συζήτησε το ενδεχόμενο ρωσικής στρατιωτικής παρέμβασης στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ.

Δεν είναι προσήκον να μιλάμε για μια σύνοδο Αρμενίας- Αζερμπαϊτζάν- Ρωσίας την ώρα που διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις”, δήλωσε παράλληλα ο Πασινιάν μιλώντας σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, εκτιμώντας ότι “για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων χρειάζεται η κατάλληλη ατμόσφαιρα και όροι”. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Αρμενία και το Ναγκόρνο- Καραμπάχ δεν προτίθενται να λύσουν τη σύγκρουση “εις βάρος των εθνικών τους συμφερόντων και της ασφάλειάς τους”.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν διατείνεται πως η υποστήριξη της Τουρκίας έναντι της Αρμενίας είναι μόνο “ηθική”, επιθυμώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να διαψεύσει τις πληροφορίες περί Σύρων μαχητών στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Παράλληλα, Παναρμενική συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της επιθετικότητας των Αζέρων εναντίον της Δημοκρατίας του Αρτσάχ αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα στις 5 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος. “Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊου. Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές. Θα είμαστε όλοι εκεί”, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Αρμενική Νεολαία Ελλάδος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα