Αθωώθηκε Γάλλος ερευνητής που είχε μηνυθεί από το RT France για συκοφαντική δυσφήμιση

Αθωώθηκε Γάλλος ερευνητής που είχε μηνυθεί από το RT France για συκοφαντική δυσφήμιση
Russia Today istock

Δικαστήριο του Παρισιού αθώωσε τον Γάλλο ερευνητή Ζαν Μπατίστ Ζανζέν Βιλμέρ ο οποίος είχε μυνηθεί για συκοφαντική δυσφήμιση για σειρά tweets από τη γαλλική υπηρεσία του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου RT.

Ένας Γάλλος ερευνητής που η γαλλική υπηρεσία του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου RT (RT France) τον είχε μηνύσει για συκοφαντική δυσφήμιση με κατηγορίες για “χειραγώγηση πληροφοριών” και “παραποιήσεις” αυτού του ρωσικού κρατικού τηλεοπτικού καναλιού, αθωώθηκε σήμερα από δικαστήριο του Παρισιού.

Διευθυντής του Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών της Στρατιωτικής Σχολής (IRSEM), που ανήκει στο υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων, ο Ζαν Μπατίστ Ζανζέν Βιλμέρ στοχοποιήθηκε για πέντε tweets που αναρτήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2018.

Τότε είχε γράψει: το κανάλι RT και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik “συχνά επινοούν γεγονότα, παραποιούν έγγραφα, μεταφράσεις ή συνεντεύξεις“. Επικαλέστηκε ως παράδειγμα την “παραποίηση” της μετάφρασης ενός ρεπορτάζ για τη Συρία, που αποτέλεσε αντικείμενο εξέτασης από το Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (CSA) τον Ιούνιο του 2018.

Εάν τρία από τα πέντε tweets είναι πράγματι “δυσφημιστικού” χαρακτήρα, το δικαστήριο απεφάνθη ότι η “παραπληροφόρηση” αποτελεί “θέμα γενικού ενδιαφέροντος”, ότι ο ερευνητής δεν έδειξε “προσωπική έχθρα” και ότι διέθετε “επαρκή πραγματικά στοιχεία να πιστεύει νόμιμα αυτό που έγραφε”.

Οι δικηγόροι του είχαν παράσχει 70 παραδείγματα όπου το RT France (πρώην Russia Today) είχε διαδώσει, σύμφωνα με αυτούς, παραπληροφόρηση.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στις 17 Μαρτίου, ο Ζαν Μπατίστ Ζανζέν Βιλμέρ εξήγησε ότι τα εν λόγω tweets ήταν μέρος μιας σειράς αναρτήσεων που γράφτηκαν ως απάντηση ενάντια σε “πυρά επικρίσεων” από ρωσικά μέσα ενημέρωσης και τις ρωσικές αρχές μετά τη δημοσίευση της μελέτης “Χειραγώγηση πληροφοριών. Μια πρόκληση για τις δημοκρατίες μας” της οποίας είναι συν-συγγραφέας.

Είχε χαρακτηρίσει τις δηλώσεις του το 2018 ως “συναινετικές” και κατήγγειλε τον “δικαστικό εκφοβισμό” που ασκεί σύμφωνα με τον ίδιο αυτό το τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο δικηγόρος του RT France, ο οποίος δεν είχε εκπρόσωπο στην ακροαματική διαδικασία, επικαλέστηκε “τεχνικό σφάλμα” για την λανθασμένη μετάφραση της έκθεσης και αρνήθηκε οποιαδήποτε “πρόθεση εξαπάτησης του τηλεθεατή”.

Η εισαγγελία δεν είχε ζητήσει καταδίκη, θεωρώντας ότι τα προσβλητικά σχόλια “δεν παραβιάζουν την ελευθερία της έκφρασης” επειδή “αποτελούν μέρος μιας συζήτησης γενικού συμφέροντος”.

Το δικαστήριο, από την άλλη πλευρά, απέρριψε το αίτημα του ερευνητή για αποζημίωση, κρίνοντας ότι η καταγγελία του RT France ήταν μέρος μιας “καταχρηστικής διαδικασίας”.

Κατηγορούμενοι ως όργανα “παραπληροφόρησης” της Μόσχας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, το RT και το Sputnik έχουν απαγορευτεί να εκπέμπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τις 2 Μαρτίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version