Call to Earth: G7″: Η ActionAid μας ταξιδεύει στο διάστημα

Call to Earth: G7″: Η ActionAid μας ταξιδεύει στο διάστημα
NASA

Στο πλαίσιο της συνάντησης των G7 στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 11-13 Ιουνίου, η ActionAid συνεργάστηκε με αστροναύτες από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα για τη δημιουργία του φιλμ “Call to Earth: G7”.

Τα σύνορα δεν είναι ορατά από το διάστημα. Με την κυριολεκτική σημασία της φράσης, μπορεί να πει κανείς ότι αυτό είναι αυτονόητο. Πέρα από αυτό, όμως, όσοι έχουν ταξιδέψει στο διάστημα συμφωνούν για την αίσθηση οικουμενικότητας και ενότητας που έχουν νιώσει αντικρίζοντας τον πλανήτη μας από μακριά. Το μόνο σύνορο που διακρίνουν είναι η λεπτή μπλε γραμμή της ατμόσφαιρας που προστατεύει τη ζωή στη γη.

«Είναι ανάγκη να διαφυλάξουμε την αρμονία της φύσης και του πολιτισμού, επιστρατεύοντας από κοινού τις γνώσεις, τη σοφία και τη δράση μας», δηλώνει η Naoko Yamazaki από την Ιαπωνία, η οποία έχει εργαστεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το ίδιο και η Nicole Scott από τις ΗΠΑ: «Καθημερινά, τα τελευταία 20 χρόνια, η συνεργασία ανάμεσα σε περισσότερες από 15 χώρες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχει καταδείξει το πόσα μπορεί να καταφέρει η συνύπαρξη και η ειρηνική συνεργασία της διεθνούς κοινότητας για έναν κοινό ανώτατο σκοπό. Έχουμε τη δύναμη να πάρουμε αποφάσεις που θα διαφυλάξουν κάθε είδος ζωής σε αυτόν τον πλανήτη, που είναι τόσο όμορφος, όπως φαίνεται από το διάστημα».

Στο πλαίσιο της συνάντησης των G7 στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 11-13 Ιουνίου, η ActionAid συνεργάστηκε με αστροναύτες από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα για τη δημιουργία του φιλμ “Call to Earth: G7”. Πρόκειται για ένα βίντεο που απευθύνει έκκληση στους ισχυρούς της γης να προβούν σε αποφάσεις και ενέργειες που θα εξασφαλίσουν την ασφαλή και αρμονική συνέχιση της ζωής, μπροστά στις δυο μεγάλες οικουμενικές προκλήσεις, την πανδημία της Covid-19 και την κλιματική αλλαγή.

Γιατί αστροναύτες; Τι σχέση μπορεί να έχουν με τις πολιτικές αποφάσεις; Κι όμως, το πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού δεν είναι απλά ένας συμβολισμός, είναι το καλύτερο παράδειγμα για το πώς μπορούν να συνεργάζονται ομαλά και αποδοτικά οι ισχυρές χώρες πάνω σε ένα μακροχρόνιο έργο. Είναι η ζωντανή απόδειξη για το τι μπορεί να επιτευχθεί από κοινού για την πρόοδο της ανθρωπότητας. Και οι χώρες των G7 συγκαταλέγονται στους βασικούς συντελεστές των διαστημικών προγραμμάτων.

«Με την COVI-19, για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, κάθε άτομο στον πλανήτη είναι αντιμέτωπο με μία ξεκάθαρη, υπαρκτή, κοινή απειλή. Είναι κάτι που εμείς οι αστροναύτες αντιλαμβανόμαστε από το διάστημα-το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι είμαστε όλοι μαζί απέναντι σε κάθε κατάσταση», δηλώνει ο Ron Garan από τις ΗΠΑ και προτρέπει τους ηγέτες που συμμετέχουν στη σύνοδο των G7 να ηγηθούν και ως πρότυπα: «Δείτε τα πράγματα από μια μακροπρόθεσμη οπτική, με μία προοπτική που αφορά πολλές γενιές. Βάλτε στην άκρη τις διαφορές σας και δουλέψτε μαζί για το υπέρτατο καλό».

Οι αστροναύτες μοιράζονται το μήνυμα της αλληλεγγύης με τη στήριξη της ActionAid, που είναι μέλος μιας συμμαχίας 200 συλλογικοτήτων από όλο τον κόσμο, που διεκδικούν εμβόλια για όλους, προκειμένου να υποχωρήσει η πανδημία και να ξεκινήσει η ανάκαμψη. Το πλάνο της Μεγάλης Ανάκαμψης που στηρίζουν αυτές οι συλλογικότητες ζητά από τους ηγέτες να πιέσουν τις φαρμακευτικές να καταργήσουν τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας (πατέντες) για τα εμβόλια, που τους δίνουν τη δυνατότητα αποκλειστικής χρήσης, δεδομένου ότι κανείς δεν θα είναι ασφαλής αν δεν είναι όλοι ασφαλείς. Σε τελική ανάλυση, είναι με τα λεφτά των φορολογουμένων που χρηματοδοτείται μεγάλο μέρος των ερευνών, οπότε η συνταγή ανήκει σε όλους.

Το διακύβευμα είναι τεράστιο και οι ηγέτες πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο δράσης για άμεσο εμβολιασμό όλων των χωρών του αναπτυσσόμενου κόσμου και στήριξη για την ανάκαμψή τους, καθώς και να δεσμευτούν για χρηματοδότηση δράσεων ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Η Julia Sánchez, Γενική Γραμματέας της ActionAid International, δηλώνει: «Χωρίς εμβόλια για όλους, οι συζητήσεις του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (στο πλαίσιο του COP26) δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικές, καθώς οι χώρες του Νότου δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν. Είναι ανάγκη να είναι παρούσες όλες οι χώρες, όχι μόνο εκείνες που έχουν την οικονομική δυνατότητα εμβολιασμού. Άλλωστε, οι χώρες με χαμηλά εισοδήματα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης και πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στην υιοθέτηση πολιτικών για την αντιμετώπισή της».

Η σύνοδος των G7 ήταν το πρώτο βήμα να επισημανθούν οι βασικές κοινές απειλές, που δεν έρχονται από άλλο πλανήτη, αλλά είναι επί της ουσίας συνέπεια και ευθύνη ανθρώπινων ενεργειών. Τα καλά νέα είναι ότι και η αντιμετώπισή τους έγκειται στην ανθρώπινη δράση. Για την ώρα, δεν υπάρχει πλανήτης Β. Ας επιστρατευτούμε συλλογικά να διαφυλάξουμε αυτόν που έχουμε!

Δες το βίντεο με το μήνυμα από τους αστροναύτες:

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα