CEO Moderna: Λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια απέναντι στην Όμικρον

CEO Moderna: Λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια απέναντι στην Όμικρον
Εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού στην Ευρώπη AP Photo/Manu Fernandez

Εντείνεται η ανησυχία για την μετάλλαξη Όμικρον. Μπορεί να χρειαστούν μήνες για τη διάθεση ενός εμβολίου που θα καλύπτει τη νέα παραλλαγή, σύμφωνα με τον CEO της Moderna.

Σε δήλωση – “βόμβα” προχώρησε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, υποστηρίζοντας ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 δεν είναι πιθανόν να είναι το ίδιο αποτελεσματικά κατά της νέας παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού όσο ήταν κατά της Δέλτα, προκαλώντας συναγερμό στις διεθνείς χρηματαγορές.

“Σε καμία περίπτωση, πιστεύω, (η αποτελεσματικότητα) δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτό που είχαμε με την Δέλτα”, δήλωσε ο Μπανσέλ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους Financial Times.

“Πιστεύω ότι θα είναι σημαντική πτώση. Απλώς δεν γνωρίζω πόσο, διότι χρειάζεται να περιμένουμε για τα στοιχεία. Αλλά όλοι οι επιστήμονες στους οποίους έχω μιλήσει είναι κάπως έτσι ‘αυτό δεν θα είναι καλό'”, σύμφωνα με τον Μπανσέλ.

Η ανθεκτικότητα στα εμβόλια θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες ασθένειες και νοσηλεία με αποτέλεσμα την παράταση της πανδημίας.

Ο κ. Μπανσέλ πρόσθεσε ότι ο υψηλός αριθμός μεταλλάξεων στην πρωτεϊνική ακίδα που χρησιμοποιεί ο ιός για να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα σημαίνει ότι είναι πιθανό τα υπάρχοντα εμβόλια να χρειαστεί να τροποποιηθούν.

Μάλιστα, όπως είπε νωρίτερα στο CNBC, μπορεί να χρειαστούν μήνες για να ξεκινήσει η διάθεση εμβολίου που θα καλύπτει και την Όμικρον.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου υποχώρησαν περισσότερο από ένα δολάριο, το αυστραλιανό νόμισμα έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο ενός έτους και ο δείκτης Nikkei σημείωσε απώλειες καθώς τα σχόλια του Στεφάν Μπανσέλ προκάλεσαν φόβους ότι μια ανθεκτικότητα της Όμικρον στα εμβόλια μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερους νοσούντες και νοσηλείες, παρατείνοντας την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Η Moderna δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει σχετικά με την συνέντευξη αυτή και σχετικά με το πότε αναμένει να έχει στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της κατά της νέας παραλλαγής Όμικρον.

Ο Μπανσέλ είχε δηλώσει νωρίτερα στο CNBC ότι αναμένεται να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της Όμικρον σε περίπου δύο εβδομάδες και ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες για να ξεκινήσουν οι αποστολές ενός εμβολίου που λειτουργεί κατά του νέου παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού.

Διεθνής “συναγερμός” για την Όμικρον

Ο ΠΟΥ ανακοίνψσε πως η μετάλλαξη Όμικρον δημιουργεί “πολύ υψηλό” κίνδυνο, ενώ παράλληλα προειδοποιεί – όπως και πλήθος επιστημόνων – πως μπορεί να χρειαστούν μέρες ως μερικές εβδομάδες για να κατανοηθεί το επίπεδο της σοβαρότητας της νέας παραλλαγής και η εν δυνάμει δυνατότητά της να διαφεύγει της προστασίας που παρέχει η ανοσία που δημιουργούν τα εμβόλια.

“Ο εμβολιασμός είναι ακόμη πιθανόν ότι θα σας κρατήσει εκτός νοσοκομείου”, δήλωσε ο Τζον Γουέρι, διευθυντής του Ινστιτούτου Ανοσολογίας Πεν στην Φιλαδέλφεια.

Η αβεβαιότητα για το νέο παραλλαγμένο στέλεχος προκάλεσε συναγερμό παγκοσμίως, με το κλείσιμο συνόρων να ρίχνει τη σκιά του στην οικονομική ανάκαμψη έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας.

Η είδηση του εντοπισμού της παραλλαγής Όμικρον είχε ως αποτέλεσμα να εξανεμιστούν σχεδόν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια από την αξία των μετοχών διεθνώς την Παρασκευή, αλλά αυτή την εβδομάδα αποκαταστάθηκε κάπως η ηρεμία καθώς οι επενδυτές περιμένουν περισσότερα στοιχεία για αυτήν.

Τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιβάλουν και πάλι λοκντάουν βοήθησε επίσης στην ανακούφιση των αγορών προτού τα σχόλια του διευθύνοντα συμβούλου της Moderna τρομάξουν τους επενδυτές.

Ο Μπάιντεν ζήτησε ευρύτερους εμβολιασμούς, ενώ τα αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών συνέστησαν σε όλους τους άνω των 18 ετών να κάνουν την τρίτη, ενισχυτική δόση εμβολίου κατά της COVID-19. Η Βρετανία επέκτεινε επίσης το πρόγραμμά της για την χορήγηση της αναμνηστικής δόσης εμβολίων εν μέσω των φόβων για την Όμικρον.

Η νέα αυτή παραλλαγή του κορονοϊού, η οποία αναφέρθηκε πρώτα στις 24 Νοεμβρίου από τη Νότια Αφρική, έχει έκτοτε εξαπλωθεί σε περισσότερες από 12 χώρες. Η Ιαπωνία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, επιβεβαίωσε σήμερα το πρώτο κρούσμα της.

BioNTech και Moderna ετοιμάζονται για προσαρμοσμένα εμβόλια

Η BioNTech σε συνεργασία με την Pfizer και η Moderna δουλεύουν στην προσαρμογή των εμβολίων τους κατά της Covid-19 προκειμένου να είναι αποτελεσματικά και κατά της νέας μετάλλαξης Όμικρον. Η γερμανική Pfizer ανακοίνωσε ότι μπορεί να έχει μια νέα εκδοχή έτοιμη μέσα στις επόμενες 100 ημέρες εάν χρειαστεί.

Η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει τις μελέτες, προκειμένου να φανεί προετοιμασμένη μπροστά σε κάθε πιθανό σενάριο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η BioNTech τη Δευτέρα. Με την προερχόμενη από την Μποτσουάνα παραλλαγή να εξαπλώνεται γρήγορα ανά τον κόσμο οι ερευνητές διεξάγουν τις απαραίτητες μελέτες προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο μια επιπλέον δόση θα είναι απαραίτητη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg BioNTech και Moderna προετοιμάζονται εδώ και αρκετούς μήνες για ένα τέτοιο σενάριο. Και οι δύο εταιρείες χρησιμοποιούν τεχνολογία RNA, γεγονός που μειώνει τον απαιτούμενο χρόνο για την δημιουργία μιας νέας δόσης.

Η παραλλαγή Όμικρον έχει εγείρει ανησυχίες σε όλο τον κόσμο, με χώρες να εφαρμόζουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς με σκοπό να κερδίσουν χρόνο.

Οι δύο εταιρείες αναμένουν να καταστεί σαφές από τους ερευνητές εντός των επόμενων δύο εβδομάδων εάν τελικά θα χρειαστεί να προσαρμοστούν τα εμβόλια τους ή όχι. Παράλληλα, εφιστούν την προσοχή τόσο των ανεμβολίαστων όσο και των εμβολιασμένων πολιτών για την τήρηση των μέτρων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα