Χιλιάδες διαδηλωτές γιόρτασαν τη νίκη στην Κωνσταντινούπολη

Χιλιάδες διαδηλωτές γιόρτασαν τη νίκη στην Κωνσταντινούπολη

Η αποχώρηση των αστυνομικών αρχών από την πλατεία Ταξίμ γιορτάστηκε ως νίκη από χιλιάδες διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη

Χιλιάδες διαδηλωτές γιόρτασαν τη νίκη τους στην Κωνσταντινούπολη στη διάρκεια της νύχτας όταν αποχώρησε η αστυνομία από την πλατεία Ταξίμ, έπειτα από εντολή του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πολλές οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν τις βιαιότητες των δυνάμεων της τάξης και η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι υπάρχουν δύο νεκροί και τουλάχιστον χίλιοι τραυματίες, στοιχεία που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή.

Οι συμμαχικές δυτικές χώρες, οι ΗΠΑ και η Βρετανία, κάλεσαν την τουρκική κυβέρνηση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το βράδυ του Σαββάτου στη Νέα Υόρκη για να δηλώσουν την υποστήριξή τους στους διαδηλωτές στην Τουρκία.

Οι συγκρούσεις στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 79 άνθρωποι, εκ των οποίων 53 πολίτες και 26 αστυνομικοί, ανακοίνωσε αργά το Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών Μουάμερ Γιουλέρ.

Η αστυνομία συνέλαβε 939 διαδηλωτές σε τουλάχιστον 90 διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε 48 πόλεις, όπως διευκρίνισε.

Αντιμέτωπος με ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα διαμαρτυρίας μετά την άνοδο του κόμματός του στην εξουσία το 2002, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ραγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή στις δυνάμεις της τάξης να αποχωρήσουν από την πλατεία και το μικρό πάρκο Γκεζί.

Η ανακοίνωση από τις αρχές της καταστροφής του πάρκου για τη διαμόρφωση του χώρου βάσει ενός νέου οικιστικού σχεδίου προκάλεσε τις οργισμένες και μαζικές διαδηλώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Οι διαδηλωτές γιορτάζουν την "ανακατάληψη" της πλατείας Ταξίμ

Ερντογάν στους διαδηλωτές: "Όσοι έχουν πρόβλημα, κάθε 4 χρόνια έχουμε εκλογές"

Τα αιτήματα των Τούρκων διαδηλωτών σε δεκαέξι γλώσσες

Νέα επεισόδια στην Τουρκία. Βία και χημικά κατά διαδηλωτών

SHARE:

24Media Network