Δανία: Εγκρίθηκε ο νόμος για την αποστολή αιτούντων άσυλο εκτός Ευρώπης

Πρόσφυγες
Πρόσφυγες AP

Το νομοσχέδιο θα επιτρέψει στη Δανία να μεταφέρει πρόσφυγες που φθάνουν στο έδαφός της σε κέντρα ασύλου σε άλλες χώρες, όπου οι υποθέσεις θα επανεξετάζονται.

Η Βουλή της Δανίας ενέκρινε σήμερα νόμο που δίνει τη δυνατότητα στη σκανδιναβική χώρα να επανεγκαθιστά αιτούντες άσυλο σε χώρες εκτός Ευρώπης, αψηφώντας τις εκκλήσεις να εγκαταλείψει τα σχέδιά της που απηύθυναν ΜΚΟ και τα Ηνωμένα Έθνη, που φοβούνται μια υποβάθμιση των δικαιωμάτων των προσφύγων.

Η κίνηση να περάσει το νομοσχέδιο, με 70 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 24 κατά, έρχεται προφανώς σε αντίθεση με τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναδιαμορφώσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τη μετανάστευση και το άσυλο, ένα εξαιρετικά διχαστικό θέμα εντός της ΕΕ.

Το νομοσχέδιο θα επιτρέψει στη Δανία να μεταφέρει πρόσφυγες που φθάνουν στο έδαφός της σε κέντρα ασύλου σε μια άλλη χώρα, πιθανόν εκτός Ευρώπης, όπου οι υποθέσεις των αιτούντων άσυλο θα επανεξετάζονται και εκείνοι πιθανόν θα αποκτούν προστασία σε εκείνη τη χώρα.

"Αν κάνετε αίτηση για άσυλο στη Δανία, ξέρετε ότι θα σταλείτε σε μια χώρα εκτός Ευρώπης και άρα ελπίζουμε πως οι άνθρωποι θα σταματήσουν να ζητούν άσυλο στη Δανία", δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο δίκτυο DR ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος για τη μετανάστευση Ράσμους Στόκλουντ.

Η πλούσια σκανδιναβική χώρα, η οποία έχει γίνει διαβόητη για τις σκληροπυρηνικές μεταναστευτικές πολιτικές της την τελευταία δεκαετία, έχει θέσει ως στόχο μηδενικό αριθμό αιτούντων άσυλο και να δέχεται πρόσφυγες μόνο με το σύστημα ποσοστώσεων του ΟΗΕ.

Η Δανία δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμφωνία με κάποια χώρα, αλλά ο Στόκλουντ είπε πως διαπραγματεύεται με αρκετές υποψήφιες χώρες.

Επικριτές ανησυχούν ότι το σχέδιο θα υπονομεύσει την ασφάλεια και την ευημερία των προσφύγων και θα θέσει σε κίνδυνο τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, καθώς και ότι θα επιτρέψει στη Δανία να αποφύγει τις υποχρεώσεις που έχει στο πλαίσιο της ΕΕ.

"Η ιδέα εξωτερίκευσης της ευθύνης για την επεξεργασία αιτημάτων ασύλου των αιτούντων άσυλο είναι ανεύθυνη και στερείται αλληλεγγύης", δήλωσε η Σαρλότ Σλέντε, γενική γραμματέας της ΜΚΟ Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, σε δήλωση που απέστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο πρακτορείο Reuters.

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) κάλεσε τον περασμένο μήνα τη Δανία να μην εγκρίνει το νομοσχέδιο, το οποίο, όπως είπε, θα λειτουργήσει σαν καταλύτης σε μια "κούρσα προς τον πάτο", αν άλλες ευρωπαϊκές χώρες αρχίσουν να αντιγράφουν την πολιτική της Δανίας.

"Η UNHCR παραμένει σθεναρά αντίθετη στην εξωτερίκευση πρωτοβουλιών που μεταφέρουν με τη βία αιτούντες άσυλο σε άλλες χώρες", δήλωσε τον Μάιο η βοηθός ύπατος αρμοστής Τζίλιαν Τριγκς.

"Τέτοιες πρακτικές υπονομεύουν τα δικαιώματα εκείνων που αναζητούν ασφάλεια και προστασία, δαιμονοποιώντας και τιμωρώντας τους και μπορεί να θέσουν τις ζωές τους σε κίνδυνο", είπε η Τριγκς.

Οι Σύριοι πρόσφυγες δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτοι στη Δανία

Οι αρχές της Δανίας υποστηρίζουν ότι τμήματα της Συρίας είναι πλέον αρκετά ασφαλή για να επιστρέψουν οι πρόσφυγες. Ωστόσο, το ζήτημα έχει αποδειχθεί διχαστικό και ακτιβιστικές ομάδες αντιδρούν, υποστηρίζοντας τα δικαιώματα των προσφύγων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατες αποφάσεις του δανέζικου ένδικου εφετείου η κατάσταση στην ευρύτερη διοικητική περιοχή της Δαμασκού θεωρείται ασφαλής. Ήδη από το 2019 η Δανέζικη Υπηρεσία Μετανάστευσης αρμόδια να εξετάζει σε πρωτοβάθμιο επίπεδο της αιτήσεις ασύλου απέρριπτε αιτήσεις και ανακαλούσε άδειες παραμονής βάσει της θέσης πως η γενική κατάσταση ασφαλείας στη Δαμασκό βελτιώθηκε.

Η Δανία είναι το πρώτο κράτος-μέλος της ΕΕ που υιοθετεί αυτή την πολιτική αναφορικά με την κατηγοριοποίηση της Δαμασκού ως ασφαλή περιοχή επιστροφής, μια στάση αποκλίνει από την προσέγγιση άλλων εθνικών αρχών της Ε.Ε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Άσυλο, Πρόσφυγες, Μετανάστες, ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση
SHARE:

24Media Network