Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Επεισόδια σε εκλογικά κέντρα – Δύο νεκροί και δύο τραυματίες

Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Επεισόδια σε εκλογικά κέντρα – Δύο νεκροί και δύο τραυματίες
Προεκλογικό πόστερ με τον Ερντογάν σε δρόμο της Άγκυρας AP

Ομαλά διεξάγεται η ψηφοφορία, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας. Ψήφισε ο επικρατέστερος βάσει δημοσκοπήσεων για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. Γύρω στις 19:00 αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα.

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επεισόδια που σημειώθηκαν νωρίτερα την Κυριακή σε εκλογικό κέντρο της Μαλάτειας στην Τουρκία, όπου από το πρωί διεξάγονται τοπικές εκλογές. Δύο ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν σε άλλα επεισόδια που σημειώθηκαν σε ένα εκλογικό κέντρο στο Ντιγιάρμπακιρ.

Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, που ψήφισε νωρίς το πρωί, δήλωσε ότι η ψηφοφορία διεξάγεται ομαλά.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 στις πόλεις της ανατολικής Τουρκίας και θα κλείσουν στις 16:00 ενώ στις υπόλοιπες πόλεις οι ψηφοφόροι ξεκίνησαν να ψηφίζουν από τις 08:00και μπορούν να ψηφίζουν έως τις 17:00.

Ο επικρατέστερος, αλλά σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις με πολύ μικρή διαφορά, υποψήφιος δήμαρχος για τον μητροπολιτκό δήμο της Κωνσταντινούπολης πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ψήφισε στην ασιατική πλευρά της πόλης και δήλωσε ότι “ οι εκλογές είναι γιορτή της Δημοκρατίας”. Ευχήθηκε εξάλλου να ενισχυθεί η ενότητα και η αδελφοσύνη στην χώρα. Απαντώντας σε ερώτηση για την εκλογική εκστρατεία είπε ότι στην προεκλογική περίοδο επισκέφθηκε όλη την Κωνσταντινούπολη δύο φορές και άκουσε όλους τους δημότες.

O πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να ψηφίσει στην Κωνσταντινούπολη ενώ ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ψήφισε στην Άγκυρα και ευχήθηκε οι εκλογές να διεξαχθούν ομαλά χωρίς επεισόδια.

Οι εκλογικές απαγορεύσεις δημοσιεύσεων και προπαγάνδας επισήμως ξεκίνησαν από τις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου και θα λήξουν στις 21:00 το βράδυ της Κυριακής όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία. Βάσει νόμου σήμερα απαγορεύεται η οπλοφορία ακόμη και σε αυτούς που διαθέτουν άδεια αλλά και η πώληση αλκοόλ μέχρι τα μεσάνυχτα.

Τα πρώτα αποτελέσματα μεταδίδονται με την άρση των απαγορεύσεων, κάτι πολύ είθισται να αποφασίζει το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο συνήθως κατά τις 19:00 το απόγευμα των εκλογών, αφού έχει ξεκινήσει η καταμέτρηση. Με εξαίρεση τους δήμους που μπορεί να υπάρχει μάχη στήθος με στήθος, στις περισσότερες περιπτώσεις λίγο μετά τις 22:00 ξεκαθαρίζουν τα αποτελέσματα των εκλογών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα