Εισβολή στο Καπιτώλιο: Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά της αμερικανικής αστυνομίας

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά της αμερικανικής αστυνομίας
Αστυνομικοί ψεκάζουν με σπρέι πιπεριού διαδηλωτές του κινήματος Black Lives Matter στις 23 Οκτωβρίου του 2020 AP

Ποια θα ήταν η αντιμετώπιση της αστυνομίας εάν αντί για οπαδοί του Τραμπ εισέβαλλαν στο Καπιτώλιο μέλη του κινήματος Black Lives Matter; Μερικά παραδείγματα που θα σε πείσουν πως σίγουρα θα ήταν διαφορετική.

Την ώρα που φανατισμένοι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλλαν στο Καπιτώλιο την Τετάρτη κρατώντας όπλα και απειλώντας άμεσα πέρα από το θεσμό της Δημοκρατίας και μερικές δεκάδες ζωές, σπάζοντας παράθυρα και προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές, πολλοί ήταν εκείνοι που αναρωτιούνταν ποια θα ήταν η απάντηση της αστυνομίας σε πιθανή αντίστοιχη εισβολή μαύρων διαδηλωτών του κινήματος Black Lives Matter στο Καπιτώλιο;

Λίγο πολύ όλοι θυμόμαστε. Ο βάναυσος θάνατος του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στις 25 Μαΐου από τον αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν που με μία ασήμαντη αφορμή τον έριξε στο έδαφος, τοποθέτησε το γόνατο στο λαιμό του και του αφαίρεσε τη ζωή μέσα σε οκτώ λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, είχε προκαλέσει ένα τεράστιο κύμα διαδηλώσεων σε εθνικό επίπεδο. Στις περισσότερες περιπτώσεις είδαμε την αστυνομία να απαντάει με δακρυγόνα, βία και συλλήψεις.

2 Ιουνίου 2020, δεκάδες μέλη της Εθνοφρουράς παρατάχθηκαν στα σκαλοπάτια του Μνημείου του Λίνκολν, εφαρμόζοντας την εντολή του Τραμπ για “νόμο και τάξη” και ως μια επίδειξη δύναμης έναντι των διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν ειρηνικά για τη δολοφονία Φλόιντ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το κίνημα BLM σημείωσε ότι τα γεγονότα της Τετάρτης αποτέλεσαν ένα ακόμη παράδειγμα που αποδεικνύει “την υποκρισία της Αμερικής στο δικαίωμα του λαού να διαδηλώσει”, καθώς όπως φαίνεται δεν έχουν όλοι οι πολίτες ίσα δικαιώματα στη διαμαρτυρία.

“Όταν οι Μαύροι διαμαρτυρόμαστε για τις ζωές μας, έρχομαστε αντιμέτωποι πολύ συχνά με την Εθνοφρουρά ή με αστυνομικούς εξοπλισμένους με όπλα και δακρυγόνα. Ελπίζουμε να κάνουμε λάθος, αλλά εάν οι χθεσινοί διαδηλωτές ήταν μαύροι, θα είχαν σίγουρα δεχθεί ρίψη δακρυγόνων και σφαίρες”.

Ακολουθεί μία σειρά από παραδείγματα που μπορούν να επιβεβαιώσουν την παραπάνω άποψη.

2 Ιουνίου 2020

Πολλά μέλη της Εθνοφρουράς, όλοι τους οπλισμένοι, παρατάχθηκαν στα σκαλοπάτια του Μνημείου του Λίνκολν, προκαλώντας τους διαδηλωτές του κινήματος Black Lives Matter που διαμαρτύρονταν ειρηνικά για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Να σημειωθεί ότι κατά την εισβολή στο Καπιτώλιο οι διαδηλωτές είχαν ήδη μπει στο κτίριο για να φτάσει στο σημείο να ενεργοποιηθεί η Εθνοφρουρά. Μερικοί ακόμα έβγαλαν σέλφι (!) με αστυνομικό.

6 Ιανουαρίου 2021

Από την άλλη, στις 6 Ιανουαρίου οι εικόνες ήταν σαφώς διαφορετικές. Οι οπαδοί του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο κατακλύζοντας τα σκαλιά του κτιρίου. Σε ελάχιστες εικόνες είδαμε άνδρες της αστυνομίας να χρησιμοποιούν σπρέι πιπεριού. Έγινε ακόμα χρήση δακρυγόνου, ωστόσο δεν είναι σαφές εάν χρησιμοποιήθηκε από την αστυνομία ή από τους διαδηλωτές.

1 Ιουνίου 2020

Δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες της αστυνομίας προς τους διαδηλωτές σε μία προσπάθεια να διαλύσει τα πλήθη που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο Λευκό Οίκο με αφορμή την προγραμματισμένη επίσκεψη του Προέδρου στην επισκοπική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη.

Νωρίτερα την ίδια μέρα ο Τραμπ είχε ενθαρρύνει τις αρχές να κινούνται πιο επιθετικά προς τους διαδηλωτές.

6 Ιανουαρίου 2021

Οπλισμένοι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν σε ένα από τα πιο καλά φυλασσόμενα και οχυρωμένα κτίρια στον πλανήτη, στο Καπιτώλιο, σπρώχνοντας τα μεταλλικά φράγματα και παρέμειναν εντός για μερικές ώρες. Την Εθνική Εθνοφρορά ενεργοποίησε το Υπουργείο Άμυνας.

3 Ιουνίου 2020

Τον περασμένο Ιούνιο διαδηλωτές στην Ουάσινγκτον ήρθαν επανειλημμένως αντιμέτωποι με δακρυγόνα. Αρκετοί συνελήφθησαν. Μία συγκέντρωση μόνο είχε σαν αποτέλεσα 88 συλλήψεις.

Η εισβολή στο Καπιτώλιο είχε σαν αποτέλεσμα να συλληφθούν 52 μόνο άτομα, εκ των οποίων οι 26 συλλήψεις έγιναν μέσα στο κτίριο.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα