Ενωτικός ο Σάντσεθ, γιουχαρίσματα από τους βουλευτές της δεξιάς

Ο Πέδρο Σάντσεθ αρχηγός του Σοσιαλιστικού κόμματος
Ο Πέδρο Σάντσεθ αρχηγός του Σοσιαλιστικού κόμματος AP

Ως απόλυτη προτεραιότητα έθεσε το διάλογο με την Καταλονία ο Πέδρο Σάντσεθ.

Ο Πέδρο Σάντσεθ υπερασπίσθηκε ενώπιον των Ισπανών βουλευτών την υποψηφιότητά του για την ανάληψη της προεδρίας μίας κυβέρνησης συνεργασίας με την αριστερά με την συγκατάθεση των καταλανών αυτονομιστών, δηλώνοντας ότι ο διάλογος στην Καταλονία θα είναι «η απόλυτη προτεραιότητά του».

«Η Ισπανία δεν θα διαλυθεί, ούτε το Σύνταγμα, αυτό που θα διαλυθεί είναι το πολιτικό αδιέξοδο, που παραμένει εδώ και οκτώ μήνες» , δήλωσε ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) απευθυνόμενος προς την ισπανική δεξιά και την άκρα δεξιά που τον κατηγορούν ότι «ξεπουλά» τη χώρα στους καταλανούς αυτονομιστές.

Ο Σάντσεθ παρουσίασε στο κοινοβούλιο το πρόγραμμα που θα επιδιώξει να εφαρμόσει η κυβέρνηση που θα σχηματίσει με τους Podemos. Προβλέπει την αύξηση των χαμηλών μισθών, την αύξηση της φορολογίας των πλουσιοτέρων και των μεγάλων επιχειρήσεων και το ξήλωμα της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας του 2012.

Η πρώτη ψηφοφορία την Κυριακή δεν αναμένεται να του εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης. Θα ακολουθήσει δεύτερη ψηφοφορία την Τρίτη, κατά την οποία δεν θα χρειασθεί παρά να συγκεντρώσει περισσότερα «ναι» από «όχι». Και αυτό θα γίνει αν οι 13 βουλευτές του αυτονομιστικού καταλανικού ERC (Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας) απόσχουν της δεύτερης ψηφοφορίας, όπως δεσμεύθηκαν να κάνουν βάσει συμφωνίας με τον Πέδρο Σάντσεθ.

Σε αντάλλαγμα, ο Σάντσεθ υποσχέθηκε ότι η κεντρική κυβέρνηση και η τοπική καταλανική κυβέρνηση θα ξεκινήσουν σύντομα διάλογο για την επίλυση «της πολιτικής διένεξης για το μέλλον της Καταλονίας». Στην συνέχεια, το αποτέλεσμα του διαλόγου αυτού θα επικυρωθεί από του Καταλανούς «μέσω ψηφοφορίας».

Υπό τα γιουχαΐσματα των βουλευτών της δεξιάς, ο Πέδρο Σάντσεθ αναγνώρισε την ύπαρξη «μίας διένεξης πολιτικού χαρακτήρα στην Καταλονία», θέατρο απόπειρας απόσχισης το 2017. «Υπάρχει σε μεγάλο μέρος του καταλανικού πληθυσμού ένα αίσθημα αδικίας απέναντι στους κεντρικούς θεσμούς», είπε και «ένα άλλο επίσης μεγάλο μέρος αισθάνεται ότι αγνοείται ή γίνεται αντικείμενο άδικης μεταχείρισης από τους (τοπικούς αυτονομιστικούς) θεσμούς στον ίδιο τους τον τόπο». 

«Δεν μπορούμε να επιβάλουμε ούτε να απαγορεύσουμε τα αισθήματα» και «αυτό που προτείνουμε είναι την επανάληψη του πολιτικού διαλόγου...εγκαταλείποντας την πρόσδοση δικαστικού χαρακτήρα στην διένεξη» (9 στελέχη του καταλανικού αυτονομιστικού κινήματος καταδικάσθηκαν τον Οκτώβριο σε ποινές φυλάκισης για την απόπειρα απόσχισης το 2017).

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ισπανία
SHARE:

24Media Network