Ερντογάν: Επική γκάφα στο tweet για την Τριπολιτσά – Ανήρτησε λάθος πίνακα

Ερντογάν: Επική γκάφα στο tweet για την Τριπολιτσά – Ανήρτησε λάθος πίνακα
Twitter/@RTErdogan

Λάθος πίνακα δημοσίευσε στο προκλητικό tweet του για την άλωση της Τριπολιτσάς ο Ερντογάν, αφού απεικονίζει τη μάχη του Πετροβαραντίν μεταξύ των Αψβούργων και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Μια άκρως εμπρηστική ανάρτηση έκανε χθες, Παρασκευή (23/09), στον λογαριασμό του στο Twitter ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος, επιμένοντας στην εθνικιστική ρητορική, δημοσίευσε έναν πίνακα για την άλωση της Τριπολιτσάς που έλαβε χώρα στις 23 Σεπτεμβρίου 1821 και έγραψε χαρακτηριστικά:

“Δεν ξεχάσαμε και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη Σφαγή της Τριπολιτσάς, που έγινε στις 23 Σεπτεμβρίου 1821, στην οποία δολοφονήθηκαν βάναυσα και βάρβαρα χιλιάδες μουσουλμάνοι Τούρκοι, Αλβανοί αδελφοί μας και Εβραίοι”.

Ωστόσο, ο πίνακας που συνόδευσε την “επετειακή” ανάρτησή του, δεν αποτυπώνει την σφαγή της Τριπολιτσάς, αλλά τη μάχη του Πετροβαραντίν, μεταξύ των Αψβούργων και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1716.

Ο πίνακας ανήκει στον Γερμανό ζωγράφο και χαράκτη Γκέοργκ Φίλιπ Ρουγκέντας (Georg Philipp Rugendas), ο οποίος πέθανε το 1742.

Τη σχετική αποκάλυψη για το λάθος του Ερντογάν έκανε ο Επίκουρος Καθηγητής Εθνικής Ασφάλειας στο Rabdan Academy και πρώην Αντιπρόεδρος του ΚΕΔΙΣΑ Σπύρος Πλεκούδας, ο οποίος το επισήμανε κάτω από την ανάρτηση του Τούρκου προέδρου.

Η μάχη του Πετροβαραντίν

Η Μάχη του Πετροβαραντίν, γνωστή και ως Μάχη του Πιτερβαρντάιν, έλαβε χώρα στις 5 Αυγούστου 1716 κατά τη διάρκεια του Αυστροτουρκικού Πολέμου όταν ο Οθωμανικός στρατός πολιόρκησε το ελεγχόμενο από τους Αψβούργους φρούριο Petrovaradin στα στρατιωτικά σύνορα της μοναρχίας των Αψβούργων (σήμερα Novi Sad, Vojvodina , Σερβία). Οι Οθωμανοί προσπάθησαν να καταλάβουν το Petrovaradin, το λεγόμενο Γιβραλτάρ στον Δούναβη, αλλά γνώρισαν μια μεγάλη ήττα από έναν στρατό το μισό του μεγέθους του δικού τους, παρόμοια με την ήττα που είχαν βιώσει το 1697 στη Ζέντα. Ο Οθωμανός Μεγάλος Βεζίρης Νταμάντ Αλή Πασάς τραυματίστηκε θανάσιμα, ενώ ο οθωμανικός στρατός έχασε 20.000 άνδρες και 250 όπλα από τον στρατό των Αψβούργων με επικεφαλής τον Στρατάρχη Ευγένιο της Σαβοΐας.

Οι Αυστριακοί εδραίωσαν αυτή τη νίκη βαδίζοντας στο Μπανάτ και κατακτώντας το Τέμεσβαρ, το τελευταίο εναπομείναν τουρκικό φρούριο στην Ουγγαρία, ακολουθούμενο από το Βελιγράδι.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα