Frank Kameny: Η Google αφιερώνει το σημερινό doodle στον αστρονόμο που είχε απολυθεί επειδή ήταν γκέι

Frank Kameny: Η Google αφιερώνει το σημερινό doodle στον αστρονόμο που είχε απολυθεί επειδή ήταν γκέι
O Frank Kameny Jacquelyn Martin / ASSOCIATED PRESS

Τη μνήμη ενός σπουδαίου ακτιβιστή που αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων τιμά η Google, υποδεχόμενη με αυτό τον τρόπο τον "Pride μήνα" Ιούνιο. Η ιστορία του αστρονόμου που απολύθηκε από τον αμερικανικό στρατό επειδή ήταν ομοφυλόφιλος.

Τον σπουδαίο Αμερικανό ακτιβιστή, Frank Kameny που αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων τιμά με το σημερινό της doodle η Google.

Έτσι, υποδέχεται με ένα ηχηρό και συμβολικό μήνυμα τον “Pride μήνα” Ιούνιο, τιμώντας τη μνήμη του ανθρώπου που, το 1957, είχε χάσει τη θέση του στον αμερικανικό στρατό, όπου εργαζόταν ως αστρονόμος της υπηρεσίας Χαρτών (χαρτογραφική-γεωγραφική υπηρεσία), επειδή ήταν ομοφυλόφιλος, γεγονός που τον ώθησε να ξεκινήσει έναν μεγάλο αγώνα για τα δικαιώματα των γκέι.

Ο Kameny, ο οποίος είχε υπηρετήσει στον στρατό σε όλη τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σπούδασε και εν συνεχεία δίδαξε στο Χάρβαρντ, ενώ έκανε και διδακτορικό στην αστρονομία (1956).

Μετά την απόλυσή του, ο Kameny αφοσιώθηκε στα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, αποφεύγοντας συμβατικούς χαρακτηρισμούς που είχαν να κάνουν με το φύλο ή τη φυλή, λέγοντας σταθερά πως η αγαπημένη του λέξη είναι “ανθρώπινος”.

Ξεκίνησε να οργανώνει μαζικές δημόσιες διαμαρτυρίες για τα δικαιώματα των γκέι ατόμων, υποστηρίζοντας μάλιστα πως αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες και σοβαρότερες διακρίσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες ακόμη κι από τους μαύρους. Το 1971 έγινε ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος υποψήφιος για το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, χωρίς να εκλεγεί. Είχε λάβει αναρίθμητες διακρίσεις για το έργο του, εκπροσωπώντας οργανώσεις, πρωτοστατώντας σε διαδηλώσεις και δίνοντας ηχηρές και ενωτικές ομιλίες.

Η τελευταία του ήταν στις 30 Σεπτεμβρίου του 2011. Πέθανε στις 11 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, σε ηλικία 86 ετών, μετά από χρόνιο καρδιακό πρόβλημα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα