Μάντσεστερ: Μια 8χρονη κυπριακής καταγωγής μεταξύ των θυμάτων

Μάντσεστερ: Μια 8χρονη κυπριακής καταγωγής μεταξύ των θυμάτων

Τουλάχιστον 22 νεκροί, πάνω από 50 οι τραυματίες μετά την επίθεση στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε. Αγνοούνται έφηβοι που δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Αναστέλλονται οι προεκλογικές εκστρατείες των κομμάτων, πραγματοποιήθηκε έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας. LIVE ΕΙΚΟΝΑ

Τουλάχιστον 22 άτομα σκοτώθηκαν και περίπου 59 τραυματίστηκαν κατά την βομβιστική επίθεση σε στάδιο του Μάντσεστερ, μετά το τέλος της συναυλίας της  Αριάνα Γκράντε.

Σύμφωνα με την πρώτη ανακοίνωση της αστυνομίας, “Λίγο πριν τις 10:35 μ.μ. τοπικής ώρας (00:35 ώρα Ελλάδας) τη Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017, η αστυνομία εκλήθη λόγω έκρηξης στην Αρένα του Μάντσεστερ. Έως τώρα, έχουν επιβεβαιωθεί 19 νεκροί, με περίπου 50 τραυματίες”. Νεότερη ενημέρωση ανέβασε τον αριθμό των νεκρών σε 22.

Ανάμεσα στους νεκρούς φέρεται να είναι και ο δράστης, ο οποίος, όπως ανέφεραν οι βρετανικές αρχές, κατά πάσα πιθανότητα “έδρασε μόνος του στο σημείο”.

“Σε σχέση με το περιστατικό της περασμένης νύκτας στη Manchester Arena, είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι συλλάβαμε έναν 23χρονο άνδρα στο νότιο Μάντσεστερ” ανακοίνωσε η αστυνομία της πόλης στον λογαριασμό της στο Twitter. Η αστυνομία διευκρίνισε ότι η σύλληψη που έγινε νωρίτερα στο εμπορικό κέντρο Arndale Centre στο κέντρο του Μάντσεστερ δεν συνδέεται με την επίθεση.

LIVE ΕΙΚΟΝΑ:

Τα στοιχεία του δράστη και των θυμάτων δεν έχουν ακόμη γνωστοποιηθεί από τις αρχές, όπως επίσης και τα στοιχεία των τραυματιών.

Παράλληλα, υπάρχουν πολλά παιδιά αγνοούμενα, 13 συνολικά, που δεν έχουν έρθει σε επαφή με τους γονείς τους μετά την έκρηξη. Πρόκειται για εφήβους 15-17 ετών. Το γνωστό ξενοδοχείο Holliday Inn του Μάντσεστερ δημοσιεύει συνεχώς αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενημερώνοντας ότι στις εγκαταστάσεις του βρίσκονται δεκάδες παιδιά που αναζητούν τους δικούς τους.

Αγωνία για τα αγνοούμενα παιδιά. Νεκρή 8χρονη κυπριακής καταγωγής

Γονείς αγνοούμενων παιδιών απευθύνουν κάλεσμα μέσα από τα social media για να εντοπιστούν τα παιδιά τους.

Ανάμεσα σε εκείνους που έκαναν σχετικές αναρτήσεις, ήταν και οι συγγενείς μιας 8χρονης κοπέλας ονόματι Saffie Rose Roussos, κυπριακής καταγωγής. Σημειώνεται σε κάθε περίπτωση πως δεν έχει αναρτηθεί επισήμως η λίστα με τα ονόματα των αγνοουμένων.


Η ανάρτηση για την 8χρονη Saffie έγινε από φίλη της μητέρας της στο Facebook. Η ίδια αναφέρει πως η 8χρονη μαζί με τη μητέρα και την 20χρονη αδερφή της, Ash, βρίσκονταν στη συναυλία. Η μητέρα της, Lisa, και η μικρή Ash νοσηλεύονται σε διαφορετικά νοσοκομεία και είναι και οι δύο, εκτός κινδύνου. Δυστυχώς, αργότερα γνωστοποιήθηκε από η 8χρονη είναι ανάμεσα στα θύματα.

Συγκεκριμένα, ο θείος της 8χρονης Saffie Rose Roussou ενημέρωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι η ανιψιά του είναι νεκρή. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από τον αρμόδιο του Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων του κυπριακού ΥΠΕΞ ο οποίος έκανε δηλώσεις στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο.

Τον θάνατο του παιδιού επιβεβαίωσε η κομητεία του Λάνκασιρ.

Σε δήλωσή του, o Chris Upton, διευθυντής του δημοτικού σχολείο στο Tarleton, όπου πήγαινε η 8χρονη Saffie είπε: «Η είδηση για το θάνατο της Saffie σε αυτή τη φρικαλέα επίθεση αποτελεί ένα τεράστιο πλήγμα για όλους μας. Θα ήθελα να στείλω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά της και τους φίλους της. (..) Η Saffie ήταν ένα πραγματικά όμορφο κορίτσι με όλες τις έννοιες της λέξης».

Πρώτο επιβεβαιωμένο θύμα ήταν η 18χρονη Georgina Callander:


Η αστυνομία του Μάντσεστερ έδωσε στην δημοσιότητα ειδική τηλεφωνική γραμμή για τους συγγενείς και τους φίλους, όσων βρίσκονταν χθες το βράδυ στο στάδιο, όπου έγινε η αιματηρή έκρηξη. Ο τηλεφωνικός αριθμός που δόθηκε στην δημοσιότητα είναι ο ακόλουθος: 0161 856 9400.

Μάρτυρες δήλωσαν στο BBC ότι η έκρηξη έγινε μετά το τέλος της συναυλίας της αμερικανίδας ποπ σταρ σε χώρο έξω από το στάδιο. Η αστυνομία ανέφερε πως το επεισόδιο αντιμετωπίζεται “ως τρομοκρατικό”. Η βόμβα περιείχε καρφιά και μεταλλικά αντικείμενα για να τραυματίσει όσο δυνατόν περισσότερα άτομα βρίσκονταν γύρω από τον φερόμενο βομβιστή αυτοκτονίας. Ο βομβιστής αυτοκτονίας, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πυροδότησε τη βόμβα στο φουαγιέ του Manchester Arena, την ώρα που αποχωρούσε ο κόσμος.

Μία μεγάλη περιοχή γύρω από το κεντρικό στάδιο του Μάντσεστερ έχει αποκλειστεί από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ ο σταθμός τρένων Βικτόρια που βρίσκεται σε μικρή απόσταση, δεν θα λειτουργήσει σήμερα.

“Οι πολίτες πρέπει να μείνουν σε εγρήγορση και να είναι ψύχραιμοι. Εάν έχουν κάτι να αναφέρουν ν’ απευθυνθούν στην αστυνομία”, δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ που θα λάβει μέρος σήμερα και στην συνεδρίαση της επιτροπής Ασφάλειας “Κόμπρα”.

Η στιγμή της έκρηξης:


“Προχωρούσαμε προς την έξοδο και όταν ήμασταν ακριβώς στην πόρτα υπήρξε μια τεράστια έκρηξη και όλοι άρχισαν να φωνάζουν”, δήλωσε η Κάθριν Μακ Φαρλέιν, στο πρακτορείο Reuters. “Η έκρηξη ήταν τεράστια, την ένιωθες στο στήθος σου. Υπήρξε χάος. Όλοι έτρεχαν και ούρλιαζαν και προσπαθούσαν να ξεφύγουν”, πρόσθεσε.

Τα βίντεο του πανικού:

Πρόκειται για την πιο αιματηρή επίθεση που έχει γίνει στην Βρετανία μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο την 7η Ιουλίου του 2005, όταν τέσσερις βομβιστές αυτοκτονίας, σκότωσαν 52 ανθρώπους σε επιθέσεις κατά τριών συρμών του μετρό κι ενός λεωφορείου.

Οπαδοί του ISIS πανηγύρισαν αμέσως για το χτύπημα, με αναρτήσεις τους στο διαδίκτυο. Αργότερα, το μεσημέρι της Τρίτης, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων που πρόσκειται στην οργάνωση, Amaq. Πλέον οι βρετανικές αρχές θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν περισσότερα άτομα που ενδεχομένως συνδέονταν με το τρομοκρατικό χτύπημα.


Αμέσως μετά την επίθεση, άμεση ήταν η κινητοποίηση των κατοίκων της πόλης, οι οποίοι μέσα από social media προσέφεραν υπνοδωμάτια και αυτοκίνητα για μεταφορά στους ανθρώπους που ήταν στη συναυλία. Το κάλεσμα προσφοράς έγινε μέσα από το hashtag στο Twitter, #roomformanchester.

Τα βρετανικά media αναφέρουν ότι περίπου 21.000 άτομα, στην πλειοψηφία τους παιδιά και έφηβοι, ήταν στη συναυλία.


Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Αριάνα Γκράντε έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter: “Είμαι συγκλονισμένη από τα βάθη της καρδιάς μου. Λυπάμαι πολύ. Δεν έχω λόγια”. Επίσης, η ίδια αποφάσισε να αναστείλει την παγκόσμια περιοδεία της.

Έκτακτο συμβούλιο και αναστολή προεκλογικής εκστρατείας

Εν τω μεταξύ, η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι αποφάσισε να συγκαλέσει την επιτροπή Ασφαλείας “Κόμπρα” στις 09:00 το πρωί (ώρα Λονδίνου), ενώ χαρακτήρισε το επεισόδιο “αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση” και πρόσθεσε ότι “όλες μας οι σκέψεις βρίσκονται με τα θύματα και τις οικογένειες όσων έχουν επηρεαστεί”. Νέα σύγκληση της επιτροπής “Κόμπρα” θα λάβει χώρα εντός της ημέρας στο Μάντσεστερ όπου μεταβαίνει η πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Sky News, οι Συντηρητικοί του κόμματος της Μέι αποφάσισαν να αναστείλουν την προεκλογική τους εκστρατεία για τις εκλογές της 8ης Ιουνίου. “Μία πηγή των Τόρις (Συντηρητικών), μιλώντας στην Ένωση Τύπου (πρακτορείο ειδήσεων) είπε ότι η εκστρατεία για τις εθνικές εκλογές της πρωθυπουργού έχει ανασταλεί”, μετέδωσε το Sky News.

Η έκρηξη στο Μάντσεστερ έγινε δυόμιση εβδομάδες πριν τις βρετανικές εκλογές.

Ακολουθώντας την απόφαση των Τόρις, και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα της χώρας ήρθαν σε συμφωνία ν’ αναστείλουν την προεκλογική τους εκστρατεία μέχρι νεωτέρας.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν γνωστοποίησε σε ανακοίνωσή του, ότι συνομίλησε με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και συμφώνησαν για την αναστολή της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων τους, αναφορικά με τη διεξαγωγή των εκλογών της 8ης Ιουνίου.

“Είμαι σοκαρισμένος από τα τραγικά γεγονότα στο Μάντσεστερ, χθες το βράδυ. Οι σκέψεις μου είναι με τις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων και των τραυματιών”, δήλωσε ο Κόρμπιν.

Αστυνομικές ενισχύσεις στους δρόμους του Λονδίνου

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν ανακοίνωσε άλλωστε ότι θα σταλούν αστυνομικές ενισχύσεις στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας.

“Βρίσκομαι σε διαρκή επικοινωνία με την Μητροπολιτική Αστυνομία, η οποία επανεξετάζει το θέμα της ασφάλειας στο Λονδίνο. Οι κάτοικοι του Λονδίνου θα δουν περισσότερους αστυνομικούς στους δρόμους του σήμερα”, ανέφερε ο Καν σε ανακοίνωσή του που ανήρτησε στο Twitter.

Αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας στις ΗΠΑ

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από την κατάσταση στο Μάντσεστερ και σε ανακοίνωση του ανέφερε ότι “δεν έχει πληροφορίες που να αναφέρουν κάποια συγκεκριμένη απειλή σε μουσικές συναυλίες στις ΗΠΑ”.

“Παρόλα αυτά, αυξάνονται τα μέτρα ασφάλειας γύρω από ανοιχτούς χώρους, αλλά και κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων, στο πλαίσιο λήψης εκτάκτων μέτρων”, ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα