Η δεξιά του Σαρκοζί τιμωρεί τις ιερόδουλες και αφήνει στο απυρόβλητο τους πελάτες

City night mystery
City night mystery GETTY IMAGES

Νομοθεσία που προβλέπει ποινές μόνο για τις ιερόδουλες, απαλλάσσοντας τους πελάτες από τις ευθύνες τους σε περίπτωση αναζήτησης και αγοράς σεξουαλικών υπηρεσιών

Η γαλλική Γερουσία, στην οποία πλειοψηφεί η δεξιά, αφαίρεσε χθες Δευτέρα βράδυ το άρθρο που προέβλεπε την τιμωρία όσων αγοράζουν σεξουαλικές υπηρεσίες και επανέφερε το αδίκημα της άγρας πελατών από το νομοσχέδιο που είχαν καταρτίσει οι Σοσιαλιστές με στόχο να ενισχύσει την καταπολέμηση της πορνείας.

Οι Γάλλοι κοινοβουλευτικοί συζητούν εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, χωρίς να έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε συμφωνία.

Η πορνεία είναι νόμιμη στη Γαλλία, όπου τιμωρούνται μόνο οι προαγωγοί. Το αδίκημα «της άγρας πελατών» θεσμοθετήθηκε το 2003 από τη δεξιά κυβέρνηση έπειτα από πρωτοβουλία του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ήταν τότε υπουργός Εσωτερικών. Οι πόρνες που προσπαθούν να προσελκύσουν πελάτες στον δρόμο, ακόμη και με παθητικό τρόπο, κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε δύο μήνες φυλάκιση και σε πρόστιμο 3.750 ευρώ.

Αντιδρά η κυβέρνηση Ολάντ

Η υπουργός Κοινωνικών Θεμάτων Μαρισόλ Τουρέν χαρακτήρισε «απαράδεκτο και οπισθοδρομικό» το γεγονός ότι οι γερουσιαστές απέφυγαν να προχωρήσουν στην τιμωρία των πελατών, ενώ τάχθηκε επίσης κατά της επαναφοράς του αδικήματος της άγρας πελατών.

Πάντως η συζήτηση δεν έχει τελειώσει, καθώς το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί ξανά από τους βουλευτές. Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ των δύο σωμάτων, τον τελευταίο λόγο θα έχει η Εθνοσυνέλευση, όπου η αριστερά διαθέτει την πλειοψηφία.

Αντίθετες και οι οργανώσεις των εκδιδομένων στο Παρίσι

Την περασμένη βδομάδα εκδιδόμενες γυναίκες διαμαρτυρήθηκαν στην Πόλη του φωτός για τη νομοθεσία της δεξιάς που στοχοποιεί το επάγγελμά τους και δεν προβλέπει ποινή για τους πελάτες που αναζητούν την αγορά σεξουαλικών υπηρεσιών. Τα συνδικάτα αναφέρουν πως με τον τρόπο αυτό οι εκδιδόμενες ωθούνται στο περιθώριο και την παρανομία. "Το πιο σκληρό είναι πως γνωριζουμε πως αυτός ο νόμος θα δημιουργήσει τεράστιες ανισότητες που θα ωθήσουν το επάγγελμα του σεξ στο σκοτάδι, πράγμα επικίνδυνο για όσους εργάζονται στον τομέα" αναφέρουν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, TF1

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γαλλία
SHARE:

24Media Network