Hang Son Doong: Η Google τιμά με doodle το μεγαλύτερο σπήλαιο του κόσμου

Hang Son Doong: Η Google τιμά με doodle το μεγαλύτερο σπήλαιο του κόσμου
Hang Son Doong Google

Αφιερωμένο στο Hang Son Doong, το μεγαλύτερο σπήλαιο του πλανήτη, το οποίο είναι μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, είναι το σημερινό doodle της Google.

Η Google αφιερώνει το σημερινό doodle στο εντυπωσιακό Hang Son Doong, το μεγαλύτερο σπήλαιο στον κόσμο, το οποίο βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Φονγκ Να – Κε Μπανγκ, στο Βιετνάμ, 500 χιλιόμετρα νότια του Ανόι.

Το κολοσσιαίο σπήλαιο ανακαλύφθηκε τυχαία το 1990 από έναν ντόπιο αγρότη, τον Χο Χαν, αλλά ουσιαστικά εξερευνήθηκε για πρώτη φορά το 2009 από μια βρετανική ομάδα. Το σπήλαιο, το οποίο είναι μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, είναι ανοιχτό για το κοινό από το 2013.

Ο αγρότης Χο Χαν επισκεπτόταν το Εθνικό Πάρκο Φονγκ Να – Κε Μπανγκ πολύ συχνά, ωστόσο η μαγεία του σπηλαίου παρέμενε κρυμμένη, ώσπου μια μέρα υποχώρησε το έδαφος κάτω από τα πόδια του και αποκαλύφθηκε το εντυπωσιακό Hang Son Doong.

Hang Son Doong: Το σπήλαιο στο οποίο αφιερώνεται το Google doodle

Το σπήλαιο, στο οποίο στα βιετναμέζικα σημαίνει “Ορεινός ποταμός” έχει μήκος 5 χιλιόμετρα, ύψος 200 μέτρα και 150 μέτρα πλάτος. Οι τεράστιες διαστάσεις του σπηλαίου δημιούργησαν συνθήκες έτσι ώστε να αναπτυχθούν σταλαγμίτες ύψους 70 μέτρων, που σήμερα θεωρούνται υψηλότεροι στον κόσμο.

Οι γεωλόγοι εκτιμούν ότι σχηματίστηκε πριν από 2 έως 5 εκατ. χρόνια. Το 2008 αποφάσισε να εισέλθει μέσα στο ανεξερεύνητο εως τότε σπήλαιο, η ομάδα των Βρετανών σπηλαιολόγων, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που κατέληξαν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για το μεγαλύτερο σπήλαιο του πλανήτη.

Μέσα στους τεράστιους εσωτερικούς θαλάμους, οι οποίοι είναι τόσο μεγάλοι που μπορεί να χωρέσει μια πολυκατοικία 40 ορόφων, οι επιστήμονες βρήκαν έναν απίστευτο πλούτο γεωλογικών σχηματισμών. Μάλιστα, στις καταβόθρες στο βάθος του σπηλαίου, με τη βοήθεια του ήλιου και της βροχής, έχουν δημιουργηθεί δύο παρθένα οικοσυστήματα της ζούγκλας με ιπτάμενες αλεπούδες, τους μοναδικούς πιθήκους που ζουν κάτω από την επιφάνεια της γης και άσπρα ψάρια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα