“Η Aisha έφτασε στο νοσοκομείο. Το μωρό της δεν μπορούσε να φάει από το στήθος της μητέρας του”

“Η Aisha έφτασε στο νοσοκομείο. Το μωρό της δεν μπορούσε να φάει από το στήθος της μητέρας του”
Στο νοσοκομείο του Nilefa Kiji των MSF στη Νιγηρία Nasir Ghafoor/MSF

Μια γιορτή στο νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Νιγηρία.

Φαντάσου ότι έχεις ένα κοριτσάκι 10 μηνών που, εδώ και δύο εβδομάδες, έχει πυρετό, βήχα, διάρροια και εμετό. Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες παλεύει να αναπνεύσει. Κρατώντας την στην αγκαλιά σου, ανεβαίνεις σε μία μοτοσικλέτα – το μόνο διαθέσιμο μέσο – και γυρνάς από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια. Φοβάσαι για τη ζωή του μωρού σου και παρακαλάς το προσωπικό του νοσοκομείου να το δεχτεί, αλλά ακόμα κι αν το δέχονταν, δεν θα μπορούσες να αντέξεις οικονομικά τη θεραπεία.

Αυτό συνέβη στην Aisha* και είναι μία πραγματικότητα για πολλές μητέρες στη Νιγηρία. Ο Bukar Galtimari, υπεύθυνος της ιατρικής ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Maiduguri της Νιγηρίας θυμάται την ιστορία ενός σοβαρά υποσιτισμένου μωρού που πάλεψε για τη ζωή του και τελικά τα κατάφερε.

«Η Aisha έφτασε στο νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Maiduguri, την πρωτεύουσα της πολιτείας Borno της Νιγηρίας. Είδα αμέσως ότι το μωρό της ήταν σοβαρά υποσιτισμένο. Είχε δυσκολία στην αναπνοή και δεν μπορούσε να φάει από το στήθος της μητέρας του.

Στο νοσοκομείο του Nilefa Kiji των MSF στη Νιγηρία Nasir Ghafoor/MSF

 

Μετά από διάφορες εξετάσεις, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το μωρό είχε σοβαρό οξύ υποσιτισμό μαζί με πνευμονία. Τα σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά είναι πολύ ευαίσθητα σε λοιμώξεις λόγω του εξασθενημένου ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Αμέσως δεχτήκαμε το μωρό στο κέντρο θεραπευτικής σίτισης. Είναι το πρώτο στάδιο της θεραπείας, όπου διαχειριζόμαστε τις ιατρικές επιπλοκές των ασθενών. Ξεκινήσαμε διατροφική θεραπεία, δίνοντάς τους οκτώ γεύματα την ημέρα. Τοποθετήσαμε στο μωρό ένα ρινογαστρικό σωλήνα – έναν σωλήνα σίτισης που περνά μέσα από τη μύτη και εκτείνεται στο στομάχι – και του βάλαμε αντιβιοτικά.

Μετά από τρεις ημέρες το μωρό είχε αρχίσει να αναρρώνει. Μετά από τέσσερις ημέρες, ήταν αρκετά καλά για να βγει από το οξυγόνο. Μετά από 10 ημέρες, εντάχθηκε στο πρόγραμμα θεραπευτικής σίτισης εξωτερικών ασθενών, όπου οι ασθενείς λαμβάνουν τέσσερα έως έξι γεύματα την ημέρα.

Στο νοσοκομείο του Nilefa Kiji των MSF στη Νιγηρία Nasir Ghafoor/MSF

 

Είκοσι οκτώ ημέρες αργότερα το μωρό πήρε εξιτήριο, έχοντας αναρρώσει πλήρως. Όλη η ομάδα γιόρτασε το γεγονός. Η Aisha δεν θα μπορούσε να είναι πιο ευτυχισμένη ή πιο ευγνώμων για τη φροντίδα που είχε λάβει η κόρη της.

Μερικές εβδομάδες αργότερα επέστρεψαν για επανέλεγχο. Η κόρη της Aisha είχε μεγαλώσει τόσο πολύ που ήταν σχεδόν αγνώριστη.

Το επισιτιστικό κέντρο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Maiduguri της Νιγηρίας περιέθαλψε 20.156 υποσιτισμένα παιδιά το 2022, ποσοστό 84% μεγαλύτερο σε σχέση με το 2021. Ο υποσιτισμός είναι η βασική αιτία που συμβάλλει σχεδόν στους μισούς θανάτους παιδιών κάτω των πέντε ετών σε όλο τον κόσμο. Το 2021 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα φρόντισαν 203.400 παιδιά στα επισιτιστικά τους προγράμματα, ενώ 82.000 σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

*Το όνομα έχει αλλάξει.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα