Η Γερμανία απέρριψε τις κατηγορίες Τραμπ ότι 'χρωστά τεράστια ποσά' σε ΝΑΤΟ και ΗΠΑ

Η Γερμανία απέρριψε τις κατηγορίες Τραμπ ότι 'χρωστά τεράστια ποσά' σε ΝΑΤΟ και ΗΠΑ

"Δεν υπάρχει λογαριασμός χρέους στο ΝΑΤΟ", ξεκαθάρισε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του Αμερικανού προέδρου

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέρριψε την Κυριακή τους ισχυρισμούς του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι η Γερμανία οφείλει στο ΝΑΤΟ και στις Ηνωμένες Πολιτείες "τεράστια ποσά" για την άμυνα.

"Δεν υπάρχει λογαριασμός χρέους στο ΝΑΤΟ" ανέφερε σε δήλωσή της η φον ντερ Λάιεν, η οποία πρόσθεσε πως είναι λάθος να συνδέεται ο στόχος της Συμμαχίας οι αμυντικές δαπάνες των χωρών-μελών να ανέρχονται στο 2% του ΑΕΠ τους έως το 2024, μόνο με το ΝΑΤΟ.

"Αμυντικές δαπάνες πηγαίνουν επίσης σε ανθρωπιστικές αποστολές του ΟΗΕ, στις ευρωπαϊκές αποστολές και στη συμβολή μας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας του ΙSIS" είπε η φον ντερ Λάιεν.

Πρόσθεσε πως ο καθένας θα ήθελε να μοιραστεί δίκαια το βάρος και για να γίνει αυτό είναι απαραίτητο να έχουμε μια "σύγχρονη ιδέα για την ασφάλεια" που θα περιλαμβάνει ένα σύγχρονο NATO αλλά και μια ευρωπαϊκή αμυντική ένωση και επένδυση στα Ηνωμένα Έθνη.

Υπενθυμίζεται πως ο Τραμπ έγραψε στο Twitter το Σάββατο, μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, πως η Γερμανία "οφείλει τεράστια χρηματικά ποσά στο NATO και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να πληρωθούν περισσότερα για την ισχυρή, και πολύ δαπανηρή, άμυνα που παρέχουν στη Γερμανία".

Ο Τραμπ έχει καλέσει τη Γερμανία και άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να επισπεύσουν τις προσπάθειες προκειμένου να ανταποκριθούν στον στόχο του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ τους.

Οι γερμανικές αμυντικές δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,4 δισ. ευρώ στα 38,5 δισ. ευρώ το 2018 – ή ποσοστό 1,26% του ΑΕΠ, έχει πει ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το 2016 το ποσοστό των αμυντικών δαπανών της Γερμανίας ήταν στο 1,18%.

Στη διάρκεια της επίσκεψής της στην Ουάσινγκτον, η κα. Μέρκελ επανέλαβε τη δέσμευση της Γερμανίας να φθάσει τον στόχο του 2%.

(Φωτογραφία: AP Photo / Matthias Schrader, με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τραμπ, Γερμανία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τραμπ: Η Γερμανία 'χρωστά τεράστια ποσά' σε ΝΑΤΟ και ΗΠΑ

Λευκός Οίκος: Ο Τραμπ δεν αρνήθηκε εσκεμμένα να σφίξει το χέρι της Μέρκελ

Μέρκελ-Τραμπ: Συγκλίσεις και ηχηρές διαφωνίες

SHARE:

24Media Network