Η νέα ρωσική απειλή είναι ιός νυχτερίδας που θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία

Η νέα ρωσική απειλή είναι ιός νυχτερίδας που θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία
Νυχτερίδα που ζει στο Εθνικό Πάρκο του Σότσι, φέρει ιό που θα μπορούσε να προκαλέσει στον πλανήτη ό,τι ο Covid. AP Photo/Marco Ugarte

Συμπεριφορικά, ιός που ανακαλύφθηκε σε ρωσική νυχτερίδα έχει πολλά κοινά με τον SARS-CoV-2. Τουλάχιστον στις εργαστηριακές δοκιμές.

Επειδή υπάρχει μια σύγχυση, ο SARS-CoV-2 είναι ακόμα ανάμεσα μας, ως πανδημία. Και τα στοιχεία δείχνουν πως θα συνεχίσει να μας κάνει παρέα για καιρό. Ενδεχομένως σύντομα να γίνει ενδημία, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί.

Ενόσω οι κυβερνήσεις των χωρών και οι υγειονομικές αρχές συνεχίζουν τον αγώνα τους να διαχειριστούν τον Covid, επιστήμονες αναζητούν ποιο μπορεί να είναι το επόμενο ‘χτύπημα’ που θα δεχθεί η υγεία μας.

Δηλαδή, ψάχνουν στον πλανήτη για ζωικούς ιούς που μπορούν να περάσουν στους ανθρώπους και να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες, σε παγκόσμια κλίμακα.

Ρώσοι επιστήμονες μόλις βρήκαν έναν νέο ιό που μπορεί να γίνει ‘νέος κορονοϊός‘.

Όπως μελετούσαν πέταλα νυχτερίδων που είχαν συλλέξει από το Εθνικό Πάρκο του Σότσι -στη νότια Ρωσία-, το 2020 εντόπισαν τον Κhosta-2. Που έχει πολλά κοινά με τον SARS-CoV-2.

Δυο χρόνια μετά, άλλη ομάδα επιστημόνων -μεταξύ τους και μέλη από το Washington State University και το Tulane University-, τέσταραν τον Khosta-2 με έναν άλλο ιό ρωσικής νυχτερίδας που μόλις είχαν βρει. Ο στόχος τους ήταν να καταλάβουν αν μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους. Και εφόσον γινόταν αυτό, αν τα αντισώματα μας μπορούσαν να τον σταματήσουν.

O Κhosta-2 αγαπά τα ανθρώπινα κύτταρα

Τα αρχικά αποτελέσματα που αναφέρονται σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Pathogens, αναφέρουν πως ο τελευταίος ιός δεν είναι ιδιαίτερα μολυσματικός. Εν τούτοις, ο Khosta-2 “αγαπά τα ανθρώπινα κύτταρα”.

Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι “ερευνήσαμε πόσο καλά οι πρωτεΐνες από αυτούς τους ιούς της νυχτερίδας μολύνουν τα ανθρώπινα κύτταρα υπό διαφορετικές συνθήκες, Βρήκαμε ότι η ακίδα από τον ιό Khosta-2 θα μπορούσε να μολύνει τα κύτταρα, παρόμοια με τα ανθρώπινα παθογόνα χρησιμοποιώντας τους ίδιους μηχανισμούς εισόδου”.

Όπως ο SARS-CoV-2 και εκατοντάδες άλλοι ιοιί που σχετίζονται με τον SARS, o Khosta-2 χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη σε σχήμα ακίδας που έχει στην επιφάνεια του, προκειμένου να ‘γατζωθεί’ στα κύτταρα του ξενιστή και να τα μολύνει.

Η συντριπτική πλειοψηφία αυτής της κατηγορίας των ιών μπορεί να μολύνει μόνο τα είδη που είναι οι συνήθεις ξενιστές τους. Συνήθως νυχτερίδες. Ο Khosta-2 μολύνει και ανθρώπους, τουλάχιστον σε εργαστηριακές συνθήκες.

Είναι εξόχως ανησυχητικό το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος ιός φαίνεται να απομακρύνει τα αντισώματα που λειτουργούν κατά του SARS-CoV-2. Αποδείχθηκε -στο εργαστήριο-ανθεκτικός στην εξουδετέρωση από τον ορό ανθρώπων που είχαν εμβολιαστεί για τον SARS-CoV-2.

Σε απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει ότι η άμυνα του σώματος μας απέναντι στον Covid-19 ενδεχομένως να μην μας προστατεύσει από την ασθένεια που φαίνεται να μπορεί να προκαλέσει ο Khosta-2.

Αυτό φάνηκε μετά τη μόλυνση καλλιεργειών ανθρώπινων κυττάρων -και όχι ανθρώπων που έχει πολύπλευρη ανοσολογική απόκριση.

Στη συγκεκριμένη μελέτη εξετάσαμε μόνο την εξουδετέρωση των αντισωμάτων” τόνισαν οι ερευνητές, διευκρινίζοντας πως είναι πολλοί οι ζωικοί ιοί που σχετίζονται με τον SARS-CoV-2 και δεν μολύνουν ανθρώπους εκτός εργαστηρίου. Κατέληξαν στο ότι “χρειαζόμαστε αντισώματα για να τον νικήσουμε. Τα ευρήματα μας υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη να συνεχιστεί η ανάπτυξη νέων και ευρύτερα προστατευτικών εμβολίων”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα