Η υφασμάτινη μάσκα δεν προστατεύει από τη μετάλλαξη “όμικρον”

Η υφασμάτινη μάσκα δεν προστατεύει από τη μετάλλαξη “όμικρον”
Oι υφασμάτινες μάσκες δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα μικρά σωματίδια και ως εκ τούτου μας αφήνουν εκτεθειμένους στη μετάλλαξη όμικρον. AP Photo/Hiro Komae

Οι υφασμάτινες μάσκες μπορεί να είναι πιο άνετες, εν τούτοις από ό,τι αποδεικνύεται δεν μας προστατεύουν από τη μετάλλαξη όμικρον.

Το NEWS 24/7 ανέλυσε εκτενώς τους λόγους που οι μάσκες Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2 είναι οι πιο αποτελεσματικές, ως προς την ασφάλεια μας από τον Covid-19. Στο ίδιο κείμενο εξηγήθηκε και ότι ενώ οι συγκεκριμένοι τύποι ‘μπλοκάρουν’ το 95% των σωματιδίων (εισπνοής και εκπνοής), ο συνδυασμός της υφασμάτινης μάσκας με μια χειρουργική ‘μπλοκάρει’ το 85.4%.

Τι μας προσφέρει μόνο η υφασμάτινη μάσκα;

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, οι υφασμάτινες μάσκες μπορεί να είναι πιο άνετες και στιλάτες, εντούτοις δεν μπορούν να ‘σταματήσουν’ μικρά σωματίδια ή αερολύματα που μεταφέρουν τον ιό. Ως εκ τούτου, δεν είναι ο τρόπος που έχουμε για να κρατήσουμε μακριά μας τη μετάλλαξη ‘όμικρον’. Όπως δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι όταν φοράμε μόνο χειρουργική μάσκα. Και για αυτό προτείνεται ως λύση η παράλληλη χρήση και των δύο -εφόσον δεν υπάρχει πρόχειρη μια ΚΝ95.

Οι χειρουργικές μάσκες παίζουν την άμυνα, μέσω χαρακτηριστικών ηλεκτροστατικής φόρτισης πολυπροπυλενίου που διαθέτουν, ενώ οι KN95 σταματούν τα σωματίδια με το σφικτό πλέγμα ινών που διαθέτουν χαρακτηριστικά ηλεκτροστατικής φόρτισης.

Το αμερικανικό Centers of Disease Control and Prevention (CDC) συνιστά τις Ν95 για τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας και για τους πολίτες την υφασμάτινη που έχει τουλάχιστον δυο στρώματα κα καλύπτει το πρόσωπο και το στόμα, χωρίς να αφήνει κενά. Ιδανικά πρέπει να έχει και το στερεωτικό στη μύτη, ώστε να μη γίνονται από εκεί διαρροές.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες καταλήγουν στο ότι η χρήση της όποια μάσκας είναι καλύτερη από το ενδεχόμενο να μη φοράμε κάτι.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα