Ιράν: 22 νεκροί μέσα σε έξι μέρες- 9 μόνο χθες το βράδυ

Ιράν: 22 νεκροί μέσα σε έξι μέρες- 9 μόνο χθες το βράδυ
In this photo taken by an individual not employed by the Associated Press and obtained by the AP outside Iran, university students attend a protest inside Tehran University while a smoke grenade is thrown by anti-riot Iranian police, in Tehran, Iran, Saturday, Dec. 30, 2017. A wave of spontaneous protests over Iran's weak economy swept into Tehran on Saturday, with college students and others chanting against the government just hours after hard-liners held their own rally in support of the Islamic Republic's clerical establishment. (AP Photo) AP

Οι συγκρούσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό ανάμεσα σε διαδηλωτές και στις δυνάμεις ασφαλείας, που είναι οι μεγαλύτερες που σημειώνονται μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές του 2009

Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ταραχές κατά τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή Ισφαχάν του Ιράν, μετέδωσε πριν από λίγο η ιρανική κρατική τηλεόραση, καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και στις δυνάμεις ασφαλείας στη χώρα για έκτη μέρα.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 22. Έξι διαδηλωτές σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να αφαιρέσουν οπλισμό από αστυνομικό τμήμα.

Στην πόλη Χομεϊνισάρ ένας 11χρονος σκοτώθηκε και ο πατέρας του τραυματίστηκε από τις σφαίρες διαδηλωτών, ενώ σκοτώθηκε και ένα μέλος των Φρουρών της Επανάστασης και ένας αστυνομικός στην πόλη Νατζαφαμπάντ.

Από το Σάββατο η ιρανική αστυνομία έχει συλλάβει 450 ανθρώπους στην Τεχεράνη, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της πρωτεύουσας.

“Διακόσιοι άνθρωποι συνελήφθησαν το Σάββατο, 150 την Κυριακή και περίπου 100 την Δευτέρα”, δήλωσε ο Αλί-Ασγκάρ Νασερμπάχτ στο πρακτορείο ειδήσεων Ilna, που πρόσκειται στους μεταρρυθμιστές.

Οι διαδηλώσεις σε πόλεις του Ιράν είναι οι μεγαλύτερες που σημειώνονται μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές του 2009.

Ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη στην πόλη Μασχάντ, αρχικά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ανατιμήσεις και την διαφθορά, αλλά έκτοτε εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα εξαιτίας της γενικότερης λαϊκής δυσαρέσκειας εναντίον της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της χώρα Χασάν Ροχανί δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις είναι μια “ευκαιρία και όχι μια απειλή”, αλλά δεσμεύτηκε να καταστείλει τους “παράνομους”.

Οι ΗΠΑ αύξησαν την υποστήριξη προς την “τολμηρή αντίσταση” των διαδηλωτών.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: AP Photo)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα