Ισπανία: Η υγειονομική αρχή της Βαλένθια ένοχη για μη επαρκή προστασία γιατρών κατά της Covid

Γιατροί σε νοσοκομείο της Ισπανίας εν μέσω πανδημίας
Γιατροί σε νοσοκομείο της Ισπανίας εν μέσω πανδημίας EMILIO MORENATTI, FILE/AP PHOTO

Απόφαση-ορόσημο από δικαστήριο της Ισπανίας το οποίο διέταξε την υγειονομική αρχή της Βαλένθια να καταβάλλει αποζημιώσεις έως και περίπου 50.000 ευρώ στους υγειονομικούς που επλήγησαν από τον κορονοϊό στην αρχή της πανδημίας.

Ισπανικό δικαστήριο διέταξε σήμερα μια περιφερειακή υγειονομική αρχή να αποζημιώσει πολλούς γιατρούς επειδή δεν τους προστάτευσε επαρκώς από τον κίνδυνο μόλυνσης κατά το πρώτο και πιο θανατηφόρο κύμα της πανδημίας της Covid-19.

Μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου 2020, η υγειονομική αρχή της Βαλένθια παρείχε στους γιατρούς που περιέθαλπαν ασθενείς που νοσούσαν από την Covid-19 στο Αλικάντε μόνο μία μάσκα προσώπου την εβδομάδα και τους ανάγκαζε να επαναχρησιμοποιούν προστατευτικό εξοπλισμό μιας χρήσης μέχρι τις αρχές Ιουνίου, δήλωσε ο δικαστής Ρικάρντο Μπάριο.

Το δικαστήριο, επίσης στο Αλικάντε, διέταξε την αρχή να καταβάλει αποζημίωση από 5.000 ευρώ έως 49.180 ευρώ σε καθέναν από τους 153 πληγέντες γιατρούς, με όσους προσβλήθηκαν από τον ιό να λαμβάνουν μεγαλύτερα ποσά.

Αποφάνθηκε ότι η αποτυχία της αρχής να παράσχει ατομική προστασία εξέθεσε «όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας σε σοβαρούς κινδύνους όσον αφορά την υγεία και την ασφάλειά τους», σύμφωνα με ένα δικόγραφο.

Ο Βίκτορ Πεδρέρα, γενικός γραμματέας του CESM-CV, ενός συνδικάτου γιατρών στην περιοχή της Βαλένθια που προσέφυγε για την υπόθεση, είπε ότι ο αριθμός των γιατρών που προσβλήθηκαν από τον ιό ήταν ιδιαίτερα υψηλός στην περιοχή.

Το πρώτο κύμα του νέου κορονοϊού στην Ισπανία ήταν ένα από τα πιο θανατηφόρα στον κόσμο. Μέσα σε διάστημα δύο μηνών από τις 15 Μαρτίου 2020, καταγράφηκαν σχεδόν 28.000 θάνατοι από την νόσο, σύμφωνα με το Worldometer.

Το CESM-CV μήνυσε την ίδια υγειονομική αρχή σε τέσσερις άλλες πόλεις - Καστεγιόν, Μπενιδόρμ, Έλτσε και Βαλένθια - για λογαριασμό περίπου 1.000 άλλων γιατρών, τόνισε ο Πεδρέρα, προβλέποντας ότι η υπόθεση του σωματείου ενδέχεται να αποτελέσει ορόσημο στην Ισπανία.

«Ήμασταν οι πρωτοπόροι», είπε μετά την έκδοση της σημερινής δικαστικής απόφασης. «Πολλές (άλλες) ομάδες γιατρών και εργαζομένων στον τομέα της υγείας θα ασκήσουν επίσης μήνυση, εκτιμώ».

Η απόφαση του δικαστηρίου του Αλικάντε υπόκειται σε έφεση. Παρόμοια απόφαση δικαστηρίου στο Τερουέλ, στη γειτονική περιοχή της Αραγονίας, επικυρώθηκε μετά από έφεση τον Σεπτέμβριο του 2020, δήλωσε ο δικαστής Μπάριο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ισπανία, Κορονοϊός, Covid-19, ΠΑΝΔΗΜΙΑ
SHARE:

24Media Network