Ιταλικό “φρένο” στους διασώστες του Sea Watch

Ιταλικό “φρένο” στους διασώστες του Sea Watch
Πλοίο της MKO Sea-Eye- Φωτό αρχείου AP

Το Sea Watch 4 ετοιμαζόταν να αποπλεύσει με προορισμό τα χωρικά ύδατα της Λιβύης, όπου σημειώθηκε νέο ναυάγιο.

Η ιταλική ακτοφυλακή, μετά από έντεκα ώρες ερευνών, αποφάσισε την προσωρινή παύση κάθε δραστηριότητας του πλοίου Sea Watch 4. Ήταν έτοιμο να σαλπάρει για μια νέα ανθρωπιστική αποστολή στη Μεσόγειο.

«Επί 11 ώρες οι υπεύθυνοι των ερευνών έψαχναν ψύλλους στ΄άχυρα και για μια ακόμη φορά βρήκαν μια παράλογη δικαιολογία για να μας μπλοκάρουν» έγραψε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Sea-Eye στο Twitter μετά την ακινητοποίηση του Sea Watch 4. Παράλληλα, κατηγόρησε την ιταλική ακτοφυλακή ότι θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Το Sea Watch 4 ετοιμαζόταν να αποπλεύσει με προορισμό τα χωρικά ύδατα της Λιβύης, όπου σημειώθηκε νέο ναυάγιο: ένας ψαράς κατάφερε να σώσει είκοσι έναν ανθρώπους, αλλά έμειναν στην θάλασσα περισσότεροι από τριάντα.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η γερμανική ΜΚΟ θεωρεί ότι το πλοίο της θα παραμείνει μπλοκαρισμένο επί σειρά μηνών και κατηγορεί την κυβέρνηση του Τζιουζέπε Κόντε ότι εδώ και ένα χρόνο χρησιμοποιεί τους τεχνικούς ελέγχους ως πρόσχημα, για να αποδυναμώσει τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην διάσωση μεταναστών και προσφύγων. Είναι γεγονός ότι η ιταλική κυβερνητική συμμαχία των Πέντε Αστέρων και της Κεντροαριστεράς ακόμη δεν έχει αλλάξει τους νόμους για το μεταναστευτικό που είχε καταφέρει να επιβάλει ο γραμματέας της ακροδεξιάς Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι, όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών.

Σύμπτωση η επέμβαση της ακτοφυλακής τη μέρα των εκλογών;

Παράλληλα, σήμερα και αύριο περισσότεροι από σαράντα έξι εκατομμύρια Ιταλοί καλούνται να ψηφίσουν για τις περιφερειακές εκλογές, αλλά και στο δημοψήφισμα που μειώνει δραστικά τον αριθμό βουλευτών και γερουσιαστών. Υπάρχουν παρατηρητές που θεωρούν ότι με την ασαφή -και κάποιες φορές αυστηρή- στάση στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό, ο Κόντε προσπαθεί να ανακόψει την ανοδική πορεία της Λέγκα και των ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας,  που, πανιταλικά, ξεπερνούν το 40% στην πρόθεση ψήφου.

Διότι ο Ματτέο  Σαλβίνι χρησιμοποιεί κάθε μέσο για την ξενοφοβική του προπαγάνδα. Μεταξύ άλλων προσπαθεί να πείσει τους Iταλούς ότι η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού οφείλεται στις αφίξεις παράτυπων μεταναστών.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα