Καναδάς: Ξεκίνησε η διαδικασία έκδοσης της κόρης του ιδρυτή της Huawei στις ΗΠΑ

Εξωτερική άποψη από τα γραφεία της Huawei στη Βαρσοβία
Εξωτερική άποψη από τα γραφεία της Huawei στη Βαρσοβία AP

Η οικονομική διευθύντρια του κινεζικού κολοσσού των τηλεπικοινωνιών είχε συλληφθεί τον Δεκέμβρη στο Βανκούβερ κατόπιν αιτήματος των αμερικανικών αρχών.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης του Καναδά ξεκίνησε επίσημα την Παρασκευή τη "διαδικασία έκδοσης" στις ΗΠΑ της οικονομικής διευθύντριας του κινεζικού κολοσσού των τηλεπικοινωνιών Μενγκ Ουανγκτσόου, η οποία είχε συλληφθεί την 1η Δεκεμβρίου στο Βανκούβερ κατόπιν αιτήματος των αμερικανικών αρχών.

Ένα μήνα μετά τη δημοσιοποίηση, από την αμερικανική δικαιοσύνη, της μακράς λίστας των κατηγοριών με τις οποίες βαρύνεται η Μενγκ, ο Καναδάς αποφάσισε να ξεκινήσει τη διαδικασία έκδοσης, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί τη Huawei και τη Μενγκ ότι παρέκαμψαν τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν αλλά και ότι έκλεψαν, μέσω δύο θυγατρικών, βιομηχανικά μυστικά από τον αμερικανικό όμιλο τηλεπικοινωνιών T-Mobile.

Η απόφαση ελήφθη στον Καναδά καθώς οι αρχές θεωρούν ότι "υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για να παρουσιαστούν" στον δικαστή, όπως αναφέρει το υπουργείο, τονίζοντας όμως ότι η διαδικασία αυτή "δεν είναι δίκη".

Η Μενγκ, που είναι κόρη του ιδρυτή της Huawei, αφέθηκε ελεύθερη υπό όρους στα μέσα Δεκεμβρίου, αφού κατέβαλε εγγύηση και υποχρεώθηκε να παραδώσει τα διαβατήριά της. Η σύλληψή της προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου διπλωματική κρίση μεταξύ Οτάβας και Πεκίνου. Λίγες ημέρες μετά συνελήφθησαν στην Κίνα δύο Καναδοί και ένας τρίτος καταδικάστηκε από κινεζικό δικαστήριο σε θάνατο, όμως το Πεκίνο επιμένει ότι οι υποθέσεις αυτές δεν σχετίζονται με την υπόθεση της Huawei.

Οι δικηγόροι της Μενγκ, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, εξέφρασαν την "απογοήτευσή" τους επειδή οι καναδικές αρχές επέτρεψαν να προχωρήσει αυτή η διαδικασία. Τόνισαν η εντολέας τους επιμένει ότι είναι αθώα και ότι το αμερικανικό αίτημα για την έκδοσή της συνιστά παράβαση της νομικής διαδικασίας.

Να σημειωθεί ότι σε μια πρώτη αντίδραση, η πρεσβεία της Κίνας στον Καναδά ανέφερε ότι είναι "βαθύτατα δυσαρεστημένη" με την εξέλιξη αυτή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Κίνα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Οι ΗΠΑ κάνουν εμπάργκο πληροφορίας στις χώρες συνεργάτες της Huawei

ΗΠΑ: Κατηγορούν τη Huawei για σύσταση συμμορίας και κλοπή βιομηχανικών μυστικών

Καναδάς: Ελεύθερη υπό όρους η κόρη του ιδρυτή της Huawei

SHARE:

24Media Network