Κίνα: “Αντιτίθεται σθεναρά” στις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ – Ταϊβάν

Κίνα: “Αντιτίθεται σθεναρά” στις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ – Ταϊβάν
Σημαίες των ΗΠΑ και της Κίνας iStockphoto

Με καθόλου καλό μάτι δεν βλέπει η Κίνα το εμπορικό άνοιγμα των ΗΠΑ στην Ταϊβάν. Η σχετική δήλωση.

Η Κίνα είναι «σθεναρά αντίθετη» στις εμπορικές συνομιλίες που ξεκίνησαν χθες Τετάρτη μεταξύ των ΗΠΑ και της Ταϊβάν, ένα νησί το οποίο το Πεκίνο θεωρεί κινεζικό έδαφος.

«Η Κίνα αντιτίθεται σε οποιαδήποτε μορφή επίσημης συναλλαγής μεταξύ οποιασδήποτε χώρας και (…) της Ταϊβάν, περιλαμβανομένων οποιωνδήποτε διαπραγματεύσεων και υπογραφής μιας οικονομικής και εμπορικής συμφωνίας», επεσήμανε ο Γκάο Φενγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου.

Οι ΗΠΑ και οι Ταϊβάν ανακοίνωσαν χθες την Πρωτοβουλία για το Εμπόριο για τον 21ο αιώνα, μερικές ημέρες αφού η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν απέκλεισε το νησί από το οικονομικό της σχέδιο που επικεντρώνεται στην Ασία και έχει στόχο να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη επιρροή του Πεκίνου στην περιοχή.

«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να χειριστούν με σύνεση τις εμπορικές και οικονομικές τους σχέσεις με την Ταϊβάν προκειμένου να μην στείλουν το λάθος μήνυμα στους αυτονομιστές της Ταϊβάν», πρόσθεσε ο Γκάο.

Από την πλευρά της η Ταϊπέι έχει εκφράσει, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την ικανοποίησή της για την πρωτοβουλία των ΗΠΑ, θεωρώντας τη μία ακόμη ένδειξη της στήριξης που της προσφέρει η Ουάσιγκτον, ενώ ελπίζει να ανοίξει τον δρόμο ώστε η Ταϊβάν κάποια στιγμή να ενταχθεί στο Οικονομικό Πλαίσιο της περιοχής Ινδίας- Ειρηνικού που εγκαινίασε την προηγούμενη εβδομάδα ο Μπάιντεν.

Ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν Σου Τσενγκ- τσανγκ δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο ότι το νησί «έχει μια κρίσιμη θέση στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα», σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Αυτό «έκανε την αμερικανική κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να ενισχύσει τους οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς με τη χώρα μας προκειμένου να εδραιώσει την ανθεκτικότητα και την ασφάλεια της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας», σημείωσε ο Σου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα