Κοινό μέτωπο Ρωσίας-Γερμανίας υπέρ του ΠΟΥ

Απολύμανση στη Νότια Κορέα
Απολύμανση στη Νότια Κορέα AP

Η Μόσχα επικρίνει την απόφαση Τραμπ να αναστείλει την συνεισφορά της χώρας του στον ΠΟΥ, την ίδια ώρα που το Βερολίνο στηρίζει το σημαντικό έργο του.

Το «απίστευτα σημαντικό έργο» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εξήρε σήμερα ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και τόνισε ότι το Βερολίνο είναι πεπεισμένο για την ανάγκη ο ΠΟΥ να έχει τόσο την στήριξη όσο και την επαρκή χρηματοδότηση των κρατών-μελών του.

«Ειδικά σε περιόδους όπως η τρέχουσα, της πανδημίας του κορονοϊού, πρέπει να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη μας στην χρησιμότητα των μηχανισμών του πολυμερούς συστήματος», πρόσθεσε ο κ. Ζάιμπερτ, ενώ αναφέρθηκε στο άρθρο που συνυπογράφει η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ στους Financial Times και στο οποίο τονίζεται ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει ο ΠΟΥ στην προσπάθεια οργάνωσης διεθνούς απάντησης στην πρόκληση του κορονοϊού. Απαντώντας πάντως σε ερώτηση σχετικά με το εάν η κυρία Μέρκελ σκοπεύει να εγείρει το θέμα της αναστολής χρηματοδότησης του Οργανισμού από τις ΗΠΑ στον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ κατά την αυριανή τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών της G7, διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει τα θέματα της ατζέντας και περιορίστηκε να επαναλάβει ποια είναι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών η εκπρόσωπος Μαρία 'Αντεμπαρ παρέπεμψε στην δήλωση του υπουργού Χάικο Μάας, ότι «πρέπει να στηρίζουμε και να ενισχύουμε και όχι να τους αποδυναμώνουμε σε περίοδο κρίσης» και πρόσθεσε ότι με το θέμα του ΠΟΥ θα ασχοληθεί και η αυριανή τηλεδιάσκεψη της γερμανογαλλικής πρωτοβουλίας «Συμμαχία για το Πολυμερές Σύστημα», η οποία θα εκδώσει και σχετικό ανακοινωθέν.

Στήριξη της Ρωσίας στον ΠΟΥ

Το Κρεμλίνο σχολιάζοντας την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλτ Τραμπ, να αναστείλει την συνεισφορά των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), στον οποίο επέρριψε ευθύνες για την εξάπλωση του κορονοϊού, εξέφρασε την υποστήριξή του προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χρησιμοποιώντας πιο σκληρή γλώσσα δήλωσε ότι για την Ουάσιγκτον το σημαντικό είναι πάντα να βρίσκει πάντα «ενόχους».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν όπως και οι άλλοι ηγέτες της G20 εναποθέτει τις ελπίδες στο περαιτέρω έργο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Οι ηγέτες της G20, μεταξύ των οποίων και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, εναποθέτουν στον ΠΟΥ τις ελπίδες τους στο περαιτέρω έργο του, που σχετίζεται με την ανάλυση της εμπειρίας που προκύπτει από αυτήν την πανδημία, και στηρίζει το έργο του ΠΟΥ. Από αυτήν ακριβώς την θέση ξεκινάμε», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ υπενθύμισε ότι στο τελικό κείμενο της απόφασης των ηγετών της G20 που ελήφθη κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαρτίου, αναφέρεται ότι η G20 μαζί με τον ΠΟΥ «προτίθεται να πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπισθεί η πανδημία» όπως και ότι « οι πρόεδροι της G20 υποστηρίζουν πλήρως τις προσπάθειες του ΠΟΥ και προτίθενται να ενισχύσουν τις δικαιοδοσίες του στον συντονισμό των διεθνών προσπαθειών για την αντιμετώπιση της πανδημίας»

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας διά στόματος της εκπροσώπου του, Μαρία Ζαχάροβα, την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να ανατείλει την συνεισφορά των ΗΠΑ στον ΠΟΥ χρησιμοποίησε πιο σκληρή γλώσσα.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΠΟΥ, Κορονοϊός, Γερμανία, Ρωσία, Μέρκελ
SHARE: