Κομισιόν: Δεν υπάρχουν διμερείς συμφωνίες για τα εμβόλια

Κομισιόν: Δεν υπάρχουν διμερείς συμφωνίες για τα εμβόλια
Η έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες shutterstock

Την ύπαρξη διμερών συμφωνίων μεταξύ κρατών και εταιρειών για την προμήθεια επιπλέον εμβολίων διέψευσε μιλώντας σε επιτροπή του Ευρωκοινοβούλιου η Γενική Διευθύντρια Ασφάλειας Τροφίμων και Υγείας της Κομισιόν

Η Γενική Διευθύντρια Ασφάλειας Τροφίμων και Υγείας της Κομισιόν, Σάντρα Γκαλίνα, διέψευσε την Τρίτη, μιλώντας σε Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την ύπαρξη διμερών συμφωνιών μεταξύ κρατών-μελών και εταιρειών, τονίζοντας πως με βάση την σύμβαση κοινής προμήθειας, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

Η Γκαλίνα απάντησε στις ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις για τα συμβόλαια προμήθειας εμβολίων, την διαφάνεια,  καθώς και την διαθεσιμότητα και τον διαμοιρασμό τους στα Κράτη-Μέλη.

“Τα παράλληλα συμβόλαια δεν είναι εφικτά-διαβάστε το άρθρο 7 των συμφωνιών”, δήλωσε σύμφωνα με το euractiv η Γκαλίνα, προσθέτοντας πως η ίδια δεν έχει δει κανένα τέτοιο συμβόλαιο.

“Είναι κάτι που θεωρώ ότι δεν υπάρχει, με βάση όσα γνωρίζω”, ανέφερε και εξήγησε πως “τα ονόματα των Κ-Μ είναι στα φιαλίδια, δεν υπάρχουν επιπλέον φιαλίδιο που κάποιος μπορεί να αγοράσει με διμερή συμφωνία”.

Όπως είπε, η συμφωνία θα έπρεπε να έχει γίνει από πέρυθσι, καθώς τώρα είναι αργά για να αγοράσει κάποιος δόσεις, επαναλαμβάνοντας τις διαβεβαιώσεις των φαρμακευτικών εταιρειών ότι η δόσεις των εμβολίων για την ΕΕ θα έχουν προτεραιότητα”.

Η τοποθέτηση της Γκαλίνα σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο έρχεται να διαψεύσει την υπουργό Υγείας της Πορτογαλίας, που διατηρεί την τρέχουσα προεδρία της ΕΕ, η οποία την Παρασκευή είχε δηλώσει ότι κάποιες χώρες έχουν προχωρήσει μόνες τους στην προμήθεια επιπλέον εμβολίων.

Είχε προηγηθεί, άλλωστε, η είδηση ότι η Γερμανία είχε προχωρήσει σε μονομερή συμφωνία με την Pfizer-BioNTech για την προμήθεια 30 εκατ. επιπλέον δόσεων.

Κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής, η Γενική Διευθύντρια ενημέρωσε επίσης τους Ευρωβουλευτές πως θα έχουν πρόσβαση στα συμβόλαια του εμβολίου, πως ο ΕΟΦ έλαβε την αίτηση της AstraZeneca για έγκριση του εμβολίου της, οι μεγαλύτερες ποσότητες του εμβολίου αναμένονται το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και πως από την επόμενη εβδομάδα θα είναι διαθέσιμη πλατφόρμα, στην οποία τα ΚΜ θα δηλώνουν τον αριθμό των εμβολίων που έλαβαν και πόσα χρησιμοποίησαν.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα