Λευκορωσία: Ανακοινώνει κυρώσεις-αντίποινα κατά της ΕΕ, με “μαύρη λίστα”

Λευκορωσία: Ανακοινώνει κυρώσεις-αντίποινα κατά της ΕΕ, με “μαύρη λίστα”
Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλέξαντρ Λουκασένκο στην τελετή ορκομωσίας της έκτης θητείας του, 23 Σεπτεμβρίου 2020. AP

Η Λευκορωσία ανακοινώνει κυρώσεις κατά της ΕΕ, σε απάντηση των κυρώσεων που της επιβλήθηκαν από την Σύνοδο Κορυφής. Εντωμεταξύ, την εξόριστη επικεφαλής της αντιπολίτευσης θα συναντήσει η Μέρκελ.

Σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Λευκορωσία συνέταξε έναν κατάλογο ατόμων που τώρα απαγορεύεται να εισέλθουν στη χώρα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας δήλωσε ότι έχει καταρτίσει έναν κατάλογο ατόμων, μία “μαύρη” λίστα και ανέφερε ότι οι “αντίθετες κυρώσεις” χρησιμεύουν ως “αμοιβαίο” μέτρο, αφού η ΕΕ υιοθέτησε περιορισμούς κατά των μελών του καθεστώτος της Λευκορωσίας μετά την αμφισβητούμενη επανεκλογή του Προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Νωρίτερα την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, μετά από εβδομάδες αδιεξόδου, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να επιβάλουν κυρώσεις στο Μινσκ για το αμφιλεγόμενο εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς και για τις βιαιότητες εναντίον των διαδηλωτών. Περίπου 40 αξιωματούχοι της Λευκορωσίας έχουν στοχοποιηθεί, αν και ο Λουκασένκο δεν περιλαμβάνεται στη λίστα.

Οι αξιωματούχοι της λίστας είναι αυτοί που κατηγορούνται ότι αλλοίωσαν το εκλογικό αποτέλεσμα και ότι βρίσκονται πίσω από τη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών μετά τις εθνικές εκλογές της 9ης Αυγούστου. Στο πλαίσιο βίαιης παραβίασης κάθε δικαιώματος, δεν έλειψαν και οι φυλακίσεις δημοσιογράφων.

Στο μεταξύ, η Μόσχα υπερασπίζεται το συμμαχικό της Μινσκ, επικρίνοντας τις κυρώσεις της ΕΕ.

“Σε γενικές γραμμές είμαστε πολύ αρνητικοί σχετικά με την πολιτική κυρώσεων … αυτό είναι περισσότερο μια εκδήλωση αδυναμίας, παρά δύναμης”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με την DW.

Παράλληλα, την εξόριστη επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια θα δεχθεί στις 6 Σεπτεμβρίου η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, όπως ανακοίνωσε άμεσα μετά την Σύνοδο Κορυφής η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ.

Η ηγέτης της Λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, σε εισήγησής της σε Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέρ των κυρώσεων στο καθεστώς Λουκασένκο. AP

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κυρία Ντέμερ διευκρίνισε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί με την ιδιότητα της κυρίας Τιχανόφσκαγια ως “υποψήφιας Προέδρου” της Λευκορωσίας και επισήμανε ότι αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι η κατάσταση στη χώρα μετά τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου.

Πριν από λίγες ημέρες η Λευκορωσίδα πολιτικός συναντήθηκε στο Βίλνιους με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα