Νέα συμφωνία για το brexit ανακοίνωσε ο Τζόνσον

Νέα συμφωνία για το brexit ανακοίνωσε ο Τζόνσον
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στο Λονδίνο AP

Ο Μπόρις Τζόνσον έκανε λόγο για νέα σπουδαία συμφωνία σε ότι αφορά τον Brexit όπως μεταδίδουν τα βρετανικά ΜΜΕ.

Λευκός καπνός για το Brexit βγήκε την Πέμπτη μετά τις τελευταίες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες.

“Έχουμε μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία για το Brexit, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Έχουμε μια σπουδαία συμφωνία, με τη Βρετανία να αναλαμβάνει και πάλι τον έλεγχο, δήλωσε από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC αυτό που απομένει είναι η έγκριση του Βρετανικού Κοινοβουλίου αλλά και των αντίστοιχων ευρωπαϊκών.

Εννοείται ότι τα περί της νέας συμφωνίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα συζητηθούν στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής από τις 27 ηγέτες της Ευρωζώνης.

Από την πλευρά του το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας δηλώνει ότι η ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει το σχέδιο συμφωνίας ισχύει και μετά την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας.

Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν η συγκεκριμένη συμφωνία εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο. Οι ζυμώσεις έχουν ήδη αρχίσει στο παρασκήνιο.

Πάντως, η στερλίνα σημείωσε άλμα άνω του 1%, με τις βρετανικές μετοχές να κάνουν ράλι ύστερα από την ανακοίνωση για την επίτευξη συμφωνίας.

Στις 12:45 ώρα Ελλάδας, η στερλίνα κατέγραψε άνοδο κατά 0,86% έναντι του αμερικανικού νομίσματος στο 1,2942 δολάριο και κατά 0,60% έναντι του ενιαίου νομίσματος στις 86,01 πένες.

Κόρμπιν: Χειρότερη και από της Μέι

Η πρώτη αντίδραση πολιτικού αντιπάλου του Τζόνσον ήρθε από τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο ηγέτης των Εργατικών τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός διαπραγματεύθηκε μια ακόμα χειρότερη συμφωνία από αυτή της Τερέζα Μέι και συμπλήρωσε: “Ο καλύτερος τρόπος για να διευθετηθεί το Brexit είναι να δοθεί ο τελικός λόγος στους πολίτες σε ένα δημοψήφισμα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα