Νέος καγκελάριος της Γερμανίας και επισήμως ο Όλαφ Σολτς

Νέος καγκελάριος της Γερμανίας και επισήμως ο Όλαφ Σολτς
Ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς Markus Schreiber/AP

Εξελέγη νέος καγκελάριος της Γερμανίας ο Όλαφ Σολτς. Η ορκωμοσία του αναμένεται αργότερα την Τετάρτη.

Το γερμανικό κοινοβούλιο εξέλεξε τον Όλαφ Σολτς ως τον νέο καγκελάριο της Γερμανίας, ανοίγοντας τον δρόμο στον Σοσιαλδημοκράτη πολιτικό να αναλάβει την εξουσία εν μέσω επιδείνωσης της πανδημίας αλλά και μιας σειράς από γεωπολιτικές προκλήσεις, όπως αυτή της αντιπαράθεσης για την Ουκρανία.

Το γερμανικό κοινοβούλιο τον εξέλεξε με 395 ψήφους υπέρ και 303 κατά. Η ψηφοφορία στη Μπούντεσταγκ δεν αμφισβητήθηκε λόγω της πλειοψηφίας του τρικομματικού συνασπισμού του κι έτσι ο Όλαφ Σολτς αναμένεται να ορκιστεί αργότερα την Τετάρτη, τερματίζοντας τη 16ετή θητεία της Άνγκελα Μέρκελ, ενώ γίνεται ο ένατος καγκελάριος της χώρας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο νεοεκλεγείς Καγκελάριος Όλαφ Σολτς έλαβε την εντολή ανάθεσης των καθηκόντων του από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, όπως ορίζει το γερμανικό Σύνταγμα.

Ο κ. Σολτς θα επιστρέψει στο Κοινοβούλιο όπου και θα ορκιστεί, με πολιτικό όρκο, καθώς δεν είναι μέλος Εκκλησίας, ενώ θα μεταβεί εκ νέου στο Προεδρικό Ανάκτορο Bellevue συνοδευόμενος από τα μέλη της κυβέρνησής του, προκειμένου να λάβουν και αυτά την εντολή ανάθεσης των κυβερνητικών καθηκόντων τους. Κατόπιν οι νέοι υπουργοί θα επιστρέψουν στη Βουλή για να ορκιστούν.

Στις 16:00 (ώρα Ελλάδος) ο κ. Σολτς θα μεταβεί στην Καγκελαρία, όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης – παραλαβής από την προκάτοχό του ‘Αγγελα Μέρκελ.

Το βράδυ της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, ενώ για αύριο έχει προγραμματιστεί διάσκεψη με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων, προκειμένου να συντονιστεί η διαχείριση της πανδημίας για το προσεχές διάστημα.

Ο 63χρονος, αντικαγκελάριος της Μέρκελ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σηματοδοτεί την ανανέωση στην ηγεσία – αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό καθώς αποτελεί και συνέχεια της Άνγκελα Μέρκελ. Οι ψηφοφόροι έδωσαν στον Όλαφ Σολτς οριακή νίκη στις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου.

Ο Όλαφ Σολτς, οδήγησε τους Σοσιαλδημοκράτες στην εκλογική νίκη στα τέλη Σεπτεμβρίου, ως ο επόμενος καγκελάριος μετά την Μέρκελ, επειδή έπαιξε βασικό ρόλο στην κυβέρνησή της Μέρκελ ως αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών.

Από τις εκλογές, το κόμμα του έχει συνεργαστεί με τους Πράσινους και τους φιλικούς προς τις επιχειρήσεις Ελεύθερους Δημοκράτες για μια συμφωνία συνασπισμού, η οποία τελικά υπεγράφη την Τρίτη.

Ο Σολτς θα ηγηθεί της κυβέρνησης που αποτελείται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους (FDP), έναν συνασπισμό κομμάτων που δεν έχει ξαναδοκιμαστεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο στη Γερμανία.

Η συμφωνία του συνασπισμού 177 σελίδων, με τίτλο “Dare More Progress”, υπεγράφη από τους ηγέτες των κομμάτων σε τελετή στο Μουσείο Futurium του Βερολίνου την Τρίτη. Ήταν “η στιγμή που η εποχή μετά τη Μέρκελ αρχίζει πραγματικά”, όπως έγραψε στο Twitter η πολιτική συντάκτρια του διεθνούς καναλιού της Deutsche Welle, Michaela Kuefner.

Η νέα κυβέρνηση έχει φιλόδοξα σχέδια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής με τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα και εστιάζοντας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά η αρχική της προτεραιότητα θα είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Οι υγειονομικές αρχές έχουν καταγράψει άλλα 69.601 κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες και άλλους 527 θανάτους – πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμός από τον περασμένο χειμώνα.

Το Κρεμλίνο θέλει μια “εποικοδομητική σχέση” με τον νέο Γερμανό καγκελάριο

Ο καγκελάριος Σολτς και η επικεφαλής των Πρασίνων Ανναλένα Μπάερμποκ, η οποία θα γίνει υπουργός Εξωτερικών, θα κληθούν επίσης να αντιμετωπίσουν τους φόβους γύρω από τη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο εξέφρασε σήμερα την ελπίδα να υπάρξει μια “εποικοδομητική σχέση” μεταξύ του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Όλαφ Σολτς, νέου καγκελαρίου της Γερμανίας και διαδόχου της Άνγκελα Μέρκελ.

“Στηριζόμαστε σε μια συνέχεια, ότι θα υπάρχουν εποικοδομητικές σχέσεις μεταξύ του προέδρου και του νέου καγκελαρίου”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

Αν και η Ρωσία έχει αρνηθεί σχέδια εισβολής στη γείτονά της, η Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησε με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τους ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Ιταλίας αργά την Τρίτη ότι θα υιοθετούσαν μια κοινή στρατηγική για να απαντήσουν σε ενδεχόμενη επιθετική κίνηση της Ρωσίας επιβάλλοντας “σημαντικές και σοβαρές κυρώσεις και ζημιά στη ρωσική οικονομία”.

Ένα προφανές οικονομικό μέτρο θα ήταν να απειληθεί η λειτουργία του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 προς τη Γερμανία, ο οποίος έχει ολοκληρωθεί αλλά εξακολουθεί να περιμένει έγκριση από τη γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι έχουν καταλήξει σε συμφωνία με τη Γερμανία ότι ο αγωγός θα κλείσει αν χρειαστεί, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στη Ρωσία.

Μακρόν: Ευχαριστώ αγαπητή Άνγκελα – Αγαπητέ #OlafScholtz τη συνέχεια θα τη γράψουμε μαζί

“Ευχαριστώ, αγαπητή Άνγκελα, που δεν ξέχασες ποτέ τα μαθήματα της Ιστορίας, που έκανες τόσα για εμάς, μαζί με εμάς, που έκανες την Ευρώπη να προχωρήσει”, έγραψε στα γαλλικά και τα γερμανικά ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στον λογαριασμό του στο Twitter αποχαιρετώντας την επί 16ετία καγκελάριο της Γερμανίας.

Το tweet συνοδεύεται από δίλεπτο βίντεο που περιλαμβάνει τις συναντήσεις τους από την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν το 2017.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Γαλλίας χαιρέτισε την εκλογή του Ολαφ Σολτς.

«Αγαπητέ #OlafScholtz την συνέχεια θα την γράψουμε μαζί. Για τους Γάλλους, για τους Γερμανούς, για τους Ευρωπαίους. Στην Παρασκευή!»

Ο Ολαφ Σολτς αναμένεται αυτήν την Παρασκευή στο Παρίσι για την πρώτη του επίσκεψη ως καγκελαρίου.

Πάρε μέρος στην έρευνα αναγνωστών του NEWS 24/7. Αφιέρωσε 3 λεπτά για να απαντήσεις γρήγορα και ανώνυμα! Ξεκίνα εδώ: Έρευνα News 24/7

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα