ΟΗΕ κατά προσαρτήσεων από το Ισραήλ

ΟΗΕ κατά προσαρτήσεων από το Ισραήλ
Σημαιές Ισραήλ και Παλαιστίνης shutterstock

Ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για την Μέση Ανατολή προειδοποιεί ενάντια σε προσαρτήσεις από το Ισραήλ εδαφών της Δυτικής Όχθης.

Ο ειδικός συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, Νικολάι Μλαντένοφ προειδοποίησε σήμερα κατά της προσάρτησης από το Ισραήλ εδαφών της Δυτικής Όχθης, κίνηση που θα αποτελούσε «καταστροφικό πλήγμα για τη λύση των δύο κρατών» που υποστηρίζει η διεθνής κοινότητα.

Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο πραγματοποιεί συνάντηση κάθε μήνα με θέμα την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ σημείωσε ότι η πανδημία Covid-19 έφερε «παραδείγματα εμπνευσμένης συνεργασίας, πέρα από τις γραμμές του μετώπου, στην κοινή μάχη κατά του ιού».«Αλλά συγκρούσεις και μάχες συνεχίζονται με απώλειες ανθρώπινων ζωών από τον πόλεμο που συνεχίζει να εντείνεται», σημείωσε.

«Η επικίνδυνη προοπτική προσάρτησης από το Ισραήλ τμημάτων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης είναι μια αυξανόμενη απειλή. Αν μια τέτοια απόφαση εφαρμοστεί, θα συνιστούσε σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, θα ήταν καταστροφικό πλήγμα για τη λύση των δύο κρατών, θα έκλεινε την πόρτα για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων και θα απειλούσε τις προσπάθειες για την προώθηση της περιφερειακής ειρήνης», δήλωσε ο Νικολάι Μλαντένοφ.

«Προτρέπω με έντονο τρόπο τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους ηγέτες να λάβουν μέτρα προς την ειρήνη, να απορρίψουν μονομερείς κινήσεις που θα διευρύνουν μόνο το χάσμα μεταξύ των δύο λαών και θα υπονομεύσουν τις πιθανότητες ειρήνης», πρόσθεσε.

Χθες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε πως είναι απόφαση του εβραϊκού κράτους αν θα προσαρτήσει ή όχι ολόκληρα τμήματα της Δυτικής Όχθης που τελούν υπό την κατοχή του Ισραήλ. Η προσάρτηση των ισραηλινών οικισμών και της κοιλάδας του Ιορδάνη προτάθηκε στο ειρηνευτικό σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο απορρίφθηκε από τους Παλαιστινίους.

Τα δύο κύρια πολιτικά κόμματα στο Ισραήλ συμφώνησαν τη Δευτέρα να σχηματίσουν κυβέρνηση ενότητας που προβλέπει την «κυριαρχία» του Ισραήλ σε «οικισμούς στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια», όπως αναφέρονται οι προσαρτημένοι οικισμοί και εδάφη στη Δυτική Όχθη, κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη από το 1967 από το εβραϊκό κράτος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα