Ολλανδία: Ψυχολόγος πούλησε “σκόνη αυτοκτονίας” σε περισσότερους από 100 ανθρώπους

Ολλανδία: Ψυχολόγος πούλησε “σκόνη αυτοκτονίας” σε περισσότερους από 100 ανθρώπους
Shutterstock

Για "κοινωνική αναταραχή" που θα υποχρεώσει τους ιθύνοντες να ανοίξουν τη συζήτηση για τον υποβοηθούμενο θάνατο, έκανε λόγο ο ψυχολόγος που πούλησε το "φάρμακο αυτοκτονίας" γνωστό ως Agent X, σε περισσότερους από 100 ανθρώπους.

“Σκόνη αυτοκτονίας” σε περισσότερους από 100 ανθρώπους υποστηρίζει ότι πούλησε ένας Ολλανδός ψυχολόγος, σε μια προσπάθεια, όπως δήλωσε, να προκαλέσει συζήτηση σχετικά με τους νόμους της χώρας για τον υποβοηθούμενο θάνατο.

Ο 78χρονος Βιμ βαν Ντάικ, σε συνέντευξή του σε εφημερίδα, είπε ότι δεν ανησυχούσε που θα μπορούσε να φυλακιστεί για τις πράξεις του και επέμεινε ότι το θέμα έπρεπε να γίνει γνωστό.

“Γνωρίζω τις συνέπειες της ιστορίας μου. Δεν με νοιάζει”, είπε στο De Volkskrant. “Θέλω η κοινωνική αναταραχή να γίνει τόσο μεγάλη που η δικαιοσύνη να μην μπορεί να την αγνοήσει. Δεν με νοιάζει πραγματικά αν με συλλάβουν ή με βάλουν στη φυλακή. Θέλω να γίνει κάτι”.

Ο ολλανδικός νόμος ορίζει ότι οι άνθρωποι μπορούν να βοηθηθούν να πεθάνουν μόνο από γιατρό ως απάντηση σε “εθελοντικό και καλά μελετημένο αίτημα” στο πλαίσιο “αφόρητης ταλαιπωρίας για την οποία δεν υπάρχει προοπτική βελτίωσης ή εναλλακτική θεραπεία”.

Ο Βαν Ντάικ είναι μέλος του Coöperatie Laatste Wil, που κάνει εκστρατεία για πιο φιλελεύθερη νομοθεσία και προσφέρει συμβουλές σε άτομα που επιθυμούν να βάλουν τέλος στη ζωή τους.

Οι εισαγγελείς ερευνούν ήδη την οργάνωση για τους ισχυρισμούς ότι άτομα που παρευρίσκονταν στις συνεδριάσεις της αγόρασαν ένα θανατηφόρο φάρμακο γνωστό ως Agent Χ, ισχυρισμός που έχει απορριφθεί.

Η αστυνομία συνέλαβε έναν 28χρονο άνδρα από το Αϊντχόφεν τον Ιούλιο ως ύποπτο ότι πουλούσε “χάπια αυτοκτονίας” σε εκατοντάδες ανθρώπους. Οι εισαγγελείς είπαν ότι τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το φάρμακο που φέρεται να παρείχε ο άνδρας, ο οποίος ονομάζεται Alex S, ο οποίος ήταν επίσης μέλος του Coöperatie Laatste Wil.

Ο Βαν Ντάικ αποκάλυψε στη συνέντευξή του ότι είχε προτείνει στους ανθρώπους που παρακολουθούσαν τις συναντήσεις της οργάνωσης, να παραμείνουν μετά την αποχώρηση του συντονιστή, ώστε να μπορεί να τους πουλήσει το φάρμακο για 50 ευρώ τη δόση.

“Έχω δώσει προσεκτικά στους ανθρώπους που θέλουν να διατηρήσουν τον έλεγχο στο τέλος της ζωής τους τα μέσα για να τερματίσουν τη ζωή τη στιγμή της επιλογής τους στο μέλλον”, είπε. “Είμαι πάροχος. Έχω παράσχει το Agent Χ σε περισσότερα από 100 άτομα”.

Η υποβοήθηση της αυτοκτονίας επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης τριών ετών.

Ο πρόεδρος της Coöperatie Laatse Wil, Γιος βαν Ντάικ, συνελήφθη και κρατήθηκε για μια ημέρα τον περασμένο μήνα ως ύποπτος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Ο Βαν Ντάικ είπε στο De Volkskrant ότι είχε εμπλακεί με την οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε το 2013, αφότου η γυναίκα του πέθανε από άνοια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version