Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για “βιώσιμη μετανάστευση”: Αλληλεγγύη στα κράτη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για “βιώσιμη μετανάστευση”: Αλληλεγγύη στα κράτη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στα κεντρικά γραφεία της ΕΕ στις Βρυξέλλες, 16 Νοεμβρίου 2020. AP

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μίλησε για την ανάγκη "η ΕΕ να οικοδομήσει ένα σύστημα που θα διαχειρίζεται τη μετανάστευση μακροπρόθεσμα και το οποίο θα βασίζεται πλήρως στις ευρωπαϊκές αξίες". Κάλεσε για αναγνώριση και υπέρβαση των υφιστάμενων διαφορών.

Την ανάγκη να οικοδομήσει η ΕΕ ένα βιώσιμο σύστημα για τη μετανάστευση με βάση τις ευρωπαϊκές αξίες, καθώς και να επιδειχθεί αλληλεγγύη προς τα κράτη μέλη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία που εκφώνησε στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, την οποία συντόνισαν ο Πρόεδρος του ΕΚ Ντάβιντ Σασόλι και ο Πρόεδρος της γερμανικής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η κ. φον ντερ Λάιεν υπενθύμισε ότι «η μετανάστευση είναι μια πραγματικότητα που ανέκαθεν υπήρχε και πάντοτε θα υπάρχει στην Ευρώπη» και ότι «εμπλουτίζει τις κοινωνίες μας φέρνοντας νέα ταλέντα στις χώρες μας, όταν τη διαχειριζόμαστε σωστά». Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις: «Το σύστημα που έχουμε πλέον δεν λειτουργεί. Το νέο μας Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο προσφέρει ένα νέο ξεκίνημα» είπε η Πρόεδρος και υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι «η ΕΕ να οικοδομήσει ένα σύστημα που θα διαχειρίζεται τη μετανάστευση μακροπρόθεσμα και το οποίο θα βασίζεται πλήρως στις ευρωπαϊκές αξίες», όπως ορίζει το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που παρουσίασε η Επιτροπή τον Σεπτέμβριο.

Για την εξεύρεση «βιώσιμης λύσης», η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη —τα εθνικά κοινοβούλια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις εθνικές κυβερνήσεις— να συνεργαστούν για την αναγνώριση και την υπέρβαση των υφιστάμενων διαφορών. Επανέλαβε επίσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, την ανάγκη να επιδειχθεί αλληλεγγύη προς τα κράτη μέλη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, οι ανησυχίες των οποίων πρέπει να ακουστούν και να συζητηθούν.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα